Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Джазът – осмислена традиция

Снимка: Виктор Делфим

В това издание на "Джаз плюс" на 17 ноември от 30 минути след полунощ конкретен повод е току-що излезлият опус на френския композитор, пианист, радиоводещ и организатор на фестивали Андре Манукян. Албумът се казва на името на неговата баба по бащина линия Ануш, която, прогонена от дома си, изминава 1000 км пеш. Пътят ѝ минава и през България, гостоприемна за бежанците, без значение от произхода им. Манукян твърди, че до започване на работата по албума, арменските традиции, особено музикални, не са го вълнували. Но веднъж осмислени, те превръщат творбата му в нещо съвсем различно като подход и резултат в сравнение с досегашната му работа.

Немалко е мястото в албума на Милена Желязкова, потомка на арменци и македонци, живееща отдавна във Франция и горда с българския си произход. Квартетът ѝ "Балкане" носи допълнителния вокален емоционален заряд в композициите на Манукян, на някои от които Милена е съавтор.

Свой принос по темата дава и френският тромпетист от ливански произход Ибраим Маалуф. В последните 12 месеца, той разпери крилете на творческото си въображение от коледните песни (дядо му е бил свещеник), през документалното кино ("Reste un peu"), честването с бигбенд на круунърa от Френска Гвиана Анри Салвадор, до последния му електро-акустичен проект с експлицитни текстове "Capacity to Love".

Обръщаме внимание и на импровизаторските умения на аржентинския диджей и продуцент "Чанча виа сиркуито" (Педро Канале) в музикалното пътешествие през звуците на тропическите лесове и електро-кумбията "La estrella".

Финалът, макар и по тъжен повод, е по своему светъл като паметта на Гал Коста – един от най-запомнящите се гласове в боса-новата в кръстоските ѝ с джаза, която на 9 ноември отлетя в безкрая.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

70 години от откриването на Пловдивската опера

Пловдивската опера е един от водещите български театри. Този сезон тя отбелязва 70 години от създаването си. През 1953 г., шест години след формирането на Държавен симфоничен оркестър в града , на 20 март излиза постановлението за създаване на Държавен оперен театър в Пловдив . Прави се конкурс за солисти, певци и оркестранти. За..

публикувано на 20.03.23 в 11:20

"Евгений Онегин" в Брюксел – изчистен сценичен подход и великолепна музикална реализация

Кралският театър "Ла Моне" представи "Евгений Онегин" в поредица от 11 спектакъла през февруари. Начело на постановъчния екип бе Лоран Пейи, известен най-вече с постиженията си в по-лекия и комичен оперен жанр. Френският режисьор е познат на брюкселката публика с постановките на "Пепеляшка" на Масне, "Златното петле" на Римски-Корсаков и "Дон..

публикувано на 19.03.23 в 12:10

Триптихът на Пучини в нова сценична реализация

Последната голяма творба на Джакомо Пучини "Триптихът" намира свой нов прочит на миналогодишното издание на Залцбургския фестивал. "Разпънати между рая и ада и една безкрайна ситуация на чакане, която постоянно обещава изход – чистилището – трите едноактни пиеси изобразяват различни аспекти на съществуването, индивидуални съдби от един свят, който..

публикувано на 18.03.23 в 08:05

Детският радиохор кани пролетта с концерт

На 17 март от 19 часа в зала "България"  Детският хор на Българското национално радио с главен диригент Венеция Караманова ще изнесе традиционния си  Пролетен концерт . "Стараем се в пролетните концерти винаги да има традиция. Произведения, които се пеят от десетилетия в хора и нови пиеси, които са нашият музикален подарък." Това казва в..

публикувано на 17.03.23 в 11:25

"Сестра Анджелика", опера мистерия в едно действие от Джакомо Пучини

Либрето: Джоакино Форцано Първо изпълнение: 4 декември 1918 г., Метрополитън опера, Ню Йорк. Първо изпълнение в България: 20 януари 1936 г., София. Действащи лица: • Сестра Анджелика – сопран • Лелята принцеса – мецосопран • Игуменката – мецосопран • Сестра наставница – мецосопран • Учителката на послушниците – мецосопран • Сестра..

публикувано на 17.03.23 в 09:25