Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Оброзаванието влиза в час

За теорията на числата, медалите и детството

Защо Йоана Младенова от столичното 125 СУ "Боян Пенев“ обича да побеждава?

Снимка: Личен архив - Йоана Младенова

За златните медали от различни състезания, амбициите и желанието за учене в "Нашият ден" разказва седмокласничката Йоана Младенова от столичното 125 СУ "Боян Пенев“. Тя е най-голямата от трите деца на семейството на Таня Чимбулева и Пламен Младенов. Кутията ѝ с медали прелива, а папката с грамоти вече е приютила над 50 отличия.

"Като малка винаги задаваше много въпроси за различни неща. От много малка се научи да чете. Едно от нещата, които ѝ харесваха да чете, освен приказките, бяха и енциклопедиите. Особено за космоса имаше много буден интерес“, припомня Таня Чимбулева, майка на талантливата ученичка.

Приятелството на Йоана с математиката започва още в първи клас. Започва скромно с грамота, след което получава първите си два златни медала. Това я мотивира и от първи до четвърти клас тя постоянно участва в различни състезания. Преди близо седмица Йоана увеличи колекцията си от златни медали. Тя спечели Есенния математически турнир с максимален брой точки – 26, защото представя нестандартно и оригинално решение на задачите. 

Йоана Младенова

"Това е най-големият ми успех, който съм постигала. Бях много доволна и се зарадвах, защото получих максимален брой точки, защото не бях решила всички задачи по авторовите решения. Похвалиха ме, че имам оригинално решение“, споделя Йоана Младенова.

Според майката на Йоана много важна е подкрепата от учителите, които да успяват да мотивират децата. Самите децата търсят допълнителни ресурси и обменят информация по между си. 

"Преди година започнах сама да си търся някои задачи. Най-много обичам теорията на числата и алгебрата. Имам много сборници, от които мога да намеря много важни задачи. Важен принос изигра и школата по математика, която посещавам. Учителите Васил Василев и Александър Иванов ме научиха на много неща“, допълва Йоана. 

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл. 

  Снимки – личен архив на Йоана Младенова
По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Притчата за митаря и фарисея – съвременни измерения

Притчата за митаря и фарисея порицава един от основните грехове – гордостта, отлъчил от Божието войнство вдъхновителя на първородния грях, вожда на демоните - Деница. Гордостта станала първопричина за първородния грях и отнела от прародителите ни вечното блаженство. Смирението, тази забравена в наши дни добродетел, се предлага в евангелското..

публикувано на 05.02.23 в 09:38
Снимката е илюстративна

Делба и претенции върху наследство

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Десислава Радулова е представила документи за наследствена къща в село Изгрев, община Елхово. Дядо ѝ през 1961 г. купува дворно място, заедно с построена в него паянтова къща от кирпич. До 1975 г. той, жена му и три деца (момче и..

публикувано на 03.02.23 в 15:15

Какви ще бъдат последиците от приетите промени в Закона за медиацията?

Медиацията се разглежда като щадящ за гражданите инструмент за разрешаване на споровете, основан на принципа за доброволно и активно участие на страните във вземането на решения за изхода от конфликта, постигнато чрез взаимно съгласие. За разлика от решението, принудително наложено чрез авторитета на съдебната институция. По данни на Професионалната..

публикувано на 03.02.23 в 13:00

Земята изтръпва от кукерско хоро – помага ли този лек?

Звън на хлопки и чанове. Земята изтръпва от кукерско хоро. Чауши, старци, сурвакари или мечкари – с тези имена по Нова година или по Сирни заговезни едни познати чудаци излизат по българските селища.   В търсене на плодородието и добротата, със страшните си маски и с тежките звънци, те прогонват всяка лоша мисъл и ни възвръщат към живота..

публикувано на 03.02.23 в 12:44
Райна Асенова

Райна Асенова: Не искаме ескалация на отношенията с РСМ, а само спазване на Договора за добросъседство

Проблемите в Република Северна Македония (РСМ) произтичат от Договора с България. Моето правителство не постигна съгласие по текста му, защото клопките бяха очевидни, противопоставихме се на вмъкването на израза "обща история". Това пише в профила си във Facebook бившият премиер на Република Северна Македония Никола Груевски.  Повод за..

публикувано на 03.02.23 в 12:10