Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Китайци представиха проект за амбициозен космически телескоп от класа на Хъбъл

Ако Хъбъл вижда единичната овца, CSST ще вижда цялото стадо

Снимка: Wikipedia

Китайски учени обявиха, че имат намерение да изследват далечни галактики, тъмната материя, тъмната енергия и произхода на Вселената, използвайки нов апарат China Space Station Telescope (CSST), телескоп от групата на големите космически обсерватории от типа на "Хъбъл", Chandra X-Ray Observatory, Compton Gamma Ray Observatory и, разбира се, фаворита на публиката, "Джеймс Уеб".

Китай вече обяви плановете си да го изстреля в края на 2023 г.

Целта е телескопът да наблюдава 1 млрд. галактики; да търси и характеризира екзопланети, региони на активно формиране на звезди и други далечни обекти като да доставя данни с висока резолюция.

Ще бъде с големината на голям автобус. Три огледала, от които най-голямото ще е 2 м. Ще има камера, състояща се от 30 броя 81 мегапикселови детектора, чувствителни на инфрачервена и УВ светлина.

Китайският телескоп ще има 300 пъти по-широко поле на наблюдение от "Хъбъл". Аналогията, която учените използват, е със стадо овце – "Хъбъл" вижда една овца, CSST ще вижда цялото стадо, при това във висока резолюция.

Първоначално планът бил телескопът да е монтиран на тяхната станция "Тиенжин", откъдето би могъл лесно да се презарежда и поддържа. Но подобен подход има и негативи – много вибрации и замърсяване при скачане/разкачане на апарати и други дейности на станцията.

Затова CSST ще е на същата орбита (425 км), но на разстояние, като в случай на нужда ще може да маневрира и да се приближи до станцията, за да могат астронавти да се качат на него. Подобен подход ще спести много средства спрямо ремонтите, които изисква "Хъбъл".

Китайската обсерватория се планира от 2010 насам и в момента е във финалния етап на строеж.

Никола Кереков разказва за CSST в "Науката не спи".


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Словото като (почти) материя

В далечните времена, когато устното слово се сдобило с писмено изражение, могъщата магическа сила на заклинания, молитви, баяния, клетви и благословии започнала да се пренася върху достъпни материални носители. Амулети, муски, свитъци и пр. придружавали хората в опасни моменти, пътувания, важни начинания и житейски събития. Наивната представа за..

публикувано на 28.01.23 в 09:35

Енея Георгиева: Проверената информация рядко звучи примамливо и не обещава лесни решения

Ако преди години достъпът до информация беше оскъден, днес е точно обратното – всекидневно плуваме в същински информационен потоп, в който фактологично и измислено, вярно и фабрикувано, са смесени, а критичната ни способност е изложена на изпитание. Филолозите са запознати с теорията на странстващите сюжети – едни и същи митове или елементи от..

публикувано на 26.01.23 в 09:25

На Сейшелите има и бюджетни почивки

Сейшелите са целогодишна дестинация. Гостите могат да идват през всеки сезон. Няма урагани, дъждовен сезон или цунамита. През цялото време температурата на въздуха и водата е 27-28 градуса. Второ, формалностите са сведени до минимум. Не е необходима виза. Единственото, което ви трябва е валиден паспорт. Просто вземете самолета и не му мислете нито за PCR..

публикувано на 26.01.23 в 08:30
Сирак Скитник

Сирака – човекът, критикът, художникът, радиосъздателят

"В нашето общество пожелавам – да търсим талантливия човек, да покажем ценното у него, но да го освободим от терора на натрапените формули и личните предпочитания." – Сирак Скитник. Тази година е юбилейна за Панайот Тодоров Христов, наричан от близки и приятели Сирак Скитник: на 22 октомври се навършват 140 години от рождението му, на 5 март – 80..

публикувано на 25.01.23 в 16:55

Знаем ли какво искаме за децата си

Ако съдим по остротата на емоциите около сюжети, свързани с образованието на децата ни, явно сме много чувствителни към темата. Дали обаче знаем какво образование искаме, как си представяме целите му и очакваните резултати, какви хора бихме искали да изградим образовайки и възпитавайки децата си и за какъв свят ги подготвяме. Едва ли много от нас..

публикувано на 25.01.23 в 08:20