Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Книга за предателството и свободата

"Оловна тишина. Историята на един разстрел" е новият документален роман на Ивайла Александрова, който излиза след "Горещо червено". След филма на Костадин Бонев по неин сценарий "Пет разказа за един разстрел" тази книга продължава да търси, събира и изследва фактите около делото на Никола Вапцаров и останалите подсъдими, но книга и филм, според самата авторка, се раздалечават във времето, а "историята може да бъде много истории". Със завидна упоритост, последователност и кураж девет години тя работи с архиви, с документи, изследва, прави анкети и интервюта и не спира да разследва и открива нови материали, които са част от този том над 700 страници.

"В продължение на няколко десетки години – пише Ивайла Александрова – историята на дело № 585 на Вапцаров, представяна в този цензуриращ канон, функционира като литература и по всевъзможни агитки. Границата между истината и измамата се приплъзва, скрива се и се манипулира. А фикцията за Вапцаров минава за реалност и той стои превърнат в шаблон“. 

На представянето на "Оловна тишина" Елена Алексиева каза, че книгата освобождава по своеобразен начин Вапцаров от паметника, в който е превърнат през годините. Тя "освобождава" и прикриваните факти за предателството, или както казва самата Ивайла Александрова – "всеки е предавал всеки".

Младен Влашки, отговорен редактор на документалния роман, пише за "Оловна тишина": "Това изследване е безпощадно спрямо всякакви манипулации относно Вапцаров, неговия архив в паметта на българите и неговото творчество. Изпълнено е с научна точност, с много прозорливост в търсенето – изворовият материал е безспорен и в голяма част непознат – без идеологизации или субективизации. Издаването му е просто дълг към българското себепознание."

Чуйте репортажни записи на Силвия Чолева от премиерата – Младен Влашки, Елена Алексиева и Кирил Василев.

Снимка – изд. Жанет 45

По публикацията работи: Милена Очипалска
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първа самостоятелна изложба на Станислав Божанков в София

В галерия "Графикарт" вече е подредена първата самостоятелна изложба на художника Станислав Божанков в софийско пространство. Откриването е днес (7 февруари) от 17 часа. В експозицията са включени предимно графични творби, в различни графични техники – офорти, акватинта, мецотинто, линогравюри, защото обича да експериментира, дори си прави сам..

публикувано на 07.02.23 в 15:00

Модерна академия на изкуствата "Синдикат" започва записвания

Модерна академия на изкуствата "Синдикат" започва записванията за своята 12-а учебна година. Занятията са  напълно безплатни и ще се провеждат през месеците март, април и май, а през юни ще има допълнителни дейности , свързани с програмите. Каква е възрастта, на която учениците могат да се запишат, и какви са уменията, с които ще се сдобият, в..

публикувано на 07.02.23 в 12:35

125 години от рождението на Бертолт Брехт

По случай годишнината от рождението на един от най-известните драматурзи и поети от съвременната история на Германия Бертолт Брехт Гьоте-институт България кани на прожекция, на която ще бъде представен филмов запис на класическата постановка "Майка Кураж и нейните деца" Брехт е и един от големите реформатори на театъра през ХХ век. Изборът на..

публикувано на 07.02.23 в 10:55

ФотоФабрика – годишнина на Георги Чапкънов

"ФотоФабрика – факт и фикция" кани своите слушатели на среща с Емануил Трейман, Иван Бакалов, по повод годишнината на Георги Чапкънов и Катерина Гаджева, изкуствовед, главен асистент в Института за изследване на изкуствата към Българска академия на науките и задълбочен изследовател на фотографията.  Д-р Катерина Гаджева е може би единственият..

публикувано на 07.02.23 в 10:20

“Формалдехид” – за любовта и смъртта през едно детско приятелство

Антония Атанасова – автор на романа "Моно" на Университетското издателство и на сборника с разкази "Процедура по забравяне на човек" представи предпремиерно третата си книга "Формалдехид". История за любовта и смъртта през едно детско приятелство. Едната избира края, а другата някак си трябва да продължи да съществува. Това се случва през поддържането..

публикувано на 07.02.23 в 09:55