Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Еврика! Успешни българи: Явор Йорданов

Явор Йорданов, стипендиант на фондация "Еврика"
Снимка: личен ахив

Той е студент първи курс във Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Специалността, която е избрал да учи, е квантова и космическа теоретична физика. Заради многобройните медали и награди от международни олимпиади по физика и астрономия Явор Йорданов е и стипендиант на Фондация "Еврика".

"Като цяло още от доста малък се интересувам от биология, химия, физика, но после в гимназията се ориентирах към физиката. Семейството ми ме оставиха да правя това, създадоха ми нужните условия. Като малък майка ми ми четеше за атоми, взимаше ми енциклопедии, това ме побутна и така тръгнаха нещата. После в гимназията на шега се явих на олимпиада по физика, а после влязох и в националния отбор".

Въпреки че е още първокурсник, Явор вече помага на идващите след него да се подготвят за международни олимпиади. Защото според него "… като си получил, трябва и да дадеш на другите след теб".

Какво още разказа за себе си Явор Йорданов – чуйте в звуковия файл.


Снимка – личен архив
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Драгомир Дарданов в студиото на програма „Христо Ботев“

Проблясъците на скалпела

Всеки човек изпитва едновременно респект и страхове от хирургията. Дори когато няма друг вариант на лечение, ние докрай търсим алтернатива, за да избегнем скалпела. В поредното издание на "За здравето" с госта в студиото д-р Драгомир Дарданов от Първа хирургия на Александровска болница, говорим именно с онези аргументи, които свалят част от..

публикувано на 06.02.23 в 16:55
Дружеството на банатските българи

За "палкенския" говор, българския дух и самобитната култура на банатските българи

В многовековната драматична история на народа ни има много премълчани, потулени или преиначени факти. Опростеното и конюнктурно представяне на миналото подминава трагични събития, но и бляскави прояви на висок дух, мисъл и действие на отделни личности или общности. За някои от тях започваме да чуваме едва в последните години. Задълго..

публикувано на 06.02.23 в 09:40

В Етиопия пръска цвят и аромат най-красивата преизподня в света

Етиопия! За мен е отколешна мечта. За друг – поредното размирно място в Африка. За трети – умопомрачителна природа. Накратко, бившата Абисиния е една от най-старите държави в света, едно от първите християнски царства, съществувало без прекъсване. Най-високият връх на Етиопската планинска земя е Рас Дашан – 4620 м, а най-ниска точка е пустинята..

публикувано на 05.02.23 в 09:05

Високата цена на леснотата

Четенето днес не е като четенето вчера – подобна проста констатация може да се онагледи визуално. На фона на портретите на хора с книги отпреди век - век и половина – на които виждаме напълно потънали, замислени или мечтателни образи, днес виждаме фотоси на хора с книга на морския бряг или пред камина, с питие в ръка и задължително с изряден маникюр,..

публикувано на 02.02.23 в 09:50
Мариета Иванова-Гиргинова, Владо Любенов и Бойко Ламбовски в студиото на програма „Христо Ботев“

"Прокълнатите" поети – жалони в българската история

Говорим за българските "прокълнати" поети и писатели, по-късно отречени от идеологически мотивираното литературознание. За символисти и декаденти, ужким "преодолени" от здравия пролетарски мироглед. Учебникът по литература на един от групата около сп. "Хиперион" – Иван Радославов от 1935 г., представя достиженията на Теодор Траянов, Николай Лилиев,..

публикувано на 01.02.23 в 17:35