Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

23 ноември – Ден на психотерапията

Снимка: PIxabay

На днешния 23 ноември се отбелязва Денят на психотерапията. Тя успява да отговори по адекватен начин на страданията, свързани с човешките потребности. Българската асоциация по психотерапия (БАП) е регистрирана като неправителствена организация на 23 ноември 1993 година.

Тя има свои Устав и Етичен кодекс. БАП е член на Европейската асоциация по психотерапия (ЕАП) и е Национална присъждаща организация за квалификацията „психотерапевт“. Като такава тя изгражда и поддържа националния Регистър на психотерапевтите в Република Българияи полага усилия за регламентирането и утвърждаването на психотерапията като професия.

Психолозите и психотерапевтите у нас продължават да работят без регулация – защо?

“Това е един много сложен въпрос, който се обуславя от много фактори. Може би защото е наистина много трудно да се стигне до компромис и взаимно съгласие по отношение това какви точно трябва да бъдат правилата и начина на регулиране  на тези две професии – психолог и психотерапевт. Дали да гледаме на тях като не една и как да се регламентират различните видове практики в самата гилдия“, казва в ефира на “Нашият ден“ д-р Велислава Донкина, клиничен психолог и председател на Асоциацията на психолозите и психотерапевтите в България и допълва:

В България практикуването и утвърждаването на тази професия е свързано с много трудности, пред които всеки един от нас преминава, както и тези, които преди нас са поставили началото на това дело. Може би, когато подхождаш с много ентусиазъм, трябва да се бориш с много неща от реалността. Много пъти падаш, нараняван си, разочарован си, може би това доста изостря нещата. В самата гилдия все още е много трудно. Постоянно се натъкваме на примери, че въпреки доброто желание на всички да има диалог и конструктивен подход, това все още много ни убягва.

Също и защото в реалността на държавността и на законите това изисква много усилия и съгласието в гилдията е подготовката за дълъг път. В различните страни по света – в Европа и САЩ - този въпрос е регламентиран по различен начин. И наистина всяка страна трябва спрямо своята реалност да извърви този път, който е неизбежен и той е нужен за доброто на хората, които практикуват“.

Мисията на психотерапията е да освобождава хората“, казва в ефира на “Нашият ден“ д-р Пламен Димитров, психолог.

“Имаме регистри, в които всички нуждаещи се граждани могат да видят кои са хората, които са приели етичните и професионални стандарти. Две асоциации поддържат ежегодно актуализирани регистри на правоспособните колеги, но това е доброволно. Има много, които изобщо не са квалифицирани.  Това са хора, предлагащи услуги на пазара, често пъти със съмнителна стойност и подвеждащо, някой път и опасно за хората. Всеки седми човек е минал през хора, които не са квалифицирани и те са го наранили допълнително. Ние знаем, че тази регулация трябва да стане задължителна и да е държавна политика, както това е във водещите страни.

Професията психотерапевт е една от най-внимателно регламентираните в световен мащаб в страните, от които искаме да се учим“, посочва още той.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Митев и Антон Митов

Какво видя в Украйна генералният директор на БНР Милен Митев

Генералният директор на БНР Милен Митев участва в проведената в Украйна 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА. Среща по време на война – между "Как да управляваме вселената, без да привличаме вниманието на санитарите" и късметът. Как се влиза в Украйна – граничен контрол и неволи. За живота, сгодите и несгодите на..

публикувано на 13.07.24 в 16:01

Житница – селото на работливите и весели хора

Житница е красиво село, разположено в китната Тракийска низина, на около 30 километра от Пловдив, в територията на община Калояново. В него живеят над 1400 човека. Селото се гордее с ниската безработица, чистотата, богатия социален, религиозен и културен живот. Жителите на селото са католици. Католически храм "Успение на Дева Мария" е построен през 1923..

публикувано на 13.07.24 в 09:35

Франция в състояние на fragilité*

След края на парламентарните избори във Франция и в навечерието на нейния национален празник разговаряме с Антоанета Колева , директор на издателство "Критика и хуманизъм", за бъдещето на страната, за риска от парализа, за това какво означават резултатите от изборите, за надеждата и за вярата, за първите реакции на международните лидери. Крехко ли е..

публикувано на 13.07.24 в 08:50
адв. Елка Пороминска (вдясно) и Анелия Торошанова

Имоти, дялове, обещание за дарение, собственост

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката"  адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията за жените адвокати, дългогодишен консултант на "Законът и Темида",  отговаря на слушателски въпроси в предаването. Родителите на г-жа Георгиева преди много години купуват апартамент в София, който продали и закупили къща в населено място близо до..

публикувано на 12.07.24 в 15:25
адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Прекъсва ли се погасителната давност от изпълнително действие след настъпила перемпция*?

Погасителната давност се прекъсва от изпълнително действие, извършено по изпълнително дело, по което е настъпила перемпция. Това приеха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно решение. То е посветено на три въпроса, свързани с изпълнителното производство, които пораждаха противоречия между съдиите...

публикувано на 12.07.24 в 12:35