Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Росица Пандова: Всеки 8 българин е с диабет

С флашмоб в софийското метро отбелязват Световния ден на диабета

Новите тестове работят с капка кръв, подобно на диабетните
Снимка: Pixabay

В Световния ден на диабета Сдружение "Култура без граници" органи флашмоб на метростанция "Сердика" в София. Всеки гражданин направил 10 клякания ще получи безплатен билет за линия на метрото.

Добре известен факт е, че болните от диабет трябва да отделят 30 минути дневно за умерена физическа активност, като бързо ходене, каране на колело, танци през повечето дни от седмицата влияе добре на тяхната кондиция. Редовно ходене 30 минути дневно снижава риска от диабет с 35-40%. Изследвания категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%. 

Важно е да се знае, че редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета с 35%. В България над 500 000 души са засегнати от диабет. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първия тип, а при възрастните се развива основно втория тип диабет. 

"На 14 ноември светът отбелязва Световния ден за борба с диабета. Тази дата е избрана с решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милиони хора страдащи от заболяването", споделя  в "Нашият ден" Росица Пандова, председател на сдружение "Култура без граници".

Според нея все още децата в детските градини не биват обгрижвани от медицинските специалисти, те са изолирани от средата в детската градини. Дори има родители, които не позволяват на своите деца с такива с диабет, защото това е заразно.

Посланието, която отправи  Росица Пандова е "Диабетът не ни спира".

 Целия разговор с  Росица Пандова можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марио Русинов, Жоро Пенчев и Никола Тулечки

Как изборите да бъдат честни според ОЧИ

"Очи" е думата на фокус в предаването “Гласът на времето”. ОЧИ са новото гражданско "Обединение за честни избори". Негови представители гостуват в БНР в дискусия по първостепенни въпроси като:  Кой наблюдава изборния процес в полза на гражданите и демокрацията? Какви са подводните камъни за нередности и манипулации около изборите? За какво да си..

публикувано на 21.03.23 в 16:29

Яница Славова или да създаваш ароматни шедьоври от восък

Яница Славова е от онзи рядък вид творци-перфекционисти, които умеят да въплъщават и своето, и чуждото въображение в съвсем конкретни форми и никога не си позволяват да правят компромиси с естетиката на крайния продукт. Лъчезарната дама, която живее със семейството си в Бургас има богат опит в ръчната изработка на различни бижута и декорации...

публикувано на 21.03.23 в 12:41
Снимката е илюстративна

Най-голямото удовлетворение за един учител трябва да е вдъхновеният ученик

Доброто обучение е комбинация от страст за знания и използване на съвременни иновативни практики . Защо най-голямото удовлетворение за един учител трябва да е вдъхновеният ученик ? "Учим всеки ден с всяка една наша нова инициатива, в която каним лектори иноватори. Учим, че нашето училище има бъдеще, когато намерим подходящите..

публикувано на 21.03.23 в 12:35

“Мисия Родина“ или как да превърнем България в просперираща страна

“Мисия Родина“ е система от 20 принципа, създателите на които твърдят, че ако бъдат приложени, “ще превърнем България в уважавана, просперираща и добра за живеене страна“. Фейсбук страница на “Мисия Родина“ Между поддръжниците и основателите на идеята има хора от бизнеса, от изкуството, спортисти, както и от музикалните среди. Кубрат..

обновено на 21.03.23 в 12:17

Хлябът е душа

Хлябът е душа – така казва Боряна Цветкова от брезнишкото село Ноевци. Тя и съпругът ѝ Марин напускат родното си село преди 23 години, в търсене на работа. Така отглеждат дъщеря си в другия край на България – в Бургас, превръщайки се в чужденци в родното си място. И двамата мечтаят години наред за семейна пекарна с хляб и домашно приготвени сладкиши и..

публикувано на 21.03.23 в 10:24