Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Епизоди от живота:

Столична община предоставя професионална подготовка за млади шофьори

Снимка: Институт за пътна безопасност

Столична община предоставя професионална подготовка за млади шофьори с цел намаляване на пътнотранспортните произшествия. Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет, разказва в "Нашият ден" повече за инициативата:

"Това са курсове по пътна безопасност за допълнителни умения как да реагират на пътя шофьорите, които имат опит до 10 години от получаване на книжката. Без значение от възрастта. Това е идеята – сред най-рисковите шофьори обичайно са младите шофьори, които отскоро са на пътното платно.

Затова, заемствайки международен опит, от консултанти, които обучават веднъж годишно професионални шофьори в България на международни компании, си казахме с колегите – "Защо пък да не дадем такава възможност за младите хора на София?"

На сайта karambezopasno.com можете напълно безплатно онлайн да се запишете за участие в курса. Курсовете се провеждат всеки уикенд (събота и неделя) и вече разбрах, че до януари месец са запълнени часовете. Около 2 часа е теорията и 2 часа практиката. Водещи специалисти на учебен полигон ни учат как да реагираме при кризисни ситуации.

Чуйте повече подробности от звуковия файл.

Снимка – Институт за пътна безопасност

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Пейчев

Иван Пейчев: Проблемното поведение в училище е вик на всяко дете за внимание и грижа

Новият "Наръчник на училищния психолог. Казуси, дейности, упражнения " е издание в помощ на училищния психолог с всичко необходимо за справяне с всекидневните предизвикателства. Наръчникът предлага методически насоки за извършване на оценка на индивидуалните потребности на ученици в риск, с хронични заболявания, със специални образователни..

публикувано на 07.02.23 в 17:05

За невъзможната комбинация между сиренето, сладоледа и режисурата

Как една 23-годишна студентка решава да се занимава с бизнес и прави сериозни стъпки, като се обучава как се произвежда сладолед, в "Нашият ден“ споделя Велислава Костова . Тя е на 23 години и е израснала в София. Студентка е в специалност “Кино и телевизия“ в Нов български университет. Напоследък е изкушена от производството на сладкия..

публикувано на 07.02.23 в 14:15

До Брюксел и назад... чуха ли ни?

И този петък продължихме с обиколката си из ловните полета на България, от която става ясно как е приключил ловният сезон на едър дивеч в различни краища на България. Но неслучайно за първи събеседник в "И рибар съм, и ловец съм" избрахме Иван Василев – председател на Сдружението на ловците и риболовците "Сокол 1911" в Благоевград. Той беше член на..

публикувано на 07.02.23 в 13:10

За настоящето с мисъл за бъдещето

Често чувам, че живеем във време на контрасти и противоречия. Делим се на „-фили“ и „-фоби“, на българи и македонци, на млади и възрастни, на знаещи и незнаещи. Но като сякаш забравяме, че и едните, и другите са наши близки, приятели, роднини. И за всичките деления виновници сме ние самите. Ние създаваме положителното отношение у всеки. Ние сме и..

публикувано на 07.02.23 в 12:16

Сетивна фотография – как се снима, без да използваш очите?

В България е силно подценяван потенциалът на хората с увреждания да създават изкуство, блага и радост за другите. Сдружението на творците с увреждания има за цел точно това – хвърляне на повече светлина върху този потенциал, но и неговото насърчаване и развие чрез различни начинания. Николай Примов , председател на сдружението, разказва в..

публикувано на 07.02.23 в 11:54