Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 14-20 ноември

"Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата 14 до 20 ноември. Това са някои от акцентите в предаването от 20 ноември:

На 12 ноември Държавна опера Русе представи премиерата на операта „Лястовичката“ от Джакомо Пучини. Италианската премиера на операта в три действия е на 2 юни 1917 г. в Teatro Comunale, Болоня, а световната е на 27 март, 1917 г. в Théâtre de l’Opéra, Монте Карло. Двете премиери се посрещат с ентусиазъм, но операта не се радва на популярност и дълги години отсъства от репертоара на оперните театри. Интересът към нея се възражда през 21 век

Новата стихосбирка на украинската поетеса Ия Кива "Свидетел на безименност" излиза за първи път на български език в превод на Денис Олегов и ще бъде представена на Панаира на книгата през декември. В книгата си Ия Кива пренася читателя на бойното поле на живота. „В тематичния пъзел на поезията си Ия Кива вплита психическите травми на непоносимото военно време, не спестява нищо от насилието и страданието на човека. Не пропуска и болката по изгубения дом (най-вече в цикъла "Хората от Донбас"), както и мястото и правата на жените в съвременния свят“ – отбелязва за нея литературната критика.

На 17 ноември стартира „Киномания 2022". Фестивалът беше открит с гала прожекция на българския филм "Майка" с режисьор Зорница София. Програмата ще продължи до 4 декември и включва няколко тематични линии, сред които „Детска Киномания“ и селекцията от седем авторски филма във „Фестивала на френския филм“.

На 9-и ноември в голямата зала на Съюза на българските художници на "Шипка" 6 бе открита груповата сценографска изложба „Драматургия на пространството“. Тя представя творби на над 30 художници.

Този петък, събота и неделя в 13 града се проведе десетото издание на "Нощ на театрите" с девиз „През девет нощи в десетата“. Програмата на европейската инициатива събра над 100 събития от различни театрални жанрове, а съботната вечер предложи най-голям избор от представления.

Като продължение на същата инициатива в София във вторник и сряда ще гостува легендарният спектакъл на Словенския Младежки театър “Проклет да е предателят на отечеството” с режисьор “лошото момче” на Балканите, режисьорът Оливер Фърлич.

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от 20 ноември.

Снимка – СБХ
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Китана Гигова (вляво) и Теодора Церовска

Лесно ли се илюстрира романът "Под игото"?

На 8 юли 2024 г. в рубриката "Радиоколекция" на Радиотеатъра, започваща в 0.15 часа, която се излъчва по програма "Христо Ботев", тръгва феноменален проект: "Под игото" на Иван Вазов под адаптацията на актьора Руси Чанев. Тя е насочена към българчетата, които живеят извън пределите на България. За предизвикателството да илюстрираш най-популярното..

публикувано на 08.07.24 в 16:57
 Михаил Михайлов - Шольо

Антон Митов представя: Музикантът и диригент Михаил Михайлов - Шольо

Михаил Михайлов е на 83 години – роден е и живее в Стара Загора. Той е от доайените на златните времена на българската естрада – един от основателите на група "Траяна", издава плочи с "Импулс" като част от конкурса "Тракийска лира", работил с Лили Иванова и Йорданка Христова, участвал в безброй концерти в страната ни и извън нея. Спомени от "онова..

публикувано на 08.07.24 в 16:40

"Малки грехове" – фаталният копнеж по изгубения рай

Стремежът към божественост и безсмъртие често е път към разруха за човека от всяка епоха. " Малки грехове" е вторият роман на писателката Паулина Георгиева  след "Симулацията" (2022). Редактор на книгата е литературният публицист Силвия Недкова. В "Артефир" Георгиева споделя, че това е книга за изконния копнеж по рая. Действието неслучайно се развива..

публикувано на 08.07.24 в 15:06
Марио Гергинов

Изкуството в българското училище – мисия възможна

На училището с любов – там, където учителите и учениците са заедно. За досега до творчество в българското образование като мисия възможна в "Terra Култура" разговаряме с Марио Гергинов , зам.-директорът на 140 СУ "Иван Богоров" в София. Ваканцията е предимно за учениците. За училищното ръководство юли месец е време на усилена подготовка за..

публикувано на 08.07.24 в 13:36

Клара Арнаудова: За таланта като живот

Едно талантливо поколение, което преживя Халеевата комета, Чернобил, падането на Берлинската стена и Перестройката, 35 години след завършването на сливенското Средно специално художествено училище по приложни изкуства випуск 1989 на НХГ "Димитър Добрович" представя изложба. Експозицията е своеобразно продължение на срещата между съученици и..

публикувано на 08.07.24 в 12:45