Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почита св. Архангел Михаил

На 8 ноември в бесарабското село Чушмелия почитат св. Димитър

3
Икона на Архангел Михаил в църквата в Кирково
Снимка: Росица Стайкова

На 8 ноември Православната ни църква почита небесните войни на светлината и справедливостта, които възнасят молитвите на светиите пред Бога.

Това са архангелите Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил. За българския народ Архангеловден е вторият по значимост есенен празник, след Димитровден (26.10).

Професионален празник имат полицаите, а имен ден – над 256 хил. българи.

Днес е храмовият празник на Дряновския манастир "Св. Архангел Михаил". Стотици вярващи се стичат на този ден, за да се помолят и да запалят свещ в обителта, която е сред най-почитаните светини на Българската православна църква.

Тържествена Света литургия и водосвет ще бъдат отслужени за храмовия празник на Дряновския манастир, който в различни периоди от своята вековна история е бил духовен, книжовен и бунтовнически център.

“На днешния 8 ноември ние празнуваме събор на св. Архангел Михаил и всички небесни безплътни сили, не само на него, но и на всичките. Просто той е предводителят на това ангелско войнство. Той е един велик небесен войн, нарича се архистратиг, който е повел ангелите и победил падналия от общение с Бога ангел Деница, затова и ние трябва да се придържаме от това да не отпадаме от общението с Бога “, казва в ефира на “нашият ден“ Магдалина Ангелова, учителка в неделното училище към храма "Свети Архангел Михаил" в Симеоново.

“С децата не е трудно да се общува, просто човек трябва да е искрен с тях. Децата търсят Бога и слушат, когато чуят за него. Това не е нещо, което могат да научат от света, а могат да го научат само в църквата“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

село Чушмелия
На 8 ноември в село Чушмелия почитат св. Димитър

Днешният ден е и храмов празник и на храма “Св. Димитрий“ в село Чушмелия. Чушмелия, Чешмеваруита или Криничне (на украински: Криничне; на румънски: Cişmeaua Varuită, Чишмяуа Варуита; на руски: Криничное) е село в Болградски район, Одеска област, Украйна. Землището му е с площ от 5.02 км2. Населението на селото през 2001 година е 4348 души, преобладаваща част от жителите са българи. Селото се намира в най-южните части на Болградски район и географски лежи между градовете Болград и Измаил. На запад от селото се намира езерото Ялпуг (Карасулак).

За историята на селото и храма разказва в ефира на “Нашият ден“ учителката Татяна Ковтун и етнологът и кинорежисьор Татяна Станева:

“Родена съм и израснала в селото. Тук израснаха и моите деца, които в момента са в България. На 8 ноемви село Криничне почита св. Димитър“, казва Ковтун.

“Нашият храм носи името на един от светците – Димитър Солунски, построен е през 1838 г. На Димитровден всичко трябва да ти е прибрано и уредено от стопанската и домакинската работа, тогава имаш право да празнуваш. По времето на СССР храмът беше срутен“, разказват още двете дами.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: Уикипедия, Росица Стайкова
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Образование в Лондон, кариера в България: Историята на Кристиян Доброславов

В рубриката „Темите на деня“ на предаването „Нашият ден“ гостува Кристиян Доброславов – млад човек, който въпреки образованието си в Англия, избира да се развива в България. Разказвайки за живота си в Обединеното кралство и предизвикателствата пред младите хора, Кристиян сподели своите лични преживявания и мотиви за връщането си в родината...

обновено на 25.07.24 в 10:24

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова споменава..

обновено на 24.07.24 в 12:20