Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

25 години списание "Страница"

Списание "Страница" навършва тази година 25 години от своето създаване. На 2 декември от 18 ч. Зала 1 на Радио Пловдив е празничната вечер по случай юбилея, на която ще бъде представен и брой 3/ 2022.

Националното литературно издание излиза от 1997 г. в гр. Пловдив с периодичност четири броя годишно. През годините в редакционната колегия на изданието са участвали Александър Секулов, Ани Илков, Борис Минков, Валери Начев, Галина Лардева, Георги Лозанов, Гергина Кръстева, Димитър Келбечев, Клео Протохристова, Людмил Станев, Младен Влашки, Недялко Славов, Светлозар Игов.

До този момент са публикувани близо сто броя на списание "Страница“, в които са включени художествени, есеистични, литературнокритически и мемоарни текстове на практически всички пишещи в България, както и преводи на едни от най-значимите чуждоезични автори, множество разговори с писатели. 

Специален фокус във всеки брой са литературнокритическите рецензии (в рубриката "Страници на…"), както и годишните обзори на литературната продукция. С толкова плътна, академически и професионално задълбочена критика, разпростираща се върху максимално голямо множество литературни заглавия и явления, не може да се похвали никое друго българско издание.

Специални броеве представят ценни антологии и съвременни интерпретации на интересни и отчасти рядко дискутирани теми: дадаизъм, експресионизъм, черен хумор, пародийното, еротическото, графоманията, (творческа) провинция и т.н.

Гости на празничната вечер на списание "Страница“ в Зала 1 на Радио Пловдив (на 2 декември от 18 ч.) са Александър Секулов, Александър Чобанов, Георги Лозанов, Емил Андреев, Иван Станков, Ина Иванова, Йордан Велчев, Красимир Димовски, Христо Карастоянов.

Списание "Страница" се издава с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

Чуйте в звуковия файл какво разказва за историята на списанието Младен Влашки, български литературен критик и историк, съосновател и редактор на литературното списание "Страница".

Снимка –  сп. "Страница"

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Излезе първата българска постапокалиптична книга за деца

"Чудният нов свят" е името на първата българска постапокалиптична книга за деца, която съчетава в себе си и виртуална реалност. Чрез сканиране на QR кодове в самата книга, пред децата оживяват нови светове. 3D обектите са дело на Николай Михайлов, а по скулпторите – герои в приказката работи Чудомир Драгнев. Това са пет метални създания, които се..

публикувано на 03.02.23 в 12:25

Галерия "Синтезис" представя изложбата на Емил Рашковски "Здравей, лято!"

Втората самостоятелна изложба на Емил Рашковски е подредена в столичната галерия "Синтезис". Всяка зима в продължение на повече от пет години авторът документира следите от бивак културата в горите около язовирите Широка поляна, Беглик и Батак в Западните Родопи. Придвижвайки се със ски, той се натъква на всевъзможни обиталища: каравани, лодки,..

публикувано на 03.02.23 в 11:05

Вдъхновения от кюстендилската земя

Галерия "Ракурси" представя самостоятелната изложба на художника Димитър Петров, назована лаконично – живопис.  Закърмен от кюстендилската земя, от картините на Владимир Димитров - Майстора, възпитан и вдъхновен от изкуството на прочути кюстендилски художници, сред които е световноизвестният Николай Дюлгеров – Димитър Петров, който живее и работи в..

публикувано на 03.02.23 в 08:50

"Симулацията" – дебютният роман на Паулина Георгиева

Името на Паулина Георгиева се свързва предимно с публикации на разкази в печата, като немалко от творбите ѝ са отличени с различни литературни конкурси. Текстовете ѝ изследват невидимите страни на човешката душа и ситуациите, които преобръщат живота. Историите, които разказва, изненадват читателя с неочакван край. Психологическата драма "Симулацията" е..

публикувано на 02.02.23 в 18:05
Леда Старчева, „Тераса“, 2021, дом-музей „Вера Недкова“

Тишината – в живописта и не само

"Понякога тишината" е названието на изложба живопис, открита в галерията на Гьоте-институт до 17 февруари 2023. В концепцията за нея Мирослав Христов и Калия Калъчева обсъждат позицията на живописта в днешната масова визуална култура. А именно: "Отказ от радикални жестове, манифести, нови революции и теории, с други думи – тишина". И още – тишината като..

публикувано на 02.02.23 в 15:30