Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетичен Никулден ’22: в диалог с поетите Николай Кънчев и Федя Филкова

За 16-и път се провежда Поетичен Никулден под наслов "Поетически диалози с Николай Кънчев и Книга за Федя Филкова". Водещ на вечерта е Милен Миланов, а проф. Михаил Неделчев ще държи слово на тема "Посмъртната памет за Поета на Федя Филкова".

В Поетичния Никулден ще вземат участие поетите Албена Тодорова, Амелия Личева, Белослава Димитрова, Бистра Величкова, Георги Господинов, Екатерина Григорова, Йордан Ефтимов, Мария Калинова, Мая Ангелова, Надежда Радулова, Оля Стоянова, Петър Чухов, Пламен Антов, Пламен Дойнов, Яница Радева.

В първата част на вечерта всеки от поетите трябва да прочете свое стихотворение, посветено или инспирирано от Николай Кънчев, или диалогизиращо с неговата поезия. Възможно е да прочетат и авторско стихотворение на самия Николай Кънчев.

Във втората част на вечерта ще бъде представен сборникът "С ръка върху сърцето: Федя Филкова", със специалното участие на доц. д-р Гергина Кръстева.

Повече за събитието в галерия "Средец" на Министерството на културата научете от проф. Пламен Дойнов.

Снимка – изд. Кралица Маб

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изкуството е бягане на дълго разстояние

Тихо, но силно е присъствието на талантливата ни художничка Стефанка Стойчева, чиято ретроспективна изложба "Погледни ме" ни среща с творчеството ѝ. Разположена е в четири пространства на Художествената галерия – Казанлък. Това е първият опит за цялостно представяне на, както я нарича директорът на галерията Пламен Петров, куратор на изложбата  – "едно..

публикувано на 06.08.24 в 11:33

Новата книга на Пламен Тотев: Пътешествие през митовете за сътворението

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" разговаряхме с Пламен Тотев за книгата му "Митове за сътворението". В книгата са разказани старогръцки, скандинавски, арменски, библейски, български, славянски, древноегипетски и индийски митове – за това как от хаоса са се родили светът и боговете, земята и океаните. От тях ще научите..

публикувано на 06.08.24 в 10:35

От Вапцаров до виртуалните разходки: Седемте музея на Банско

Един от първите музеи в Пиринския край е къщата-музей "Никола Вапцаров", отворена за посетители през 1952 г., което поставя началото на музейното дело в Банско. Сега в града е изграден музеен комплекс, който включва седем обекта, представящи историята, културата, архитектурата и характерната за региона природа. Читалище "Никола Вапцаров" –..

обновено на 05.08.24 в 12:01

Банско в ритъма на лятото: Фестивален календар и джаз събития

От години Банско е не само предпочитана зимна ски дестинация и лятна възможност за туристически преход из планината, а и град, предлагащ богат палитра от културни събития и срещи. Общината изпрати месец юли с препълнени площади и наситена фестивална програма и за 27-и път е домакин на един от най-мащабните джаз фестивали "Банско джаз..

обновено на 05.08.24 в 09:30

Дизайн на персонажи във фестивала Pictoplasma

Фестивалът за дизайн на персонажи Pictoplasma ще се състои във Варна за втори път с балканско издание. Артисти от България, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Хърватия и Украйна ще покажат най-новите тенденции в дизайна на персонажи от сферите на съвременно изкуство, стрийт арт, мода, илюстрация и анимация с балкански привкус. Pictoplasma x Balkans..

публикувано на 05.08.24 в 08:40