Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емоция и игра заедно в изкуството на Онник Каранфилян

Галерия "ГрафикАрт" представя новата изложба на художника Онник Каранфилян, със заглавие "Outlet – OK?". Според речника на Кембридж това е метод, чрез който могат да бъдат изразени емоции, енергии или способности. 

Затова артистът за пореден път изразява себе си и своето виждане за света и живота чрез различни сюжети, формати и графични техники. Неговото изкуство винаги е било символно, с ярки сюжети – нарочно повтаряме думата, развиващи се в дълбочина във времето и пространството. 

Това са голямо-форматни цветни графични листове с провокация и любопитна ирония към изобразеното, това са рисунки, свързани с природата и живите същества като любимите негови врабчета, пеперуди, това е цикълът "Европа“, в които в едно се сливат митология, Ренесанс и попарт. Вплетени в символното значение на живи твари, птици, предмети. 

Особено изящен и деликатен е цикълът на Онник Каранфилян по стихове на поета Йордан Динев, който на откриването на изложбата прочете свои стихове, посветени на художника. 

В изложбата има и разказ и игра, и мъдрост за нещата от живота. 

Може да бъде видяна до 15 януари 2023 г. в галерия "ГрафикАрт"

Онник Каранфилян може свободно и артистично да говори за нещата си и провокациите в тях – чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – галерия "ГрафикАрт"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Банкя празнува Горешляци и 55 години от обявяването си за град

За пореден път в Банкя се провеждат традиционните празници Горешляци , посветени на минералната вода, здравето и дълголетието. Този път събитието съвпада с отбелязването на 55 години от обявяването на Банкя за град . Кулминацията на честванията е днес, когато Литургия по повод храмовия празник на храм "Свети Кирик и Юлита" ще отслужи Негово..

публикувано на 15.07.24 в 10:09

Стартира 28-ият Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От днес до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община,..

публикувано на 15.07.24 в 09:03

Литературата оживява на фестивала "София Моно"

Литературата оживява на фестивала "София Моно", който ще подари на жителите и гостите на столицата летни театрални вечери.  Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" от 17 до 27 юли . Симона Илиева , мениджър на издателството-организатор на..

публикувано на 15.07.24 в 08:30

Мексико във вкус и цвят

Сергей Герджиков е професор по философия, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и се определя като "пътник, който скита по света и търси чудесата". Той е автор на две книги за Япония и много пътеписи в списания, а най-новото му издание е посветено на Мексико. "Винаги, когато планирам по-дълго пътешествие го свързвам с..

публикувано на 15.07.24 в 08:10

Три книги от млади български автори четем това лято

Сянка, лед и добра книга – рецептата срещу летните горещини. Какво четем през лятото в "Артефир" – Симеон Аспарухов и Ива Спиридонова от "Библиотека България" представят три нови заглавия на млади български автори.   Романът "Тунел към изгрева" Лъчезар Ангелов е дълго подготвяна книга. Издателите открояват изключителното авторово боравене с..

публикувано на 14.07.24 в 09:10