Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Защо Путин не е борец за православие?

| обновено на 23.12.22 в 07:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Много хора смятат, че Путин и хората около него са носители на някакво непокварено, чисто православие. Смятат също, че войната, която се води в Украйна, е битка за победа на православието.

“Това е една политическа идеология, която се използва за оправдание на агресивната политика спрямо Украйна“,  казва в ефира на “Нашият ден“ богословът д-р Костадин Нушев.

“Тази идеология се опитва да използва и елементи от православието, но по-скоро е един изкривен образ на православие, доста ограничено в своите елементи. Това е някаква традиция, свързана с имперското минало на Русия, с идеологията за Москва като трети Рим. А пък съвременната идеология на Русия на Путин е опит да се мобилизира и инструментализира религиозна символика или мотивация, за да се оправдае държавната политика за завладяване на нови територии“, казва още той в интервю за БНР.

Киевска Русия...

“Това е първоизворът на руската християнска цивилизация. И когато една съвременна милитаристична идеология иска да разруши Киев означава, че движещите сили, мотивите и целите на тази политика, не могат да бъдат християнски“, казва още Нушев в интервю на Светла Тодорова за “Нашият ден“.

По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петото издание на "Селска бизнес академия" се проведе в Кърпачево

"Селска бизнес академия" е формат на сдружение "Деветашко плато" за обучение на предприемачи и представители на неправителствения сектор, на местни общности и власти. В организацията членуват над 140 души, които са обединени около идеята за развитието на девет села в района на общините Летница, Ловеч и Севлиево. Най-мащабната и позната инициатива,..

публикувано на 30.11.23 в 13:10
Д-р Иван Чакъров

Д-р Иван Чакъров от детската онкология в ИСУЛ: Отдъхвам си, когато направя и последния скенер

В рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" събеседник е д-р Иван Чакъров. С негова помощ надникваме в Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ. Клиниката, за която съвсем наскоро стана дума в медиите, защото и оттам изплуваха проблеми, но освен тях зад стените на болницата има и много професионализъм и..

обновено на 30.11.23 в 12:28
Снимката е илюстративна

Изграждането на Национална детска болница няма да реши проблемите на педиатричната грижа

Какви са усилията на държавата по отношение на болничната педиатрична грижа у нас? Има сериозни дефицити на детски специалисти и те са разпръснати по различни клиники и лечебни заведения, как те могат да бъдат събрани в мултидисциплинарен екип, който да работи компетентно, бързо и когато се налага – животоспасяващо? "Детското здравеопазване..

публикувано на 30.11.23 в 12:10
Снимката е илюстративна

Грипът ще достигне епидемични нива в края на януари

Краят на ноември е, а все още рядко се засича грип. През годините не е имало такова закъснение на грипния сезон. "Ние изследваме само ограничен брой серуми от хора, които показват подобна симптоматика от цялата страна",  казва доц. д-р Ангел Кунчев , главен държавен здравен инспектор. Факт е, че може да се приеме, че грипът чука на..

публикувано на 29.11.23 в 12:30