Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Е.Т.А. Хофман в Националната библиотека

През тази година се отбелязват 200 години от смъртта на Е.Т.А. Хофман – писател от епохата на романтизма, композитор, диригент, художник, сценограф, но и юрист, какъвто е бил през по-голямата част от живота си. Най-известен е като автор на приказки, а у нас е превеждан още от края на 19-и век – първоначално от френски и руски, а след това от немски език. 

Много известни писатели от различни краища на света са били под влияние на неговите произведения – Едгар Алън По, Дикенс, Уолтър Скот, Байрон, Булгаков, Оскар Уайлд, Хуго фон Хофманстал, Херман Хесе и Томас Ман, Достоевски, Балзак, Бодлер, Гогол…

У нас годишнината беше отбелязана с откриването на изложбата "Е. Т. А. Хофман – документи от Бамберг в репродукции", разположена в централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Това са 42 репродукции – рисунки на Е. Т. А. Хофман, негови сценографски проекти, карикатури, нотни партитури и ръкописи на произведения, част от архива на библиотеката в Бамберг, Гермния.

Инициатор на проекта "Е. Т. А. Хофман – документи от Бамберг в репродукции" е проф. д-р Бернхард Шемел. "Unheimlich fantastisch. E. T. A. Hoffmann 2022" е надсловът, под който протичат и целогодишните чествания в Германия.

Изложбата може да бъде разгледана до 5 декември 2022 г. в Централното фоайе на Националната библиотека.

Чуйте проф. Ангел Ангелов.

Снимки – Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отвъд стената – театрално приключение за глухи и чуващи деца

"Достъпът до изкуство на нечуващите деца в България е напълно ограничен и голяма част от тях не са гледали театър. Причината за това е липсата на театрални представления, които да са придружени от жестов език и да са адаптирани към проблемите на тази група хора". Това споделиха Албена Тагарева и Мила Коларова – създатели на "Отвъд стената" преди..

публикувано на 29.01.23 в 08:40

(Повече от) 300 спартанци в превода

300 преводачи на художествена литература у нас излязоха с отворено писмо, с което призовават да бъде вдигната най-ниската ставка за превод. С писмото те настояват – в съгласие с добрите практики на европейските си колеги – да работят при минимална тарифа от 10 лв. на страница за превод на художествена проза от чужд на български език и само с..

публикувано на 28.01.23 в 12:25

Концерт "Фалмис и приятели" на сцената на "Театро"

Концертът "Фалмис и приятели" е част от събитията по случай честването на 25-годишнината от създаването на концепцията "Фалмис". Ансамбъл "Фалмис" е създаден през 2016 г. към Дружеството на банатските българи в България. Целта на ансамбъла е да съхрани фолклора, традициите и културата на банатските българи. Получили убежище в областта Банат,..

публикувано на 27.01.23 в 17:20
Правда Спасова (вляво) и Силвия Чолева

Из историята на естетиката от древността до Кант

"Дълги векове естетиката не е функционирала като понятие, свързано с красотата или изкуството, още по-малко като наименование на теоретичното познание за тях. В наши дни сякаш се случва парадоксално завръщане на тази широка безпонятийност на думата: тя се свързва предимно с пластичната хирургия, с храненето, с фитнеса, със здравето, с магазините в мола..

публикувано на 27.01.23 в 15:51

"Завод" – спектакъл за скритата вселена в душата на малкия човек

Премиерното заглавие в Държавния куклен театър в Стара Загора е спектакълът за възрастни "Завод" по стихове на Никола Вапцаров. Драматизацията и постановката са на актрисата Полина Христова, която прави с това представление режисьорския си дебют в театъра. Консултант на спектакъла е Веселка Кунчева, драматургичен консултант – Ина Божидарова...

публикувано на 27.01.23 в 11:05