Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производствoто на електроенергия в Украйна покрива 70% от нуждите

Украйна въведе ограничения в електропотреблението след като руски удари засегнаха над една трета от енергийната инфраструктура на страната.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Зимният сезон ще бъде голямо предизвикателство за Украйна, тъй като Русия ще продължи да обстрелва енергийната инфраструктура, заяви премиерът Денис Шмигал, а президентът Володимир Зеленски изтъкна, че  ситуацията на фронта също остава сложна. 

Денис Шмигал заяви, че в момента производствoто на електроенергия в страната покрива 70% от нуждите й. Украйна разполага и с адекватни количества газ и въглища за зимата, подчерта Шмигал:

„Този ресурс ще ни стигне да преминем зимата стабилно. Това се отнася не само за газа и въглищата, но и за горивата. В условията на увеличен внос на дизелови и бензинови генератори си даваме сметка, че търсенето на гориво може да се увеличи, но Министерството на икономиката не предвижда дефицит“.

Освен това правителството реши да предостави средства на администрацията в Харковска област за закупуване на дърва, които да бъдат раздавани безплатно на населението в районите в близост до фронтовата линия.

В своето късно видеообръщение президентът Володимир Зеленски описа ситуацията на фронта като сложна. По думите му районът около Харков е едно от местата, където руснаците осъществяват придвиждане:

„Въпреки твърде големите загуби на руснаците, окупаторите все още се опитват да организират настъпление в Донецка област и да се закрепят в Луганска. Те опитват да се придвижат в Харковска област и планират нещо на юг. Но ние държим отбраната и главното - не даваме на врага да осъществи намеренията си. Те казваха, че ще завземат Донбас през пролетта, лятото, есента. Тази седмица вече започва зимата“. 

От своя страна губернаторът на руската Курска област Роман Старовойт написа в телеграм, че украинските сили са атакували електроцентрала в региона, като са предвизвикали спирания на тока.

Москва обяви също, че ситуацията около Украйна е повлияла на решението на Русия да се откаже от планираните консултации със Съединените щати по Договора за стратегическите настъпателни оръжия, които трябваше да се състоят в Кайро. Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков увери, че Москва ще предложи нови дати, но това няма да стане до края на годината.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатна винетка хората с увреждания с електромобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на леки автомобили..

публикувано на 24.04.24 в 15:44

Водата в четири кърджалийски села е заразена с ешерихия коли

Водата в четири села в област Кърджали е заразена с бактерията ешерихия коли. Направено е предписание за дезинфекция на водата, каза директорът на инспекцията Регионалната здравна инспекция Виктор Кирчев: "Обикновено по селата най-често излиза лоша микробиология, като е увеличен броят на коли формите във водата. Мерките са за предписание към В и К..

публикувано на 24.04.24 в 15:42
23 август е Ден националния флаг на Украйна

ЕК изплати помощи на Украйна в размер 1,5 млрд. евро

Европейската комисия изплати втория транш от изключителното мостово финансиране за Украйна в размер на 1,5 млрд. евро. Това става след положителната оценка на Комисията по договорените условия за реформи в правосъдието, борбата с прането на пари, управлението на обществените финанси, бизнес обстановката и ситуацията в земеделието. През март..

публикувано на 24.04.24 в 15:25

Клуб "Жътвари" и "Милостиво сърце" с благотворителност в Добрич

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници.  Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация "Милостиво сърце", Клуба за народни танци "Жътври", както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и..

публикувано на 24.04.24 в 14:57

Старинни предмети и металотърсач намери полицията при претърсване в плевенско село

Старинни предмети и металотърсач са намерени вчера при предприето претърсване на адреса в село Чомаковци. Процесуално-следствените действия са осъществени от служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" ОДМВР – Плевен в хода на специализирана операция. На основание чл.83 от ЗМВР е извършена проверка в дома на 42-годишен...

публикувано на 24.04.24 в 14:52

Гърците ограничават разходите си за Великден заради високите цени

Гърците ограничават пътувания и разходи за Великден поради високите цени, сочи проучване на Института за анализи към Съюза на потребителите. Проучване за нагласите при подготовка на Великденските празници публикува Институтът за анализ на плановете на потребителите за празника. Едва 9% от гърците имат възможност да посетят заведение за..

публикувано на 24.04.24 в 14:48
 Албена Тотева, началник на РУО Плевен

В област Плевен утвърдиха държавния план-прием на ученици в VIII клас

В област Плевен утвърдиха държавния план-прием на ученици в VIII клас по профили и специалности от професии за учебната 2024/2025 година. Те ще се обучават в 47 неспециализирани училища в областта. 88 са утвърдените паралелки в областта за прием след 8 клас, като 35 са за профилирана подготовка.  Как е изготвен план-приемът за паралелки в 47..

публикувано на 24.04.24 в 14:44