Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На гости в село Соволяно

Снимка: Валери Леков

Кюстендилското село Соволяно се намира в северозападната част на Кюстендилската котловина, в долината на река Бистрица, на 6 км северно от общинския си център, по пътя за Босилеград в Сърбия.

Селото се състои от център и 4 махали: Кошарите, Марена, Любикова и Спротива. Според данни от последното преброяване в Соволяно живеят 645 човека.


Няма запазени писмени данни за времето на възникване на селото. Останки от антично селище и късносредновековна крепост в землището на селото свидетелстват, че района е населяван от дълбока древност. В стар запис от 1448 г. се споменава с името Севален. В турски данъчни регистри от 1570 г. е записано под името Соволяни и Соволяна към кааза Ълъджа (Кюстендил). В руска триверстова карта от 1878 г. е с името Соволяно.

През 1834 г. е построена църквата "Свети Теодор Тирон", която е втората построена църква в района, след църквата "Успение Богородично" в гр. Кюстендил през 1816 г.

През 1858 г. в частна къща е открито училище от местния свещеник Васил Димитров. Основано е читалище "Светлина" (1871), което е пак второ в района след това в Кюстендил. През 1874 до църквата "Свети Теодор Тирон" будните соволчани построили едноетажно паянтово училище с четири стаи, а заплатата на учителя се плащала от църковното настоятелство.

През 1938 г. в село Соволяно има 3 воденици, 1 дъскорезница, 3 тепавици, 2 магазина, 2 кръчми, читалище с 2145 тома книги, кариера за камъни, 2 църкви, училище, участъков лекар, общинска аптека. След 1940 г. е разширена главната улица, направени са 2 моста на река Бистрица. Селото е водоснабдено 1936 г. и електрифицирано през 1942. След Втората Световна война, през 1948 г. се открива лятна детска градина за предучилищна възраст с 35 деца. През 1953 г. е построена нова читалищна сграда. Разкриват се пощенска станция и здравна служба.

Какво се случва със селото и неговите жители в наши дни – в звуковия файл.

Снимки: Валери Леков
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джевхери Гювен

Джевхери Гювен: Въпреки заплахите ще продължавам работата си

Продължаваме с рубриката ни, в която разговаряме с журналисти в изгнание, бягащи от репресивните режими в страните си. Този път турският журналист Джевхери Гювен , който живее в Германия под полицейска охрана заради заплахи за живота му, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" какво е да живееш в страх, кой иска думите му да замлъкнат и..

публикувано на 27.01.23 в 17:25
Маргарита Шурупова

Маргарита Шурупова: Руското общество се радикализира, а инакомислието демонстративно се потиска

Тази седмица се навършиха две години от залавянето и изпращането на Алексей Навални в руски затвор. На какво е символ Навални за свободно мислещите руснаци, какво се случва в руското общество – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Маргарита Шурупова, руска журналистка, избягала в България от режима на Владимир Путин. Казусът – убежище..

публикувано на 27.01.23 в 16:05

Мораторната лихва за забава по гражданските дела

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Мария Петкова поставя няколко въпроса към предаването: Във Варненския районен съд има заповедно производство срещу нея. Първият въпрос е "Как се изчислява мораторната лихва за забава по гражданските дела?  Може ли адвокатът да..

публикувано на 27.01.23 в 15:10
Еми Маринова

За неуловимата комбинация на грозде, вкусове и вино

Защо в България има най-много жени във винения сектор и защо истината е във виното, в "Нашият ден" разказва  Еми Маринова, винопроизводител от дунавския бряг и експерт по виното четвърта степен . Тя  гради кариера в енергийния сектор в Белгия, но решава да се върне в България, за да превърне виното и винопроизводството в начин на живот. В края на..

публикувано на 27.01.23 в 14:35

Виктория Арнаудова: Да заживееш в Ковачевица

Ковачевица е едно от най-живописните села , скрило се между склоновете на Родопи планина . Виктория Арнаудова купува къща в селото през 1973 г . Тогава тя е на 23 години. Заедно с мъжа си избират къща, която съчетава удобства за децата, но пази полъха на отминали епохи.  Селото събира низ от красиви каменни къщи, надвесени над калдъръмени..

публикувано на 27.01.23 в 13:35