Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дъщерите на тъкачната вила" – втора част от поредицата на Ане Якобс

Цветомила Димитрова
Снимка: Ангелина Грозева

Новата книга "Дъщерите на тъкачната вила" на немската авторка – Ане Якобс събира в сюжета си едно могъщо семейство. Драматични обрати. Имение, което крие повече от една тайна. Действието се развива в Аугсбург, 1916 година. Над бляскавия живот в семейното имение на богатите индустриалци Мелцер надвисва сянката на историческите събития. Дъщерите на Тъкачната вила са принудени да я превърнат в лазарет, а мъжете да отидат на фронта. Междувременно младата съпруга на Паул Мелцер, Мари, е изправена пред огромна отговорност – тя трябва да спаси тъкачната фабрика и да помогне на сестрите на съпруга си да преодолеят изпитанията на бурния период. Сираче до неотдавна, Мари не се страхува от предизвикателствата, но надеждата да прегърне отново любимия си, е подложена на неспирните удари на съдбата. А един ден пред вратата на имението се появява елегантният лейтенант Ернст фон Клипщайн, решен да не губи от поглед красивата жена, която държи в способните си ръце бъдещето на семейство Мелцер, разказва пи ар специалистът от издателството – Цветомила Димитрова:

"Двете книги са част от поредица. На немски език те вече са 5. Виждаме съдбата освен на семейството и на работниците им. Виждаме как съдбите и на семейството и работниците се преплитат и как се обединяват от общите теми – любовта, грижата за другия, виждаме как сме зависими едни от други. Главната героиня Мари е гласът на новото време. Виждаме с всяка следваща книга колко повече промяна и нов полъх носи тя и как тя е много нужна и за семейство Мелцер, но дори и за обществото като цяло. Във втората книга предизвикателствата са свързани с надвисналата сянка над Европа и се доказва колко важно е човешкото – да подадеш ръка и колко силна може да бъде любовта. Надеждата много силно присъства."

В първата част сякаш централна тема е желанието на богатите да притежават всичко, а втората част сякаш насочва вниманието към това, че най-ценните неща като любов не можем да си купим. И в двете книги централен е образът на Мари. В романа са заплетени централни исторически събития – периода преди и по време на Първата Световна война. Войната е от основните трудности пред семейство Мелцер в сюжета. Ане Якобс успява да заинтригува читателите с вплитането на история в романите си, но и с интересни взаимоотношения и игра на чувства.

Ане Якобс е автор на успешната трилогия Die Gutshaus (Имението), както и на редица исторически романи и екзотични саги (под друго име). С Тъкачната вила тя осъществява своя дълго таена мечта и описва съдбата на едно семейство на интригуващия фон на съвременната немска история. Романът е преведен и попада в бестселър листите в много страни, след което следват още 4 продължения на сагата.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмът"Вчера" оживява на театрална сцена

На 27 септември в Открита сцена "Сълза и смях" е премиерата на спектакъла "Не бях аз" от Владо Даверов . Режисьор на постановката е Лиза Шопова, музиката е дело на Кирил Маричков, а сценографията на Анелия Райкова. Мултимедийният спектакъл е продължение на българския филм "Вчера" от 1987 г. с режисьор Иван Андонов и автор Владо Даверов...

публикувано на 20.07.24 в 09:05
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18
Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов и пътят към безсмъртието

Днес от габровския квартал "Нова махала" потегли 23-тият възпоменателен поход "По пътя на четата на Цанко Дюстабанов" . В "Нашият ден" чуваме думи за събитието, както и за личността на големия габровец, участник в Априлското въстание, Цанко Дюстабанов, от Милка Караджова , организатор и планински водач. Цанко Дюстабанов несъмнено е един от..

публикувано на 19.07.24 в 12:18