Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постурология или модерното разбиране за медицина на синтеза

д-р Мариета Константинова, Мария Мира Христова и д-р Венцислав Стоев

Науката за правилната стойка свързва различни специалности, като обединява невролози, зъболекари, офталмолози, ортопеди, кинезитерапевти, рехабилитатори – в зависимост от конкретния случай. Това е специалност, която се занимава с индивидуалните особености на човека в цялост. Тя е изключително полезна при неясни болкови синдроми и затруднени диагнози. 

В "Нашият ден“ д-р Мариета Константинова, директор на Центъра по постурология, и д-р Венцислав Стоев, председател на Асоциацията на постуролозите в България,  коментират последиците от неправилната стойка, за какво допринася споделеният опит за лечение на двигателната система, как се извършва постурологичен анализ и каква информация носи той. Скромната история на тази медицинска дисциплина в България започва едва преди пет години и е в сериозен контраст със световната.

"Още през 19-и  век голяма част от учените са забелязали влиянието на различни рецептори на тялото върху стойката ни. Още през 1890 г. Виерордт създава първото училище по постурология в Берлин. По-късно през XX век Жан Бернар Барон, който работи в болница "Св. Анна" в Париж, организира много сериозни изследвания за стойката на човека, използвайки стабилографи и различни други методи. Той публикува на много места тестовете, които използва за изследвания на очите и на цялата стойка. През 1969 г. е създадено Международното постурологично общество и се сформира като отделна наука", посочва д-р Венцислав Стоев.

През 2017 г. в България се провежда първата конференция по постурология. Резултатът е, че 12 български лекари заминават за Италия на обучение и след полагане на изпити в университета "Жан Моне" са вписани в Европейския регистър на постуролозите.

Постурологията е модерното разбиране за медицина на синтеза. Обединяването на знанието за различните части на човешкото тяло и разглеждането на пациента като личност. Постурологичният анализ дава информация за първичността на патологията, компенсаторните възможности на организма, как е най-ефективно да се започне лечението и съответно очакваните резултати. Постуралните нарушения се изследват и диагностицират чрез специално разработени протоколи, които след първоначалната диагностика могат да бъдат допълнени със специфични за съответните специалисти клинични и параклинични изследвания.

Първото в България училище по постурология официално е открито през април 2022 година.

"Това е една интердисциплинарна наука, в която се комбинират знанията на невролози, физиотерапевти, кинезитерапевти, очни лекари, ортопеди, зъболекари, лекари, които се занимават с вестибуларна медицина и др. Важно е да обменяме информация, която е в полза на пациента. Обучението в школата по постурология се провежда в 8 модула, като всеки е посветен на отделна тема“, споделя д-р Мариета Константинова.

Какво представлява прегледът при постуролог?

"Всеки пациент попълва една подробна анамнеза, която се изпраща по електронен път. Когато дойде на преглед, ние го възприемаме като цялост – дори как ходи. Прегледът започва от горе на долу. И винаги пациентите са боси“, казва д-р Венцислав Стоев.

И допълва, че ако главата е 2 см по-напред от нормалното положение води до 3,5 кг на допълнително натоварване на гръбначния стълб. За дамите, които носят токчета, центърът на тежестта е върху втория лумбален прешлен. И когато обуе тези обувки, центърът се измества по-нагоре. Редовното ходене с високи токчета може да доведе до болки в кръста. Самият преглед продължава около час и половина.

"Всички лекари, независимо от тяхната специалност, трябва да имат определена подготовка за това нещо, за да могат да гледат цялостно пациента. Като един отделен индивид с всичките му проблеми с всички компенсиращи и балансиращи структури на тялото. В постурологията се говори много за компенсацията и провокираме компенсаторните възможности на тялото“, твърди д-р Мариета Константинова.

Пред декември предстои връчването на награда постуролог на България.

Целия разговор с д-р Венцислав Стоев и  д-р Мариета Константинова можете да чуете в звуковия файл.
Снимки – БНР
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как София да се превърне от кафяв в зелен град?

Зелен град – една тема, която може да бъде мислена и обсъждана по много начини.  Как можем да променим навиците си, за да живеем по-екологично? Какви са градските зелени политики? Можем ли да заменим автомобилите си с велосипеди, подобно на Амстердам? Как София да се превърне от кафяв в зелен град? Драгомира Раева от екологичното сдружение "За земята",..

публикувано на 22.04.24 в 12:44

Пластмаси, текстил и депозитни системи – можем ли да опазим планетата?

В чест на Международния ден на Земята предаването "Нашият ден" покани Десислава Стоянова от сдружение "За Земята", за да сподели някои мисли относно важността на този празник и неговите цели. Тя ни напомни за историята на този ден, който е бил установен през 1970 г. в САЩ и Канада, а през 1990 г. е признат като международен. България, с..

обновено на 22.04.24 в 12:35

РИОСВ-Хасково с инициативата "Планета срещу пластмаса" за Деня на Земята

На 22 април, когато се отбелязва Международният ден на Земята, РИОСВ-Хасково обедини усилията си с различни организации за провеждането на поредица събития. Петя Дичева от РИОСВ разкри подробности за програмата. В самия ден на Земята – 22 април РИОСВ-Хасково, съвместно с Народно читалище "Марица - 2008" с. Райново, организира  почистване на..

обновено на 22.04.24 в 10:32
Виктор Топалов, Габриел и Светлин Тачеви (вляво) с резултатите от гласуването в СОС. Вдясно - Христо Проданов

40 години след подвига: В "Люлин 6" се появи улица "Инж. Христо Проданов"

Денят на 20-и април винаги ще остане един от тези, които носим в сърцата си като специални и вълнуващи. На този ден думите "Аз съм на върха, на върха съм – Христо" са прозвучали в съзнанието на всеки българин. През 1984 година, на 20 април, алпинистът Христо Проданов прави нещо, което остава в историята като символ на българската смелост – изкачва..

обновено на 22.04.24 в 10:04

Студентите от ЛТУ канят на Седмица на ландшафтната архитектура

От 2006 година април се отбелязва като световен месец на ландшафтната архитектура, а в София от 22 до 26 април студенти от 5 курс от Лесотехническия университет организират традиционната "Седмица на ландшафтната архитектура". От 2009 г. винаги през април бъдещите ландшафтни архитекти заедно със свои преподаватели и с представители на професията..

публикувано на 20.04.24 в 12:15