Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да станем “Закрилници на дивите животни“ от дивана? (видео)

Запазването на дивите животни в световен мащаб е един от най-големите съвременни проблеми. Оказва се, че заради климатичните промени и човешката дейност, за последните 50 години сме загубили близо 70% от популацията на диви животни на планетата.

С една своя инициатива WWF иска да ни обърне внимание, че всяко животинче е част от една голяма верига, а изчезването на определени видове предпоставя  изчезването или застрашаването на следващите.

Много лесно можем да станем спасители на дивите животни на планетата, а не просто в България, като всеки месец отделяме точно определена сума, която е посилна за нашия бюджет. Тези пари се използват за възстановяването на унищожени територии и за отглеждането на защитени видове. 

“На всеки две години, заедно с други организации, WWF подготвя доклад “Жива планета“ за броя на популациите и биоразнообразието по целия свят.  Тенденциите са все по-обезпокоителни. В рамките на един човешки живот сме загубили 69% от популациите диви животни, което е резултат основно на човешка дейност“, казва в ефира на “Нашият ден“ Елена Ганчева от WWF.

Според нея нищо не е безвъзвратно загубено:

“Ние винаги казваме, че има надежда. Това касае всеки едни от нас да вземе решение сам за себе си – как иска да живее и по какъв начин да се възползва от природата и ресурсите, които тя му дава.“

“България все още е страна със запазено голямо биоразнообразие. На много места по света, включително в Западна Европа, това отдавна е унищожено, но тук имаме огромно национално богатство, което можем да опазим и ние го правим всеки ден. Работим и за опазването на речните екосистеми. Не е задължително човек да бъде биолог или еколог, за да е природозащитник“, посочва още тя и допълва:

Всеки може да направи дарение от вкъщи, седейки на дивана. Всяко дарение в кампанията “Стани закрилник на дивите животни“ ни помага да изпълним целите си за следващата година. В момента работим за опазването и защитаването на нови 10 защитени територии в Стара планина по поречието на Марица, правим залесявания на горски стопанства и защитаваме горите в националните паркове.

С едно малко, но регулярно месечно дарение, което става много лесно онлайн, може да ни се помага точно за това“, казва още тя в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08

Антон Митов представя: българския диджей Dr. Feelgroove

Dr. Feelgroove (д-р Фийлгрув) е диджей и продуцент. Той започва да миксира музика през 1993 г. и от тогава тя играе ключова роля в живота му, а партитата в клубове и работата в студио са неговата сцена за изява. Антон Митов за по-кратко и по-пряко преминава през Мианмар, Индия и Куба, за да попита своя гост може ли диджейството, освен да забавлява,..

публикувано на 23.04.24 в 10:03

Конкурсът "Граждански будилник" – среща между екоактивизма и изкуството

Според тревожните данни днес над 55% от хората на планетата живеят в  градове, като превръщат градската среда в основен свой хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване и липсата на устойчиви решения природата в градовете все повече остава на заден план,..

публикувано на 23.04.24 в 09:18