Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Цеков: Доброволчеството у нас все още не е регламентирано

| обновено на 16.11.22 в 08:14
Кадър от наводнението в село Богдан (илюстративна снимка)
Снимка: BGNES

Национален младежки форум е най-голямата младежка платформа в България, която обединява в състава си 46 младежки организации от цялата страна. Те са пълноправен член на Европейски младежки форум и активен партньор на национални и европейски институции в изграждане и застъпничество за младежки политики.

Какво е да си на чело на такава голяма организация?

“Това е изключително голяма отговорност. Да представляваш първо, един голям и разнороден брой от младежки организации, тъй като тези 50 организации са с много различен профил и приоритети и изисква постоянно съобразяване с динамиката между различните организации в мрежата.

Постоянно променящата се политическа картина в България ни предизвиква буквално всеки ден“, казва в ефира на “Нашият ден“ Мирослав Цеков, председател на “Национален младежки форум“.

Национален младежки форум

Доброволчеството у нас...

“Гражданските организации в България разчитат почти изцяло на доброволци. Много малко са тези, които могат да си позволят дългосрочно и устойчиво да имат нает персонал, който да работи по-дълго време. Голяма част от гражданските и младежките организации се финансират на проектен принцип“, посочва още той и подчертава:

Доброволчеството у нас все още не е регламентирано. В последните 15 години бяха направени много опити да бъде приет закон за тази дейност в България. През 2006 г. е първият проект“.

Едно от големите заключения, които направихме в дискусията тази година е, че самият граждански сектор трябва да постигне консенсус как трябва да изглежда този закон. Впоследствие да упражни едно доста по-активно застъпничество в посока на това той да бъде приет, за да си гарантираме, че правата на доброволците  и техните интереси ще бъдат защитени“, казва още Цеков.

nmf.bg

Хората в България имат готовност...

“В моменти, като този с наводненията в Карловско, проличава, че хората в България имат готовност да се включат в доброволчески дейности и култура на организирано доброволчество. Нещо, което дава добър сигнал.

Друг добър сигнал, който отчитаме в последните години е,  че доста от по-новите компании насърчават груповото и организирано доброволчество. Някои от тях организират доброволчески екскурзии за техните екипи, което означава, че в България има и бизнес, който разпознава ползите от доброволческата дейност. Има добро разпознаване и сред самото общество, въпросът е да навържем тези точки с подкрепата и насърчаване на доброволчеството да се превърне в държавна политика“, пояснява още той.

Приоритети на организацията...

“Национален младежки форум“ се намира в своя втори стратегически период. В него имаме четири основни стратегически приоритета. Първият от тях е младежка работа. Той е свързан най-вече с разпознаването на ползите от младежката работа и създаването на необходимите предпоставки тя да се развива. Това не касае младите хора, които работят, а се отнася до набор от дейности, които се извършват от хора със специализирана подготовка.

Освен младежка работа имаме и младежко включване и овластяване. Това е един от ключовите ни приоритети, защото в него влиза голямата тема за младежкото участие, която е хоризонтална и най-значима в младежкия сектор.

Младежки права е тема, която винаги е релевантна и засяга тази част от правата на човека, които в младежка възраст биха били поставени в риск. Силни младежки организации е друг приоритет, свързан с това да защитава пространството, в което младежките организации осъществяват своята дейност“, посочва Мирослав Цеков в интервю за БНР.

Как се реализират целите - чуйте от пълния разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имунната система през есента: Как да се подготвим за грипния сезон?

В предаването "Lege Artis" беше обсъдена темата за имунната система през есента, като специалистите по вирусология предупредиха за предстоящ бум на заразните болести у нас. Един от водещите експерти в областта на имунологията и алергологията, акад. д-р Богдан Петрунов,  объсди темата в ефира на предаването. " Имаме два пътя за стимулиране на имунитета..

обновено на 02.10.24 в 12:46
 Експертен център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични заболявания при деца

Йордан Недевски: България е на добро място в лечението на децата с хемофилия

Конференцията на Европейския хемофилен консорциум ще се проведе от 4 до 6 октомври 2024 г. в Гранд хотел "Милениум София", съобщават организаторите. Това ежегодно събитие събира водещи експерти в областта на хемофилията, пациенти, представители от европейските асоциации по хемофилия, представители на фармацевтичната индустрия и други заинтересовани..

публикувано на 02.10.24 в 11:59

Майки с колички и възрастни хора – част от дебата за достъпната среда

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" се обсъжда темата за достъпната среда за хора с увреждания , майки с колички и възрастни хора. Събеседник е Валентина Христова , представител на общността "Мостове" и майка на дете с увреждане, която разказва за кампанията "Задай посока". Основната цел на кампанията е да насърчи гражданите..

обновено на 02.10.24 в 11:54
Проф. д-р Иван Костов

За рака на маточната шийка и имунизацията срещу човешкия папилома вирус

Октомври е Международен месец за борба с рака на гърдата, а в момента стартира и информационна кампания за скрининга на маточната шийка и имунизацията срещу човешки папилома вирус (ЧПВ). Гост в Lege Artis e проф. д-р Иван Костов –  акушер-гинеколог, директор на УСБАЛАГ "Майчин дом", ръководител на катедра "Акушерство и гинекология" към..

публикувано на 02.10.24 в 11:50

Отвъд клетките: Значителен брой българи искат по-добро отношение към животните

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден", по случай Световния ден на селскостопанските животни и в навечерието на Международния ден за защита на животните, обсъдихме важни теми, свързани с отношението към животните и практики, които би трябвало да останат в миналото. Един от поводите за дискусията е неотдавнашното решение на Ветеринарния..

обновено на 02.10.24 в 10:51