Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мариела Станчева: Математиката не е лесна, но е интересна

Венета Гаврилова и Мариела Станчева
Снимка: БНР

Ако много от преминалите през системата на средното образование ще приемат скептично втората част от твърдението, то е защото идеята за игровизиране на ученето все още трудно си пробива път в стандартното училище. Впрочем тя не е много популярна и сред широката аудитория, която по навик свързва ученето с принуда, сериозност, граничеща с досада, и почти пълна липса на връзка между изучаваното и реалния живот.

Игровизирането или геймификацията не е ново понятие и се прилага успешно в бизнеса, обществената и неправителствената сфера и не означава просто забавление заради забавлението. Чрез методите на играта успешно се решават проблеми, намират се решения, изпълняват се сложни задачи, като при това енергията, творческият потенциал и личната ангажираност на участниците се използват максимално и без съпротивите на принудата. Играта е най-естественият начин на учене не само за малките деца.

Мариела Станчева е математичка, авторка на "Наръчник на бунтаря за проваляне на часа по математиката" и помагала за нагледно и достъпно преподаване на математика, вдъхновителка на учители и ученици. Компютърните игри, виртуалната реалност са част от живота на съвременния човек и това не може да се пренебрегва, може обаче да се използва за образоването и развитието на младите. Както могат да прекарват времето си в игри, така децата могат да го прекарват и в учене, ако то е организирано и поднесено така, че да стимулира естествената им любознателност и желание за изява. Един от елементите, които задължително присъстват в уроците на Мариела Станчева, са истинските истории от миналото и съвременността, които показват, че математиката е навсякъде около нас и е за всички. Повече чуйте в интервюто за рубриката "Всичко за образованието".


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Короната

Пази ли Съкровищницата на Хабсбургите единствената оцеляла корона на българските царе?

Всеки, който посети Съкровищницата на Хабсбургите във Виена , ще види короната на Ищван (Стефан) Бочкай, за която някои учени подозират, че е принадлежала на българските владетели от Второто царство. Според изследователи короната е изработена в Персия, тежи 1.88 кг и е висока 23.5 см. Обсипана е със скъпоценни камъни, доста примитивно..

публикувано на 31.01.23 в 16:25

Милосърдието – забравената добродетел

Така нарекохме поредната среща "За здравето" с участието на Милка Василева, председател на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи. Акценти поставихме върху наболели и известни в обществото проблеми: какво се случва с българското сестринство през последните години, кои са водещите фактори за кризата: образованието, квалификацията,..

публикувано на 31.01.23 в 08:05

SOS екранни деца

Изтъкани от добри намерения родителите често дават на малките деца екрани, за да могат да ги нахранят, за да учат песнички, чужд език или просто за да спечелят няколко минути, в които да успеят да свършат нещо. Смята се, че ако детето не прекалява с играенето на игри и не гледа неподходящо съдържание, екранът е добра бавачка. Само, че излагането..

публикувано на 29.01.23 в 12:25

Словото като (почти) материя

В далечните времена, когато устното слово се сдобило с писмено изражение, могъщата магическа сила на заклинания, молитви, баяния, клетви и благословии започнала да се пренася върху достъпни материални носители. Амулети, муски, свитъци и пр. придружавали хората в опасни моменти, пътувания, важни начинания и житейски събития. Наивната представа за..

публикувано на 28.01.23 в 09:35

Енея Георгиева: Проверената информация рядко звучи примамливо и не обещава лесни решения

Ако преди години достъпът до информация беше оскъден, днес е точно обратното – всекидневно плуваме в същински информационен потоп, в който фактологично и измислено, вярно и фабрикувано, са смесени, а критичната ни способност е изложена на изпитание. Филолозите са запознати с теорията на странстващите сюжети – едни и същи митове или елементи от..

публикувано на 26.01.23 в 09:25