Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Татяна Станева: На руската пропаганда вярват хората, които знаят малко за Украйна

В края на миналата седмица Международният фестивал на етнографското кино ОКО дойде в България, за да разкаже за най-тежките дни от историята на Украйна – от Гладомора, през Чернобил, чак до войната днес. Негов организатор е Тaтяна Станева – бесарабска българка, дълбоко свързана както с Украйна, така и с България.

Тя е украински културен деец, журналист, организатор на масови мероприятия, режисьор и продуцент на филмите „Място на силата“ и „Чамур“. 

“В Бесарабия всички имат тази любов към българското. Може би защото там българите трябва винаги да си пазят корена и те го правят силно, защото там няма откъде да черпим, черпим от самите себе си. Трябва да го предаваме, за да бъде. Детето може да вземе българщината само от семейството си. Баба ми винаги ми казваше: “Помни кой си, никога не забравяй, че си българка“, защото русификацията по времето на СССР беше страшна“, казва тя в ефира на “Нашият ден“.

От октомври месец има писмо-апел към България. Бесарабските българи внасят до българските институции – парламент, правителство и президент – отворено писмо от 24 страници, подписано със 792 подписа. Молбата е за държавна помощ и подкрепа. Призивът е и към българските медии. За това гласът на българите в Украйна да стане по-силен и да бъде чут.

Разбирам, че България има някакъв вътрешнополитически живот и има конюнктура. Разбирам, че медиите, като една от властите, защото те владеят умовете на хората. Не разбирам другата гледна точка към войната в Украйна. Когато един маниак убива някой на улицата, влиза в затвора и няма друга гледна точка. На десетия месец от конфликта още могат да изникват други гледни точки?!“, посочва още тя:

Аз съм не просто на страната на жертвата, аз съм в числото на жертвите. Има и гледна точка от страна на морала – тук имаме жертва и агресор. Няма други гледни точки. Така написахме и апела, че България трябва да заеме официална позиция. Чуваме и много лъжи, първата от които е, че украинските българи чакат Путин, това е пълна лъжа.

Знаете ли кои хора вярват на руската пропаганда – хората без образование, които не знаят елементарни факти за Украйна. Точно това правим с филмите – разкриваме истината. Документалните филми показват живота отвътре, те показват личната история на човека и така войната не е статистика в новините, а става близка история, която започваш да съпреживяваш. Те позволяват на зрителя да влезе в кухнята, стаята, дома и сърцето на героя“.

“Замислихме нашия кинофестивал като площадка за междукултурен диалог, защото имаме филми в третото поредно издание тази година. Имаме международни филми и те са от цялата планета. Страхуваме се от нещата, които не познаваме. Мисията на фестивала ни е да запознаем хората, когато ги познаваме, те стават много близки, разбираме ги, не се плашим от тях и ставаме съпричастни.

Със специалните прожекции идваме само с украински филми. Искам българите да видят, че Украйна е много по-близа от Русия и като език, и като фолклор, и като култура. За втори пъти идваме тази година в България. Май месец представихме един филм, който се казва “Живото огнище“, разказа още Станева в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изпитанията върху човешката съвест и травматичната памет

Какво е въздействието на различни травматични дати от миналото върху мисленето ни днес? За изпитанията върху човешката съвест и въздействието на травматичното минало днес.  Заедно с преподавателя по история Цветомира Антонова "Нашият ден" обръща поглед към две наскоро отминали дати, свързани с "травматична памет" и тъмните страни на историята –..

публикувано на 02.02.23 в 13:05

Защо са важни крачките от хобито към бизнеса?

Тихомир Тачев е носител на отличието Млад фермер за 2022 г. на фондация "Еврика“ .   Той на 25 години и е земеделски производител . В момента се грижи за над 270 кошера в село Асеновец, община Нова Загора. Бакалавър е по "Бизнес икономика“ в Тракийски университет – Стара Загора. Наследява занаята от дядо си. Започва като хоби със 7 пчелни..

публикувано на 02.02.23 в 12:30
Ваня Григорова

Защо синдикатите остават скептични към нивата на минималната работна заплата?

Синдикатите декларират, че са доволни, но имат съображения относно решението за увеличаване на минималната работна заплата . В приетите вчера окончателни промени в Кодекса на труда е записано "50% от средната работна заплата“ , а трябваше да бъде "не по-малко от 50% от средната работна заплата“ . В допълнение не е отчетена европейската директива..

публикувано на 02.02.23 в 12:05

"Plovdiv Game Jam" за създателите на електронни игри

За десета година подред у нас се провежда Световната инициатива "Global Game Jam" за създатели на електронни игри. Събитието "Plovdiv Game Jam" се провежда през последните петък, събота и неделя на януари. Ежегодно обединява дизайнери, програмисти, саунд техници, графични артисти и разработчици от стотици градове по света. На една и съща дата..

публикувано на 02.02.23 в 11:10

Световен ден на влажните зони

Втори февруари е Световен ден на влажните зони и цели опазването на тези изключително ценни екосистеми. Начинанията, които се инициират на Световния ден на влажните зони, са предназначени да привлекат вниманието на обществеността и правителствата по света върху стойността на влажните зони за поддържане на устойчивото развитие на нашата планета...

публикувано на 02.02.23 в 10:30