Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антония Велева: Културата е онзи мост, който сближава хората

На 25 ноември е официалното откриване на новия офис на Българския културно-информационен център в Скопие

Българският културно-информационен център в Скопие

На 25 ноември предстои официалното откриване на новия офис на Българския културно-информационен център в Скопие, разположен в центъра на града. Тогава ще бъде открита и изложбата "Заедно" 2 – продължение на експозицията на български и македонски художници, която до този момент беше представена в Културно-информационния център.

"Развитието на културната политика и дипломация е неизменен приоритет за работата ми тук. Към момента мога да кажа, че културата, заедно с туризма и спорта, са единствените сфери, които не са натоварени от негативната политическа конотация, макар че имаме и такива примери. Но трябва да се концентрираме върху по-добрите резултати, които постигаме с работа си“, казва Антония Велева, директор на Българския културно-информационен център в Скопие, Република Северна Македония. На този пост тя е от година и половина и казва, че за нея Македония е кауза.

"До края на годината имаме още събития, които сме планирали и които се надявам, че ще можем да реализираме. Те са продължение на редица големи събития, които имахме вече – от края на лятото до този момент“, казва Антония Велева. 

През октомври месец в Националната галерия на Република Северна Македония беше открита изложбата “Дипломация и изкуство” на Държавния културен институт към Министерството на външните работи на България. Преди това – в края на септември, на Международния фестивал на антична драма "СТОБИ" във Велес гостува спектакълът "Одисей” на Драматичен театър - Пловдив, който получи наградата ГРАН ПРИ в категория за "Най-добър спектакъл“. Диана Добрева пък взе наградата за най-добра режисура, разказва Антония Велева. 

"Надяваме се, че ще успеем да осъществим и една голяма наша мечта – това е проект, за който работим през изминалите седем месеца, става дума за концерт на Александрина Пендачанска заедно с Оркестъра за опера и балет на Република Северна Македония. До края на годината трябва да ни гостуват още две театрални постановки", допълва Велева.

В новият офис на Българския културно-информационен център в Скопие има богата библиотека, освен това там ще могат да бъдат организирани редица културни събития – не само срещи, но и изложби, прожекции на кино, ще могат да бъдат представени и камерни театрални представления.

"Срещнахме подкрепа на Министерството на културата, но и не само защото откриването на новия център беше един проект, който показва точно приоритетността на Република Северна Македония и на България, която се опитва да покаже по всеки един начин, че сме добронамерени и че културата е онзи мост, който сближава хората от двете държави“, казва Антония Велева. С нея говорим още за плановете, за онова, което предстои да се случи през следващите месеци в Българския културно-информационен център в Скопие и най-вече – говорим за това защо културата е толкова важна.

Чуйте разговора с Антония Велева.

Снимки – Български културно-информационен център в Скопие

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лекции по теми на съвременността през призмата на архитектурата

Цикъл публични лекции на тема "Архитектура, медии, критика" на фондация "Ново архитектурно наследство" с подкрепата на Гьоте-институт, България, поставят фокус върху наболели проблеми на архитектурната среда, в която живеем. Две от лекциите са вече факт, предстоят още две.  Третата е на тема: "Make Architecture Great Again! | Паметници, паркове,..

публикувано на 19.04.24 в 08:45

"Анна непоправимата" – театрален разказ за Анна Политковская

Премиерният спектакъл "Анна непоправимата" очаква първата си среща с публика тази вечер. Пиесата е на италианския драматург Стефано Масини и е посветена на руската журналистка и защитник на човешките права Анна Политковская. На 7 октомври 2006 година Политковская е застреляна в асансьора на сградата, където живее в Москва. Предполага се,..

публикувано на 19.04.24 в 08:35

Феникс Върбанов с изложба в галерия "Стубел"

За първи път Феникс Върбанов представя изкуството си в галерия "Стубел". Живеещият в Париж художник определя себе си като космополит и често казва, че е дар от Бога да бъде посредник между три култури. Българската, китайската и френската култура са дълбоко вкоренени в същността на този артист – с родители прочутия Марин Върбанов и майка Сун Хуай Куей...

публикувано на 18.04.24 в 18:00

Або представя втората си книга с разкази

За първата си книга "Поводи за връщане" Або беше написал: "Имал съм късмета да живея на четири континента и да обиколя над 40 държави, преди да стана на 27 години. Живял съм в Пекин, Арекипа, Финикс, Манчестър, Лондон, Самоков, София – в разбъркан ред. Обичам да се запознавам с нови култури, да научавам езиците им и да чета литературата им в оригинал...

публикувано на 18.04.24 в 16:35
Подготовката на българския
павилион във Венеция

60-ото юбилейно издание на Венецианското биенале

На 19 април в 17.00 часа в зала "Тициан" (Sala Tiziano) е официалното откриване на Българския павилион на 60-то юбилейно издание на Венецианското биенале. Най-важният форум за съвременно изкуство в света ще се проведе от 20 април до 24 ноември 2024 г. и ще представи националните проекти на 331 артисти от различни държави. "Чужденци навсякъде" е..

публикувано на 18.04.24 в 16:15