Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ралица Асенова: Има ли място кинообразованието в класната стая?

Снимката е илюстративна
Снимка: @pixabay

Как се придобиват умения в класната стая, като гледаме филми, разказва в интервю за БНР Ралица Асенова, един от създателите на "Арте Урбана Колектив“, сдружение от артисти, професионалисти в областта на културата.

На 14 и 15 януари 2023 г. сдружението организира конференция на тема "Кинообразование в училище". В основата на програмата са шест късометражни филма, представящи различни гледни точки към социалните отношения. Към тях има специално изработени педагогически материали с многобройни възможности за творческа дейност в класната стая и извън нея. Домакин на събитието е Френският институт в България.

"Тази конференция е част от една по-голяма идея за кино в училище и за изучаването му като отделен предмет, който развива критично мислене, но развива и една чувствителност в учениците“, посочва Ралица Асенова.

Заниманията с кино са част от една идея за развиване на културата и различното образование в училище, защото артистичните дисциплини често са пренебрегвани за сметка на други, допълва тя.

Ресурсите и различните предложения за работилници ще допринесат за развиването потенциала на творческия опит с кино в училище.

"Трябва да се даде повече свобода и пространство на заниманията с кино, но, разбира се, занимания с театър, с музика, с живопис и изучаването им в дълбочина. Това е нещо, което ние целим. Учениците сами достигат до нива на чувствителност и започват да проявяват собствена естетическа  оценка“, казва още Ралица Асенова.

Киното може да взаимодейства с много от предметите. Най-често това е езиковото обучение, но киното може да взаимодейства с уроци по география, история, философия и др.

Според Ралица Асенова е важно киното да присъства като отделен предмет, както се изучават музика и изобразително изкуство. Например в село Дерманци два пъти седмично децата изучават като отделен предмет "Кинообразование“, както и в 81 СУ “Виктор Юго“ в София.

"Има много киноклубове в  цялата страна, които по неформален начин – чрез занимания по интереси – създават такава клубна дейност. Това е стъпка към една зараждаща се идея за формиране на такъв предмет, какъвто присъства по подобен начин във Франция, в Германия и в Словения“, обяснява тя.

"В рамките на конференцията ще бъде представен на филм, направен от ученици от СУ "Св. Климент Охридски“ – гр. Ловеч. Той е част от проекта "Short Cut – Млади режисьори снимат града си“, финансиран от програма Еразъм +“,  казва още Ралица Асенова в интервю на Божидар Александров за “Нашият ден“.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20
Национална купа за ветроходни яхти

Балчик беше домакин на Националната купа за килови яхти

Балчик се гордее с един от най-старите и емблематични морски клубове в България. Създаден през 1946 година, този клуб е първият в страната, който построява собствена сграда през 1965 година и яхтено пристанище през 1985 година. През годините клубът е обучил хиляди младежи и всяка година подготвя около 70-80 души за капитан-лодкари. Природната..

публикувано на 22.07.24 в 10:18

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов , комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25