Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 28 ноември - 4 декември

"Културата на бързи обороти" предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев" за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 4 декември.

От 6 до 11 декември в рамките на Софийския международен панаир на книгата ще се проведе десетото издание на Софийския международен литературен фестивал. Тази година изложението за издатели, читатели и писатели се връща към традиционния си мащаб отпреди пандемията – в него ще участват над 150 издателства, които ще се разположат на 4 етажа в двореца на културата. Въпросите, които юбилейното издание задава, са мащабни: Накъде върви светът, ще има ли бъдеще човечеството, или все повече ще се завръща назад, за да изживява отново травмите от миналото? На тях ще отговори една от най-големите живи писателки на съвремието ни – Маргарет Атууд. Линията на антиутопичното ще бъде подсилена и от друго голямо име в съвременната литература – Саманта Швеблин, която в книгите си насочва вниманието към екологичните проблеми, ескалирането на зависимостта от технологиите и задълбочаването на човешката уязвимост. В "Литературата – начин на употреба" в събота събеседник беше проф. Амелия Личева, програмен директор на Софийския международен литературен фестивал.

Танцовият проект "Пласт-тония" е антиутопичен поглед върху Земята, преживяла апокалипсис вследствие на глобалната екологична криза. Кои са оцелелите и как изглежда светът им днес? "Пласт-тония" е авторски проект на Ина Гергинова – артистичен директор на танцовата компания “Музотанц”, режисьор, хореограф, танцьор. Генезисът на спектакъла е в началото на пандемичната 2020 г. А през 2022-ра "Пласт-тония" се завръща на сцена, с турне в четири български града. На 8 декември представлението ще бъде играно в "Топлоцентрала" в София. Ина Гергинова беше гост на "Артефир" в понеделник.

"Стефан Данаилов. Игра на живот“ се нарича книгата, написана в чест на 80-годишнината от рождението на легендарния български актьор. Неин автор е Георги Тошев. Изданието е част от предстоящата поредица събития под надслов "Стефан Данаилов на 80: години любов". Георги Тошев за "Стефан Данаилов. Игра на живот“ в "Артефир".

15 години след смъртта на Доньо Донев той остава сред най-разпознаваемите и обичани български карикатуристи. В галерията-фоайе на Сатиричния театър "Алеко Константинов" в негова памет се откри изложбата "Доньо Донев ни събира с усмивка". Експозицията включва 38 шаржа на именити наши творци, сред които: Йордан Радичков, Григор Вачков, Джоко Росич, Кирил Варийски, Крикор Азарян, Константин Коцев, Павел Поппандов, Рангел Вълчанов, Велко Кънев, Борис Карадимчев, Апостол Карамитев и др. Богдана Костуркова, драматург на Сатиричния театър, за изложбата карикатури на Доньо Донев.

"Оловна тишина. Историята на един разстрел“ е новият документален роман на Ивайла Александрова, който излиза след "Горещо червено“. "В продължение на няколко десетки години, пише авторката, историята на дело № 585 на Вапцаров, представяна в този цензуриращ канон, функционира като литература и по всевъзможни агитки. Границата между истината и измамата се приплъзва, скрива се и се манипулира. А фикцията за Вапцаров минава за реалност и той стои превърнат в шаблон“. Елена Алексиева с думи за романа от премиерата му на първи декември.

Снимка – "Пласт-тония"
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Както се отваря небе

Хераклитова река Не можеш да нагазиш на плитко във времето като в река, без то да не те повлече така, както реката на Хераклит. Застиват реките от лава, но реката на времето не спира. Сякаш от безкрая извира и към безкрая тя продължава. Плават по течението речно трупове на дървета голи, камъните на дъното се заоблят. Ах, нищо, нищо не е..

публикувано на 31.07.24 в 16:35
Кристин Димитрова

Кристин Димитрова: Да намерят своя глас в писането е най-трудното за младите

"Конкурсът и уъркшопът "Петя Дубарова" нямаше да ги има без помощта на Елица Дубарова, която е много активен и истински човек, – казва поетесата Кристин Димитрова – тя организира всичко, защото вярва в литературата, в смисъла и в това, че нещата не могат да останат на едно място. Второто нещо, което е важно, е Бургаската община, която гъмжи от..

публикувано на 31.07.24 в 16:01

"Сънувам на български" – животът на бесарабските българи във фотоизложба

Фотодокументалната изложба "Сънувам на български" в галерия "Синтезис" представя културата и изследва идентичността на бесарабските българи. Това е първото цялостно показване на дългосрочния проект на Михаела Аройо за българите в Молдова и Украйна, който ѝ носи две награди.  Изложбата има звукова среда, която потапя в автентичната атмосфера на живота..

публикувано на 31.07.24 в 15:25

ART House – пространство за всички

ART House е новото пространство за изкуство, култура, образование, креативни идеи и личностно развитие.  Николина Харизанова разказва какво точно се случва в тази къща и на кого е подслон.  Нейните обитатели варират от всички сфери на изкуството и предлагат различни ателиета, където то върлува. ART House е пространство за всички,..

публикувано на 31.07.24 в 14:30

Sofia Summer Fest Underground – от 19 август в "Чистилището"

След края на Sofia Summer Fest 2024 в Южен парк II на 18 август любимият фестивал за култура на открито продължава с Underground Edition в “Чистилището”. Втората част от фестивала ще покаже още много концерти, театрални постановки, стендъп комедии и прожекции под открито небе, а домакин е клуб “Чистилището” на ул. "Индустриална" 7, на минути от..

публикувано на 31.07.24 в 10:40