Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Визуалното изкуство и танцът се срещат във "Виртуални тела"

13
Снимка: @360videodance

Проектът "Виртуални тела" представя избрани живописни и скулптурни произведения от постоянната експозиция в "Квадрат 500" през средствата на съвременния танц. Проектът обединява визуалното изкуство, танца и технологиите. Десет хореографи създават кратки танцови видеа, всяко от които е една вълнуваща и оригинална интерпретация на преживяното произведение през усещането на хореографа.

Посетителите на експозицията ще могат да се докоснат до тези своеобразни танцови "картини", като сканират с мобилните си устройства QR кодовете към всяка от тях. Аудио-визуалните интерпретации ще бъдат достъпни и в интернет. Това е идея, която се заражда отдавна в артистичния продуцент и режисьор Росен Михайлов:

"Това не е само свързано с използване конкретно на технологиите, а свързване и с картини и скулпторите в галерията и придаване на нещо ново като смисъл, което успяхме да осъществим в настоящата година. Дадохме право на всеки от артистите да избере кое произведение го вълнува. Единственото условие пред хореографите беше българските хореографи да правят хореографии по български произведения."

Росен Михайлов
Росен Михайлов като хореограф влиза в интерпретации по картината "Почивка" на Стоян Сотиров на фона на българска народна песен, която изиграва важна роля в професионалния път на Росен Михайлов:

"Основната идея беше, когато я видях тази картина ми напомни за неща, които са се случили в кариерата ми преди вече 25 години. За един дует с Олга Житухина, изключителен творец от Латвия. Обадих ѝ се и я попитах искаш ли отново да направим първия си дует, когато се събрахме решихме, че няма смисъл от това и не можем да се върнем назад във времето и картината ни тласна към нова посока. Специално направен аранжимент на песента "Полегнала е Тодора" имаме. Получи се много интимен акт на споделяне с хората, които ще имат възможност да го гледат."

Видео проектът "Виртуални видеа" ще остане в "Квадрат 500" за неопределено време. Това е най-новият творчески проект на танцова компания "Хетероподи", реализиран с партньорството на Националната галерия.


Екип на проекта:
• Артистичен продуцент и режисьор на видеата – Росен Михайлов
• Видео оператор/ фотограф – Цветан Игнатовски
• Музика и звукова среда – Александър Кипров-Син и Георги Ценов
• Координатор на проекта – Ники Михайлова
• Връзки с обществеността и социални медии – Яна Георгиева
• Консултант – Мартин Косташки, уредник в Националната галерия
Хореографи: Александра Манчева, Ангелина Гаврилова, Жана Пенчева, Мила Искренова, Росен Михайлов, Стефан Вучов, Стефани Ханджийска, Стефания Георгиева, Филип Миланов и Яница Атанасова.

Избрани произведения от постоянната експозиция на Национална галерия / "Квадрат 500":
• Голо тяло (1919) от Никола Ганушев
• Приготовление за бал (Пред огледалото, 1919) от Елена Карамихайлова
• Соломон и неговите жени (1921) от Жул Паскин
• Портрет на поетесата Дора Габе (1930) от Стефан Иванов
• Форми, откъсващи се от земята (1934) от Жорж Папазов
• Почивка (1936) от Стоян Сотиров
• На чешмата (1938) от Иван Фунев
• Марица (Алегория, 1948) от Асен Пейков
• Композиция – женска фигура II и III (1950-те) от Николай Абрашев
• Програма Емилия – серия А (до 1981) от Сашо Стоицов
• Композиция (1987) от Зиятин Нуриев

Снимки: ФС на ТК "Хетероподи"
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дзен списъци – литературни и житейски

Кое, което не е книга, може да събере текстове от Авъл Гелий, Сей Шонагон, Алфред Дьоблин, Хорхе Луис Борхес, Пиер дьо Бурдей, абат Брантом, Джон Ланчестър, поп Минчо Кънчев, Ролан Барт, Мартина Апостолова, Николай Колев и Стефан Иванов? Не нова "Видрица", а пърформансът "Списъци".  Може да се види само този сезон и само четири пъти, освен на..

публикувано на 04.02.23 в 08:45
проф. Людмил Димитров и Силвия Чолева

Процесът "Орфей" и театърът на Йерней Лоренци

Йерней Лоренци e професор в Академията за театър, радио, кино и телевизия в Любляна и е един от най-известните европейски режисьори. В интервю в сп. "Култура" той разкрива своето творческо кредо така:  "Режисьорът в един момент трябва да съгради собствен свят. И да успее да се отлепи от всякакви модели. Да се отърси от всичко задържащо го: учители –..

публикувано на 03.02.23 в 13:56

"Чест" с първа постановка на българска сцена

"Чест" е премиерното заглавие в афиша на Театър "199 Валентин Стойчев". Постановката е на Ивайло Христов по пиесата на съвременната австралийска драматуржка Джоана Мъри-Смит, в превод на Златна Костова. "Чест" е писана през 1995 година и има десетки постановки в целия свят, но сега се поставя за първи път на българска сцена. " Онър и..

публикувано на 03.02.23 в 13:40
 Мариан Бозуков

За будните деца на Чепеларе, вълшебното завръщане и чудото, което предстои

За работата с деца, театъра и красотата на Родопите в "Нашият ден“ разказва актьорът Мариан Бозуков . Завръща се в родното Чепеларе преди две години и половина, защото обстоятелствата така се подреждат и няма какво повече да прави в София.  В момента е част от трупата на Родопския драматичен театър в Смолян. "Хората казват, че камъкът си..

публикувано на 03.02.23 в 12:30

Излезе първата българска постапокалиптична книга за деца

"Чудният нов свят" е името на първата българска постапокалиптична книга за деца, която съчетава в себе си и виртуална реалност. Чрез сканиране на QR кодове в самата книга, пред децата оживяват нови светове. 3D обектите са дело на Николай Михайлов, а по скулпторите – герои в приказката работи Чудомир Драгнев. Това са пет метални създания, които се..

публикувано на 03.02.23 в 12:25