Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Лицемерието като недъг в Църквата

Снимка: bg-patriarshia.bg

Законоучителите, съвременниците на Христос, имат формалистично отношение към наредбите на Божия закон, даден на Мойсея. Такова е тяхното отношение и към четвъртата Божия заповед, отнасяща се за съботната почивка. Според тях в съботния ден не бива да се върши абсолютно никаква работа, та дори и добро. Ето защо осъжда Спасителя за извършените от него чудеса в събота.

Такъв е случаят и от днешното евангелско четиво, когато Иисус освобождава от недъга една жена с немощен дух от 18 години. Това изцеление, извършено в събота, дава неоснователен повод на началника на синагогата да възнегодува, че Синът Божи не спазва съботната почивка. А Христос отговаря: "Лицемерецо, не отвързва ли всеки един от вас вола си или осела си от яслите в събота и не води ли да го пои? А тая дъщеря Авраамова, която сатаната е свързал, ето вече осемнадесет години, не биваше ли да се освободи от тия връзки в съботен ден?” Христос идва не да наруши закона, а да го изпълни и разясни, като го основава върху любовта и благодатта.

Заедно с д-р Смилен Марков, преподавател по Християнска философия в катедра "Библейско и систематическо богословие", ВТУ "Св. Кирил и Методий" говорим за това доколко осъзнаваме празниците като дни посветени на Бога и как приемаме делниците си. Защо в живота си следва да търсим благодатта, а не законничеството. За лицемерието като недъг в Църквата.Християнска поезия
Стихотворението "Нищий духом" от Атанас Далчев, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви ще бъдат последиците от приетите промени в Закона за медиацията?

Медиацията се разглежда като щадящ за гражданите инструмент за разрешаване на споровете, основан на принципа за доброволно и активно участие на страните във вземането на решения за изхода от конфликта, постигнато чрез взаимно съгласие. За разлика от решението, принудително наложено чрез авторитета на съдебната институция. По данни на Професионалната..

публикувано на 03.02.23 в 13:00
 Мариан Бозуков

За будните деца на Чепеларе, вълшебното завръщане и чудото, което предстои

За работата с деца, театъра и красотата на Родопите в "Нашият ден“ разказва актьорът Мариан Бозуков . Завръща се в родното Чепеларе преди две години и половина, защото обстоятелствата така се подреждат и няма какво повече да прави в София.  В момента е част от трупата на Родопския драматичен театър в Смолян. "Хората казват, че камъкът си..

публикувано на 03.02.23 в 12:30
Райна Асенова

Райна Асенова: Не искаме ескалация на отношенията с РСМ, а само спазване на Договора за добросъседство

Проблемите в Република Северна Македония (РСМ) произтичат от Договора с България. Моето правителство не постигна съгласие по текста му, защото клопките бяха очевидни, противопоставихме се на вмъкването на израза "обща история". Това пише в профила си във Facebook бившият премиер на Република Северна Македония Никола Груевски.  Повод за..

публикувано на 03.02.23 в 12:10
Валери Найденов

Валери Найденов: Смяната на партийно-листовата система с мажоритарна може да е решение на кризата

“Заболяването, в което се намира в момента българската политическа система, е нещо като апендицита. Навсякъде в Европа, където има такава избирателна система, партийно-листова, се стига до същата криза. В Европа са ясни леченията – има едно радикално и хубаво лечение, което може да излекува изцяло от болестта. Има друго, което я лекува наполовина и..

публикувано на 03.02.23 в 10:50
Георги Киряков

Георги Киряков: “Много искахме, но нямахме желание“ - с това мога да обобщя вчерашните декларации от НС

“В 48-ото Народно събрание депутатите свършиха това, което и хората си казват в такава ситуация – “ много искахме, но нямахме желание “, с това мога да обобщя вчерашните декларации“. Това каза в интервю за БНР политологът Георги Киряков . Президентът разпусна парламента, само една промяна в служебното правителство Найден Тодоров..

публикувано на 03.02.23 в 09:44