Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Коледен ден на Еврорадио

Снимка: ebu.ch

Специалният Коледен музикален ден на Еврорадио е едно от най-популярните музикални събития на Европейския съюз за радио и телевизия от първото му провеждане през 1995 г. В последните почти три десетилетия този ден е очакван с нетърпение от слушатели в цяла Европа и Северна Америка. Един от ключовете към привлекателността на Деня се крие в близостта му не само до радиослушателите, но и до публиката, която присъства на живо в концертните зали и има възможността да проследи традиционни церемонии, дори да се включи с пеене към изпълнителите. Традицията е неизменна - в последната неделя преди светлия християнски празник около дузина страни-членки на Еврорадио предлагат нови едночасови концертни програми с класическа музика, свързана с Коледа. Диапазонът на репертоара е огромен – от грегорианско пеене и традиционни коледни хитове до барокова сакрална музика и съвременни творби.

През 2022 г. Коледният музикален ден на Еврорадио ще позволи на европейските слушатели да открият или преоткрият класиката на коледните празници, представена от 15 организации на EBU в 11 държави. Музиката ще достигне до слушатели от цял свят, благодарение на директните включвания, осъществени от 36 радиоорганизации на EBU, базирани в 26 държави. Освен че включва великолепен хоров и оркестров репертоар – например програмата на Датския национален вокален ансамбъл или бароковия концерт от Монреал, тазгодишната селекция предлага и непознати съкровища от цял свят: с традиционни песни от Германия и скандинавските страни, преосмислени модерни хитове и вечни шедьоври като Коледната оратория на Бах. Сопраното Хелена Юнтунен – солистка на концерта от Хелзинки, предложен от Финландското радио специално за Коледния музикален ден казва: "Очаквам с нетърпение да споделя усещането за една финландска Коледа с всички вас. Коледа в крайната северна част на Европа е по-меланхолична и тиха от Коледа в центъра на континента. Радваме се на всяка частица светлина, умножена от снега. С тези песни пожелаваме топлина, състрадание и съпричастност на цяла Европа и Весела Коледа".

Тази година програма "Христо Ботев" на БНР както винаги излъчва голяма част от събитията. Започваме точно в 11.00 часа:

11.00 - 12.00 часа – Коледен ден с Калина Томова.
Концерт от Монреал: "Барокова коледна музика от Стария и Новия свят" с ансамбъл L'Harmonie des Saisons, дирижиран от Ерик Милнс.

14.00 - 18.00 часа – Коледен ден с Аделина Александрова.
Точно в 14.00 ще включим директно Копенхаген, където един превъзходен европейски хор – Датският национален вокален ансамбъл с диригент Маркъс Крийд ще представи коледни творби на композитори от ХХ век.

Следва Хелзинкифинландският концерт винаги започва точно в 15.05 българско време в катедралата Калио. Тази година там ще звучи коледна музика от финландски автори в изпълнение на Хелена Юнтунен – сопран и ансамбъл Grex Musicus, дирижирани от Маркус Малмгрен.

В 17.00 Коледният ден на вълните на програма "Христо Ботев" продължава с включване от Виена. Концертът, озаглавен "Ти, върховна светлина" включва сакрални песнопения от немски и австрийски композитори и традиционни коледни песни в изпълнение на Виенския камерен хор с диригент Михаел Грохотолски.

19.00 - 23.00 часа – Коледен ден с Мария Вълчанова.
В 19.00 започва коледният концерт от Гьотеборг – един "наистина старомоден" коледен концерт на световноизвестния ансамбъл Göteborg Baroque с коледни хитове от XVI, XVII и XVIII век, създадени от Дитрих Букстехуде, Михаел Преториус, Кристиан Гайст, Йохан Тайле и Йохан Себастиан Бах.

В 20.00 включваме директно Утрехт. Инструментални творби от Телеман и Бетовен и коледни кантати и песнопения от Бах, Хендел, Регер и композитори от ХХ век ще звучат в изпълнение на Йохана Валрот – сопран, Хокан Харденбергер – тромпет и ансамбъл Amsterdam Sinfonietta с диригент Томо Келер.

Точно в 21.00 ще започне концертът от Париж, където в Голямата зала на Френското радио ще звучат три кантати от "Коледна оратория" на Й. С. Бах в изпълнение на солисти, Смесения хор на Френското радио и Националния оркестър на Франция с диригент Вацлав Лукс.

Коледният ден на вълните на програма "Христо Ботев" ще завърши в 23.00 часа.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Директно от Метрополитън опера – "Вълшебната флейта"

Съботните радиоматинета на Метрополитън опера за сезон 2022-2023 продължават с изпълнение на "Вълшебната флейта" от Моцарт. В главната роля на Тамино влиза тенорът Лорънс Браунли, за да пресъздаде приключенията на принца по пътя към любовта и истината. Сопраното Ерин Морли е смелата принцеса Памина, която е готова да преодолее всички препятствия. Към тях..

публикувано на 03.06.23 в 08:05

Съдбата на Яворов в музикална драма

Световната премиера на музикалната драма "Стон или трагедията на Яворов" на Националния дворец на културата и Държавна опера - Стара Загора е на 2 юни на сцената на театър "Азарян". Това е най-новото произведение на композитора Любомир Денев. Либретото е на Бойко Илиев, режисьор е Огнян Драганов, а сценографията и костюмите са на Денис Иванов...

публикувано на 02.06.23 в 15:23

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2023 г.

1 юни 3.00 часа – Джон Дауланд (1563-1626), Остави ме да живея в мрака (In Darkness Let Me Dwell). Изпълняват Патрик Тери (контратенор) и Андрей Лебедев (лютня). 3.05 часа – Томас Адес (р.1971), Видима тъмнина (Darkness Visible). 3.12 часа – Фредерик Шопен (1810-1849), Мазурка в Си бемол мажор, оп. 17 № 1. 3.14 часа – Томас Адес (р.1971), Мазурка, оп...

публикувано на 31.05.23 в 16:24

Орландо ди Ласо – първенецът на музикантите

Славата на франко-фламандския композитор Орландо ди Ласо (ок. 1532-1594) през Ренесанса е толкова голяма, че е надмината като че ли единствено от продуктивността му. Автор на над 2000 творби, той е наричан от съвременниците си "първенец на музикантите", а освен това е и забележителен певец, за когото съществуват легенди, че е притежавал толкова..

публикувано на 30.05.23 в 09:40

"Веселите Владигерови" играят на джаз

Трио" Владигерови" е джаз състав в който заедно свирят двама братя и една сестра – Екатерина (пиано), Константин (пиано и кларинет), Александър (тромпет, флюгелхорн). Макар да са носители на огромно музикално наследство и с удоволствие да изпълняват композициите на дядо си Панчо и баща си Александър, тримата често избират да се заиграят с музиката, да..

публикувано на 29.05.23 в 15:36