Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вятърът в крилата ми

Изложба на Ангелина Павлова

19
Снимка: Антонио Георгиев-Хаджихристов

Художничката Ангелина Павлова учи при водещи специалисти в ателието за стъкло на проф. Станислав Либенски в Чехия, завършва Академия по изкуствата в Полша и специализира в Sars-Poteries във Франция, като доразвива отличната основа в скулптурата, придобита в Художествената Академия в София, България.


През 1981 завършва Техникум по керамика и стъкло в София. През 1984-1985 учи в Художествената академия в София, специалност "Силикатни форми". През 1985-1987 продължава образованието си в UMPRUM – Прага, Чехословакия, специалност "Художествена обработка на стъкло". През 1990 се дипломира в Художествената академия - Вроцлав, Полша, специалност "Проектиране на стъкло", анекс живопис. През 1996 преминава специализиран стаж в Европейския университет на стъклото, Сарс-Потри, Франция.

Ангелина Павлова
"Вятърът в крилата ми" е заглавието на най-новата ѝ изложба, подредена в галерията на "Шипка" 6, с която Ангелина Павлова се завръща след повече от 10 години отсъствие. Изложбата е част от събитията в Международната година на стъклото (IYOG2022), обявена от Организацията на обединените нации и реализирана с подкрепата на Национален фонд "Култура" по програма "Творчески стипендии". Експозицията с нейни уникални творби от стъкло ще бъде на разположение на ценителите до 7 януари 2023 година.

"В настоящата изложба предлагам на вашето внимание представите си, размислите и преживяванията, породени от желанието да изразя своята самота и чрез нея да разширя понятието си за свободата, дарена ми от нея. Да я обмисля, като определя за съдбовни не толкова самите обекти, като факти и събития, а техните сенки и метафорите, породени от тях.


Опитах се да осмисля своя свят и превърна виденията в смисъл, пречупвайки ги през стъклото, като едновременно с това го разпадна от първичната му форма и се отразя и огледам в неговата прозрачна същност. Така конкретният спомен за нещо преживяно да превърна в метафора и за целия ми живот. Образите ги има или изчезват в сенките, те се губят в омарата, в тънката тъга на припомнянето какво са били, но изчезват в тъгата на забравата, когато светлината изчезне. Опитах се да надникна отвъд него – стъклото,  отвъд преживяното, бита и конкретния разказ, но най-вече в загатнатите в него прозрения. Вътрешният ми копнеж е да създам свой познаваем, но неповторим и личен свят, да бъда себе си, да бъда различна, следователно пределно свободна.


Ако успея да предам моето лично различие във ваше, то и моята свобода ще стане ваша – наша свобода. Така ще подам своя вятър и към вашите крила. Този вятър, който ни кара да мечтаем да сме свободни" – е написала Ангелина Павлова към посетителите на "Вятърът в крилата ми" в изложбената зала.

Чувствайте се поканени.

Снимки: Антонио Георгиев-Хаджихристов, sbh.bg, Ангелина Грозева
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Съединение" – авторски проект на Калина Терзиева

"Съединение" е авторски проект на мултидисциплинарния артист Калина Терзиева. Той включва работилница за експерименти с художествени материали “Махало”, реализирана с ученици от СУУУС Проф. Д-р Дечо Денев, като извънкласно занимание, както и “Рисуване на живо”, пърформанс с участието на публиката. Проектът цели да експериментира с..

публикувано на 25.03.23 в 10:15

Двойна премиера на Палми Ранчев

Палми Ранчев рядко прави премиери на своите книги, които вече са над двадесет. Последните две – романът „Хаосът в играта на джаги“ и избраните стихотворения „Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства“, съставена от поета Маламир Николов бяха представени едновременно в Културния център на Софийския университет. Съвършено точна,..

публикувано на 25.03.23 в 08:50

"Граници" – спектакъл, смесващ жестов и говорим език

Театър "Цвете" представя на 27 март в град Сандански от 19.00 ч. и на 28 март в София от 19.30 ч. в Националния студентски дом с вход свободен двуезичния спектакъл "Граници". Той е по мотиви от пиесата "Кукунор и Унику" на Ееро Енквист и е реализиран в партньорство с Театър "МИМ-АРТ". Адаптацията и режисурата са на Васил Спасов, а сценографията на Бояна..

публикувано на 24.03.23 в 18:35

Личност с висок дух и безкомпромисна мярка за нещата

Това е седмата самостоятелна изложба на Иван Андонов в галерия "Арте", три от които той лично подрежда навремето. Представени са близо 20 маслени платна на живописеца – от голямоформатни до кавалетни, от ранни пейзажи до поетични абстрактни платна, след 2000 година.  И както казва галеристката Гергана Борисова, "това бяха уроци по естетика от творец с..

публикувано на 24.03.23 в 17:35

Персоналистът: Михаил Неделчев

"Персоналистът: Михаил Неделчев".  Това е заглавието на книгата, събрала текстове за личността на литературния историк Михаил Неделчев в различните ѝ проявления. В нея можем да прочетем за изследванията и приносите му, за новаторските му идеи. Тя сдържа както рецензии и слова, така и спомени, есета, поздравителни текстове. Част от публикуваните текстове..

публикувано на 24.03.23 в 16:05