Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Директно от Миланската Скала – откриване на сезона с "Борис Годунов"

7 декември от 18.55 часа

7
Снимка: Teatro alla Scala / Brescia - Amisano

Тържественото откриване на новия сезон на Миланския оперен театър е с операта "Борис Годунов" на Модест Мусоргски във версия от 1869 г. с пролог и три действия.

Вдъхновената от Пушкин оперна драма за бруталността и самотата на властта е силно свързана с "Ла Скала": тук е дебютът ѝ в Италия през 1909 г. и тук Клаудио Абадо на 7 декември 1979 г. остава в историята със забележителен спектакъл под режисурата на Юрий Любимов. За откриването на сезон 1979/1980 Абадо прави неочаквана стъпка и избира "Борис Годунов" – смело решение, което утвърждава ролята на тази опера в историята на "Ла Скала". Дотогава единственото международно заглавие, изпълнявано във вечерта на Свети Амброзий, е "Фиделио" на Лудвиг ван Бетовен. За събитието е избрано оригиналното издание във версията на Павел Лам, преработена от Дейвид Лойд-Джоунс. Певческият състав включва плеяда оперни звезди – Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Лучия Валентини Терани, Руджеро Раймонди, Рангони Джон Шърли-Куик и Федора Барбиери. Асистент на Абадо по това време е Рикардо Шайи, който 43 години по-късно, за своя девети сезон в прочутия оперен театър, отново избира "Борис Годунов" за 7 декември.


Творбата е образец за дълбока човечност, в който личната драма прераства в колективна трагедия, още по-богата на смисъл поради избора на първата версия на операта. Режисурата на Каспер Холтен, бивш директор на Ковънт Гардън, добавя поглед към историята на Русия, засилвайки емоционалното преживяване с размисъл за стойността на паметта и свидетелството.


Либрето: Модест Мусоргски, по едноименната трагедия от Пушкин и исторически текстове от Николай Карамзин.
Премиерното изпълнение на операта е на 27 януари 1874 година в Мариинския театър, Санкт Петербург.

Действащи лица и изпълнители:
• Борис Годунов – Илдар Абдразаков, бас-баритон
• Фьодор, негов син – Лили Йорстад, мецосопран
• Ксения, негова дъщеря – Анна Денисова, сопран
• Дойката на Ксения – Агниешка Релис, контраалт
• Княз Василий Шуйски – Норберт Ернст, тенор
• Андрей Шчелкалов, секретар на Думата – Алексей Марков, бас-баритон
• Пимен, стар монах-отшелник, летописец – Айн Ангер, бас
• Григорий Отрепиев, по-късно Димитрий Самозванеца – Дмитрий Головнин, тенор
• Варлаам, монах скитник – Станислав Трофимов, бас
• Мисаил, монах скитник – Александър Кравец, тенор
• Кръчмарката – Мария Баракова, мецосопран
• Уродливия – Ярослав Абаимов, тенор
• Пристав, началник на охраната – Олег Бударацки, бас
• Митюха, селянин – Роман Астаков, бас
Хор и оркестър на Ла Скала
Диригент – Рикардо Шайи

Програма "Христо Ботев" излъчва директно откриването на сезон 2022/23 на Миланската Скала от 18.55 часа на 7 декември

Снимки: Teatro alla Scala / Brescia - Amisano
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Музика, звучала по времето на Стогодишната война

Екипът на предаването "Музика хисторика" обръща внимание на музиката по време на един от най-мащабните конфликти в европейското Средновековие – Стогодишната война между Англия и Франция. Наименувана от историците от по-късните векове по този начин, самата война всъщност продължава 116 години – между 1337 и 1453, и представлява поредица от няколко..

публикувано на 07.02.23 в 08:15
Мартин Марков и Петя Габрова

Мартин Марков и новият му албум "Strivings"

На гости в предаването "Контемпо" е пианистът и композитор Мартин Марков във връзка с представянето на новия му албум "Strivings". Разговорът започна с описанието на името на албума "Стремежи":

публикувано на 06.02.23 в 08:25

Спомен за Милен Панайотов

Предаването "Контемпо" от 25 януари посветихме на годишнината от кончината на Милен Панайотов – музикален журналист, композитор, приятел. Свои спомени споделиха инструменталисти, композитори, приятели и съмишленици на композитора у нас и в чужбина. В звуковия файл имате възможност да чуете цялото предаване. Милен Стефанов Панайотов завършва..

публикувано на 04.02.23 в 09:20

Знаменитият оркестър на Концертгебау - Амстердам триумфира в Брюксел

Едно от първите значими събития в програмата на Двореца на изящните изкуства BOZAR през новата година бе гостуването на Кралския Концертгебау оркестър от Амстердам. Интересът на музикалните любители, изпълнили докрай залата в Брюксел на 13 януари, бе породен и от изявата на нашумелия млад диригент Клаус Мякеля. През последните няколко години финландецът..

публикувано на 03.02.23 в 10:15
The Comet Is Coming: Шабака Хъчингс, Дан Ливърс и Максуел Халет.

Шабака Хъчингс се завръща триумфално в София

Месец след Лолапалуза, музикална комета от бъдещето удря и София: The Comet Is Coming , групата на британската джаз-икона Шабака Хъчингс , идва за втория си концерт в столицата седем години, два албума и един световен успех по-късно. Инициативата е на независимата музикална платформа Stretch , която прокара пътя му към българската клубна сцена..

публикувано на 02.02.23 в 19:10