Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да станем “Закрилници на дивите животни“ от дивана? (видео)

Запазването на дивите животни в световен мащаб е един от най-големите съвременни проблеми. Оказва се, че заради климатичните промени и човешката дейност, за последните 50 години сме загубили близо 70% от популацията на диви животни на планетата.

С една своя инициатива WWF иска да ни обърне внимание, че всяко животинче е част от една голяма верига, а изчезването на определени видове предпоставя  изчезването или застрашаването на следващите.

Много лесно можем да станем спасители на дивите животни на планетата, а не просто в България, като всеки месец отделяме точно определена сума, която е посилна за нашия бюджет. Тези пари се използват за възстановяването на унищожени територии и за отглеждането на защитени видове. 

“На всеки две години, заедно с други организации, WWF подготвя доклад “Жива планета“ за броя на популациите и биоразнообразието по целия свят.  Тенденциите са все по-обезпокоителни. В рамките на един човешки живот сме загубили 69% от популациите диви животни, което е резултат основно на човешка дейност“, казва в ефира на “Нашият ден“ Елена Ганчева от WWF.

Според нея нищо не е безвъзвратно загубено:

“Ние винаги казваме, че има надежда. Това касае всеки едни от нас да вземе решение сам за себе си – как иска да живее и по какъв начин да се възползва от природата и ресурсите, които тя му дава.“

“България все още е страна със запазено голямо биоразнообразие. На много места по света, включително в Западна Европа, това отдавна е унищожено, но тук имаме огромно национално богатство, което можем да опазим и ние го правим всеки ден. Работим и за опазването на речните екосистеми. Не е задължително човек да бъде биолог или еколог, за да е природозащитник“, посочва още тя и допълва:

Всеки може да направи дарение от вкъщи, седейки на дивана. Всяко дарение в кампанията “Стани закрилник на дивите животни“ ни помага да изпълним целите си за следващата година. В момента работим за опазването и защитаването на нови 10 защитени територии в Стара планина по поречието на Марица, правим залесявания на горски стопанства и защитаваме горите в националните паркове.

С едно малко, но регулярно месечно дарение, което става много лесно онлайн, може да ни се помага точно за това“, казва още тя в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Деня на радостта търсим рецепта за щастие

Живеем във време, характерно с най-висока продължителност на живота. Може да се каже, че сме по-здрави сме, по-сити и по-трудово облекчени от всякога. В Деня на радостта (24 юли) , посветен на красотата в човешкото битие, в "Нашият ден" търсим рецептата за щастие. На въпроса какво ни прави щастливи повечето от нас биха отговорили – близките..

публикувано на 24.07.24 в 10:11

Изящната усмивка става все по-достъпна

Все повече нови технологии помагат за постигането на изящна усмивка. Задължителните посещения при зъболекар, на всеки шест месеца, все още не са навик за българите. Често се сещаме да посетим дентален специалист едва, след като сме усетили болка. Стоматологът Светломир Дамянов споделя в ефира на "Нашият ден", че в последните години..

публикувано на 24.07.24 в 09:47

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30