Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добромир Кисьов – младата надежда в българската музикална култура

Снимка: личен архив

В предаването "Контемпо" гостува Добромир Кисьов. Говорим за неговите изяви в сферата на театъра:

Освен автор на театрална музика, той създава и филмови партитури. Разговаряхме за тях, както и за неговите самостоятелни композиторски проекти:


Добромир Кисьов и Петя Габрова в студиото на програма „Христо Ботев“
Като инструменталист, Добромир Кисьове носител на редица награди от международни и национални конкурси. През ноември, 2014 г., с концерт, посветен на награждаването на проф. Николай Николов с почитната титла "Доктор Хонорис Кауза”, Добромир дебютира като солист на Академичния симфоничен оркестър. През Март, 2017 г. е солист на АСО в концерт, посветен на Юбилея на проф. Петя Бъговска, с концертната пиеса на Джовани Боттезини ‘Grande Allegro di Concerto alla Mendelssohn’ за контрабас и струнен оркестър, с която след прослушвания е избран за солист в концерт със Софийска Филхармония – зала "България", юни, 2017 г. Оркестровата му дейност се разпростира сред множество състави, сред които "София Симфоникс", международен оркестър "Wonderful Youth Orchestra”, младежка филхармония "София”, "Симфониета" - Враца, камерен оркестър "Орфей” и други. Разговорът води именно до инструменталното изкуство и вечния въпрос за интерпретацията. Чуйте повече в звуковия файл:

Като артист, развиващ се в България, Добромир Кисьов споделя бъдещите си проекти и желания:

Снимки: личен архив на Добромир Кисьов, Валентин Георгиев
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кралицата на ранната музика на 75

Неповторимото сопрано Ема Къркби навърши 75 на 26 февруари. Дама на Ордена на Британската империя, британката притежава може би най-разпознаваемия глас сред изпълнителите на това изкуство. Родена в Кембърли в южна Англия като Керълин Ема Къркби, певицата учи класически науки в Оксфорд, където се заражда и интересът ѝ към музиката, докато е част..

публикувано на 26.02.24 в 15:24

Пристрастяващият ефект на Вагнер – "Валкюра" на Кастелучи и Алтиноглу в Брюксел

Кралският театър "Ла Моне" в Брюксел продължи представянето на монументалната тетралогия "Пръстенът на нибелунга" на Рихард Вагнер с втората творба от цикъла - "Валкюра", в серия от осем представления. Начело на постановъчния екип е отново италианецът Ромео Кастелучи, който създава режисурата, декора, костюмите и осветлението на продукцията. От..

публикувано на 25.02.24 в 09:35

Владимир Атлантов: Животът ми на артист бе предопределен

На 19 февруари Владимир Атлантов отпразнува 85-ия си рожден ден. Наричат го руският вокален феномен, най-прочутият руски тенор от втората половина на ХХ век. Критиците са единодушни: "Рядко се среща драматичен тенор с толкова красив тембър, мощ, темперамент и удивителна искреност, която пленява дошлите в театъра. Атлантов е рядък диамант! Дарен свише..

публикувано на 24.02.24 в 07:50

"Дама пика", опера в три действия, седем картини, от Пьотр Илич Чайковски

Музика: Пьотр Илич Чайковски Либрето на Модест Чайковски и с участието на композитора, изградено върху едноименната повест на Пушкин. Първа постановка: Петербург, Мариински театър Премиера: 7 декември 1890 г., диригент – Е. Направник. Действащи лица: • Герман – тенор • граф Томски – баритон • княз Елецки – баритон • Старата Графиня –..

публикувано на 23.02.24 в 14:29
Сикстинската капела - реконструкция през 1480 г.

Музиката в Сикстинската капела около 1490

В последните години на XV век Сикстинската капела е съвсем нова. Създадена по нареждане на папа Сикст IV, на когото е и кръстена, тя е завършена през 1482 г. и представлява епицентърът на папското богослужение, макар и не всички литургии да са се провеждали там. Знае се, че личният хор на върховния понтифекс е пеел в Сикстинската капела около 40 пъти..

публикувано на 20.02.24 в 09:10