Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишеният миграционен натиск и ролята на Гранична полиция

Старши комисар Тодор Зимбилев: Грижа за подчинените, грижа за границата!

Старши комисар Тодор Зимбилев и Анелия Торошанова
Снимка: БНР

Повишеният миграционен натиск – предистория, проблеми, решения и перспективи? Каква е ролята на Гранична полиция в управлението на процесите? Какви са реалните проблеми по граничните райони на България?

Специален гост на "Законът и Темида" е старши комисар Тодор Зимбилев – бивш заместник-директор на Гранична полиция с ресор "Нелегални мигранти". Започва работа в МВР през 1988 г. Първо, като сержант в Гранични войски, после преминава 5-годишно обучение във Велико Търново, продължава като офицер в Гранични войски и в Гранична полиция от 1997 г. Преминава през всички длъжности в йерархията. Едва ли в системата има човек с по-дълго кариерно развитие и опит. 

Какво установихте като зам.-директор на Гранична полиция, какви са резултатите от Вашата проверка, като се опитаме да се ограничим от данните, които съдържат класифицирана информация?

"Беше разпоредено да се извърши една задълбочена проверка анализ – да се направи една снимка-картина на състоянието на охраната на държавната граница и по-специално на Турската граница. С екип от високо подготвени служители, които разбират пряко от охрана на границата. В резултат на този мониторинг, включващ проверка на цялата българо-турска граница по цялото ѝ протежение – цялата Регионална дирекция Гранична полиция Елхово с всичките ѝ подразделения граничните поделения от Свиленград до Резово (общо пет). Този внимателен анализ позволи да получим реална и обективна информация за това какво е състоянието по охраната на границата, техническите средства, необходимости, осигуряване за нормално ежедневно протичане на служебната дейност. Съоръжението в голямата си цялост е добро и изпълнява своето предназначение. Изпълнени са всички инженерно-технически изисквания за такъв вид осигуряване. Друг е въпросът, че това съоръжение трябва да се поддържа и да се осигурява с технически и елекротросигнализационни средства.

Докладът беше адресиран до зам.-министъра на вътрешните работи и резолюциите бяха върху него от него, от главния секретар, така че те касаят дейностите, които трябва да бъдат изпълнени за едно по-добро обезпечаване на границата с технически средства, с определени дейности и спешни мерки. Трябваше да се продължи със специализираните полицейски операции с добре подготвени екипи и хора, преминали обучение със специални сили от други държави, имащи добра практика по охрана на границата и най-вече по методологията за извършване на такива операции в рискови райони със специални средства и техника.

Има реални проблеми по граничните райони на България. Техният труд е недооценен. Ролята и мястото на Гранична полиция е да обезпечава тези обезлюдени райони – трябва да има стратегия на МВР полицията да е близо до обществото, да работи във всяко направление, във всеки граничен участък. Една близост до хората – това да бъде реална практика. Става дума за националната сигурност. На границата работят отговорни служители, хора, които знаят своите задължения, те заслужават уважение и министерството им е длъжно."

Ст. комисар Зимбилев смята, че наистина трябва да се попълни щатът, защото ще има още повече емигранти и потокът е още по-активен.

Главен комисар Тодоров е категоричен, че миграционен натиск има и че той е в пиковата си форма. 

В същото това време неговата длъжност като зам.-директор на Гранична полиция с ресор нелегални мигранти е съкратена? Ст. комисар Зимбилев смята, че вътрешният министър е подведен от сега изпълняващия длъжността директор на Гранична полиция Росица Димитрова. За него професионализмът се измерва не само със знания, но и с опит.

Според ст. комисар Зимбилев има промяна на поведението, в начина, по който действат мигрантите. Те стават агресивни. Миграционният натиск се засилва и идващата зима няма да промени това. Той е категоричен, че спешните мерки, които трябва да бъдат взети, включват осигуряване на личния състав с необходимите технически средства

Апелът му към държавата е: "Грижа за подчинените, грижа за границата!"

Има ли корупция на границата? Има ли държавата загриженост за функционирането на системата? Къде е държавата по отношение на мерките за сигурност на границата? Къде е превенцията на проблемите, свързани с граничните райони? Необходими ли са промени в нормативната уредба, обучението на персонала, състоянието на техниката, организацията на работа? Има ли европейска помощ във връзка с нелегалните мигранти? Какво е взаимодействието с турската страна по проблема? Какви са хората, които работят на границата? Какви спешни мерки трябва да бъдат взети? Какъв е миграционният натиск в момента и на какво се дължи това?

На всички тези въпроси отговаря в "Законът и Темида" старши комисар Тодор Зимбилев – чуйте от звуковия файл.

Снимки – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53

Сърдечносъдовата смъртност у нас – почти три пъти по-висока от средната за ЕС

Високата сърдечносъдова смъртност в България е предизвикателство, което изисква сериозни мерки за превенция и лечение. Доц. Васил Трайков, председател на дружеството на кардиолозите в България, подчерта по-рано пред БНР неотложността на проблема, като заяви, че в Националната здравна стратегия са заложени конкретни мерки за борба с проблема.  Това..

обновено на 25.04.24 в 06:48
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24