Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви мерки искат българите за повишаване на раждаемостта?

Радосвета Стаменкова: Хората очакват подкрепяща среда

| обновено на 19.12.22 в 09:30
Снимка: Pixabay

Какво показва последните проучвания за нагласите на българите към създаването на семейство и раждаемостта в страната ни и кои са политиките, които могат да доведат до промяна?

Гъвкаво работно време и двойно повече отпуск за родители са мерките, които според българите ще повишат раждаемостта, това сочат резултатите от представително проучване на БАСП за позитивните политики, които биха повлияли на естествения прираст и емиграцията. По поръчка на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП) проучването е извършено от KANTAR, като е проведено през август сред извадка от 836 души.

Анализът на проучването идва след представяне на резултатите от националното преброяване, изнесени през октомври, които показват, че населението на България е намаляло с 844 хиляди души. Само за последното десетилетие 344 хиляди българи са напуснали страната, а отрицателният естествен прираст е минус близо 501 хиляди.

Сред включените в проучването на БАСП мерки, насочени към повишаване на раждаемостта, с най-висока подкрепа сред анкетираните е въвеждането на гъвкаво работно време за родители с малки деца. На второ място се нарежда удвояване на платения отпуск за родител с дете до 12-годишна възраст. 

Ето какво сподели в ефира на “Нашият ден“ Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация за семейно планиране:

“Знаем, че от години имаме отрицателен прираст на населението и не се случва само в България, а и в цяла Европа. Нещото, което допринася за проблема у нас е емиграцията. Не можем да кажем, че не се раждат деца на нашето население, но голяма част от тях не се раждат тук. Поради това има пакет от мерки и неща, които биха могли да се случат, за да може тези млади семейства и млади хора, които живеят тук да останат и да раждат деца.“

“Хората не очакват еднократни актове, в които да им се направи голяма помощ. Те очакват подкрепяща среда. Тази среда не се гради лесно и не е въпрос на еднократни суми, а е въпрос на целенасочена стратегия и държавна политика“, посочи още тя в интервю за БНР. 

Какво би направило България по-атрактивна за младите семейства?

“У нас майчинството е едно от най-дългите, това е една позитивна мярка. От друга страна, хората не чувстват достатъчно сигурност, защото нямат сигурност в работата и доходите.

Една позитивна мярка би била да се продължат политиките в посока на това майчинството и то да може да бъде поделяно от майката и бащата. Различни са очакванията и нагласите в София и в другите градове. В София това, че няма детски градини е проблем, извън София не е проблем. Но извън столицата е проблем това, че работодателите винаги намират някаква вратичка в закона, за да не подкрепят жената, която излиза в майчинство. Поне това е усещането на хората“, казва още тя. 

Според нея друга идея, върху която може да се помисли, е облекчаване на условията за кредит при младите хора с деца. 

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Животът в село Завой

Село Завой е разположено на около 10 км северно от град Ямбол, в широк завой на река Тунджа и в него живеят над 1000 жители. Още от времето на траките тук е кипял живот. Има много доказателства за живота на траки и славяни в землището на селото. Доказателство е също и разположеният на около 3 км древен град Кабиле. В самото село са намирани много древни..

публикувано на 25.02.24 в 12:05
Митаря и фарисея

Съвременните измерения на притчата за митаря и фарисея

Притчата за митаря и фарисея порицава един от основните грехове — гордостта, отлъчил от Божието войнство вдъхновителя на първородния грях, вожда на демоните – Деница. Смирението, тази забравена в наши дни добродетел, се предлага в евангелското четиво от Лука. Всеобщо признатият за онова време грешник – митарят, е посочен за носител на този дух от..

публикувано на 25.02.24 в 09:20
Проф. Димитър Вацов и Николета Атанасова

Пеевски първи въведе руските пропагандни клишета в българското медийно пространство

Новите канали на руската пропаганда в онлайн медиите у нас, според новото проучване на Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ), връзката между сайтовете-бухалки и разпространителите на дезинформация, както и триъгълникът прокуратура – сайтове-бухалки – политици у нас, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" проф...

публикувано на 24.02.24 в 09:10
Снимката е илюстративна

Адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Евгени Симеонов от София е завел гражданско дело – установителен иск срещу Община Криводол, за да бъде установено, че издаденият от Общината акт за сключен граждански брак между покойния му баща с лице от женски пол е неистински..

публикувано на 23.02.24 в 15:25
адв. Елка Пороминска, Анелия Торошанова и Тодор Тодоров

Новите промени в Семейния кодекс и падането на тайната на осиновяването – II част

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Семейния кодекс, с които осиновени деца ще могат по-лесно да получат информация за своя произход. С изменението отпада изискването за "важни обстоятелства" за процедурата при достъпа до данните за биологичните родители и се разширява кръгът на лицата, които имат право да поискат разкриване на тази..

публикувано на 23.02.24 в 12:35