Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Павлов, пътешественик: България продължава да предлага евтин туризъм

Снимка: sunnybeach.com

По данни на Министерството на туризма през лятото на 2022 г. общият брой на регистрация на чуждестранни туристи у нас е над 2 млн., без това да включва, настанените украински граждани. Това е увеличение с 500 хил. спрямо 2021 г.

След две години пандемия, въпреки големия туристически срив, войната в Украйна и инфлацията, през изминалата година страната ни показа сериозен потенциал за ускорено възстановяване на туризма. 

Какъв е този потенциал обаче?

“Най-скорошните ми пътувания са в Европа, тъй като пандемията малко ограничаваше по-дългите, но преди това съм посещавал Централна и Северна Америка, Азия и Близкия Изток – доста широк спектър от страни“, разказва в “Нашият ден“ пътешественикът Илиян Павлов. 

България – предимства и недостатъци?

Мисля, че България от гледна точка на риск или безопасност да се пътува тук, има голямо предимство, казва още той в интервю за БНР и допълва: 

Моето мнение е, че България продължава да предлага евтин туризъм. Идва се през уикенда за плаж и дискотеки. Трябва да се фокусираме, за да се направи по-добър имидж на самата страна. Да не е този “Слънчев бряг“ туризъм, казва още той и допълва:

Трябва да се подобри информационната кампания на страната. Железопътният транспорт например не ни е най-голямата сила. В страните от Европа хората са свикнали да се пътува с влак за дълги разстояния и когато турист дойде тук, гледа да се придвижи с влак, което не ни е най-силната страна.

Доста често срещам някакви туристи по центъра или на летището, на които се опитвам да помогна да се ориентират, което е показател, че информацията не е достатъчно. Трябва де е много ясно за всички“, казва още той в интервю на Божидар Александров за “Нашият ден“.

По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Аптеките на миналото: Пътешествие из историята на Пловдив

През август в ефира на предаването "Нашият ден" припомняме някои от най-ярките интервюта и разговори. В рубриката "Разговорът" ви предложихме да слушате отново разказа за старите аптеки на Пловдив, прозвучал в ефира на предаването миналия септември. Интересният материал с госпожа Татяна Йорданова от Архитектурно-исторически резерват..

публикувано на 19.08.24 в 13:29

Габрово отбелязва 147 години от Шипченската епопея с богата програма

В Габрово започват честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Събитията са под патронажа на президента на Република България и се организират от областната администрация – Габрово, със съдействието на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" Програмата включва разнообразни събития,..

обновено на 19.08.24 в 13:03

Екстремни изживявания и добри дела. Поглед към живота на един оператор

Влади Веков е телевизионен и филмов оператор по професия, работещ в Българската национална телевизия, но любовта му към планината, спорта и хората разширява кръгозора му и го подтиква да се занимава с различни дейности, които му позволяват да изразява себе си. В ефира на предаването "Нашият ден" той споделя своята дълбока връзка с природата и как тя..

обновено на 19.08.24 в 11:43

Духовната храна и ние

В днешното евангелско четиво на пръв поглед основно място заема чудесното нахранване на няколко хиляди души с две риби и пет хляба. Нека се замислим кое е накарало хилядното множество да последва Спасителя в пустинята, изоставило ежедневните си тегоби. Силата на словото със своята истинност така захласва народа, че той забравя времето и телесните си..

публикувано на 18.08.24 в 09:10

45 години от откриването на Международната детска асамблея "Знаме на мира"

На 16 август 1979 г. в София е открита първата Международна детска асамблея "Знаме на мира" с  девиз "Единство, творчество, красота" и основен принцип: "Всеки може да бъде творец в Асамблеята на мира". Асамблеята продължава до 25 август 1979 г . Организирана е по инициатива на председателя на Комитета за култура Людмила Живкова, а неин..

публикувано на 16.08.24 в 12:18