Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Станева: На руската пропаганда вярват хората, които знаят малко за Украйна

В края на миналата седмица Международният фестивал на етнографското кино ОКО дойде в България, за да разкаже за най-тежките дни от историята на Украйна – от Гладомора, през Чернобил, чак до войната днес. Негов организатор е Тaтяна Станева – бесарабска българка, дълбоко свързана както с Украйна, така и с България.

Тя е украински културен деец, журналист, организатор на масови мероприятия, режисьор и продуцент на филмите „Място на силата“ и „Чамур“. 

“В Бесарабия всички имат тази любов към българското. Може би защото там българите трябва винаги да си пазят корена и те го правят силно, защото там няма откъде да черпим, черпим от самите себе си. Трябва да го предаваме, за да бъде. Детето може да вземе българщината само от семейството си. Баба ми винаги ми казваше: “Помни кой си, никога не забравяй, че си българка“, защото русификацията по времето на СССР беше страшна“, казва тя в ефира на “Нашият ден“.

От октомври месец има писмо-апел към България. Бесарабските българи внасят до българските институции – парламент, правителство и президент – отворено писмо от 24 страници, подписано със 792 подписа. Молбата е за държавна помощ и подкрепа. Призивът е и към българските медии. За това гласът на българите в Украйна да стане по-силен и да бъде чут.

Разбирам, че България има някакъв вътрешнополитически живот и има конюнктура. Разбирам, че медиите, като една от властите, защото те владеят умовете на хората. Не разбирам другата гледна точка към войната в Украйна. Когато един маниак убива някой на улицата, влиза в затвора и няма друга гледна точка. На десетия месец от конфликта още могат да изникват други гледни точки?!“, посочва още тя:

Аз съм не просто на страната на жертвата, аз съм в числото на жертвите. Има и гледна точка от страна на морала – тук имаме жертва и агресор. Няма други гледни точки. Така написахме и апела, че България трябва да заеме официална позиция. Чуваме и много лъжи, първата от които е, че украинските българи чакат Путин, това е пълна лъжа.

Знаете ли кои хора вярват на руската пропаганда – хората без образование, които не знаят елементарни факти за Украйна. Точно това правим с филмите – разкриваме истината. Документалните филми показват живота отвътре, те показват личната история на човека и така войната не е статистика в новините, а става близка история, която започваш да съпреживяваш. Те позволяват на зрителя да влезе в кухнята, стаята, дома и сърцето на героя“.

“Замислихме нашия кинофестивал като площадка за междукултурен диалог, защото имаме филми в третото поредно издание тази година. Имаме международни филми и те са от цялата планета. Страхуваме се от нещата, които не познаваме. Мисията на фестивала ни е да запознаем хората, когато ги познаваме, те стават много близки, разбираме ги, не се плашим от тях и ставаме съпричастни.

Със специалните прожекции идваме само с украински филми. Искам българите да видят, че Украйна е много по-близа от Русия и като език, и като фолклор, и като култура. За втори пъти идваме тази година в България. Май месец представихме един филм, който се казва “Живото огнище“, разказа още Станева в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български художник преобразява базилика в Брюксел

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" ви срещнахме с човек, който в момента сбъдва своя голяма мечта. Това е Диан Костов, чиято изложба-инсталация с образи от Библията "Кръстопът - цената на избора" може да бъде видяна в базиликата "Сакре Кьор" в Брюксел това лято между 15-и юни и 18-и август. Диан Костов е завършил..

обновено на 24.04.24 в 09:11

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08

Антон Митов представя: българския диджей Dr. Feelgroove

Dr. Feelgroove (д-р Фийлгрув) е диджей и продуцент. Той започва да миксира музика през 1993 г. и от тогава тя играе ключова роля в живота му, а партитата в клубове и работата в студио са неговата сцена за изява. Антон Митов за по-кратко и по-пряко преминава през Мианмар, Индия и Куба, за да попита своя гост може ли диджейството, освен да забавлява,..

публикувано на 23.04.24 в 10:03