Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 12 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от български поети: Оля Стоянова
автор на подборката: Рада Александрова
(Премиера)

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
"Джаз+" бе единствената програма на чуждестранна обществена медия, официално поканена на срещата на испански артисти с чуждестранни фестивални програматори "Фламенко ñ". След като миналата година от Сан Себастиан ви представихме участници в "Джаз ñ" началото е с един от организаторите на двете събития – Фондацията на Испанското сдружение за авторски права SGAE.
Най-доброто от ñ (кратък синоним на Испания), идва и в България благодарение на "Джаз+ концерти". Кои ще са тазгодишните артисти – в разговора ни с Маргарита Борисова във втория половин час на предаването.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Цвети Бахариева
Концертна версия

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Грузински песни в изпълнение на мъжки хор "Пхасиси".

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на НФА "Филип Кутев", Нели Андреева, Пламен Димитров, Вокален квартет "Абагар", Групата на Цвятко Благоев, Тодор Кожухаров, Янка Рупкина, Трио "Орфей", ФА "Пирин" и Оркестър за народна музика на БНР.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Приказка за двата микроба", автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Базен месечината", по френска народна приказка

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова, Нина Цанева
• Епизоди от живота: В днешния дигитализиран свят става все по-възможно да работиш на едно място, а да живееш там, където те тегли сърцето. Как съчетава два топоса в живота си Кирил Соколов, мениджър бизнес развитие в голяма лондонска компания, и как планира да ги съчетае още по-добре?
• Темите на деня: на комуникационния експерт и преподавател в Нов български университет Десислава Бошнакова.  
• Темата на деня: Червените линии на политическата 2023 – разговор с политолога Александър Димитров. Гледната точка на хумористите на програма "Христо Ботев".
• Разговорът: за хората, на които се опира светът ни – в деня, в който се сбогуваме с политолога проф. Георги Карасимеонов, с проф. Огнян Минчев търсим десетилетията на живота му, а и на собственото ни минало.
• Времето на редактора: В деня, в който през 1998 ЕС забранява всички дейности, свързани с клонирането на хора, д-р Стоян Ставру, юрист и философ, преподавател по биоправо и медицинско право, прави преглед на обществените дискусии и нагласи в България по биоетични проблеми.
• Денят делово
Гост в студиото ще бъде Христо Борисов, съосновател на "Пейхоук” – първият български еднорог. Как няколко софийски момчета създадоха бизнес, оценен от пазара за над милиард долара? Историята на успеха им.
• На старта на тазгодишната данъчна кампания – за сроковете, начините на подаване и данъчните облекчения ще разговаряме с Антония Иванова, директор "Комуникации" и говорител на НАП.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Chansons: Chiara Civello Sings International French Standards е албум на италианската певица Киара Чивело, на музикалния пазар от 19 ноември 2021 г.
Съдържа дванайсет отличителни песни на Мишел Льогран, Едит Пиаф, Жак Брел, Шарл Трене, Жилбер Беко, Франсис Ле, Шарл Азнавур, Саша Дистел, Лулу Гаст, Лео Фере.
Аранжор и продуцент на албума е френският музикант Марк Колин (Nouvelle Vague), гост солист: израелската кларинетистка Анат Коен.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Силвия Чолева
• Проф. Георги Каприев за книгата "От Пиргос до Константинопол".
• Започва фестивалът за кино от Близкия Изток, Централна Азия и Северна Африка – Sofia MENAR Film Festival – разговор със Здравко Григоров.
• Иванка Могилска за книгата си "Шарени сапунени балони"
• Разговор с Константин Костов, куратор на изложбата "Тялото / Human Body" в БКИ, Прага.
• Трето издание на международния пленер "Между пясък и пяна. Преформулиране" в галерия София-прес.
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Мануела Манчева
Изкуството на именитата аржентинска пианистка Марта Аргерич и нейните "звездни" партньорства.
В концерта са включени изпълнения с пианиста Нелсон Фрейре, цигуларите Гидон Кремер и Рено Капюсон, виолистите Юрий Башмет и Лида Чен, виолончелистите Миша Майски и Готие Капюсон.
Произведенията са от Франц Шуберт, Витолд Лютославски,
Лудвиг ван Бетовен, Йоханес Брамс, Сергей Рахманинов и Пьотр Илич Чайковски.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• Безснежна Коледа, посрещане на Нова година по къси ръкави, сухи писти през януари – кое е "новото нормално" и каква година ни очаква в климатично отношение – разговор с климатолога Симеон Матев.
• Зимата не е активният за посещение сезон на Софийския зоопарк, което дава възможност на експертите, работещи там, да акцентират на изследователската си работа и да подготвят събитията и програмите за годината – какви са те, разказва Ирина Сахатчиева, експерт връзки с обществеността.
• Зелени минути: Преходът от въглищна енергетика към енергийна независимост чрез възобновяеми източници и улесняване на хората да произвеждат енергия за собствени нужди не е невъзможна мисия според "Грийпнийс" България. Как може да се случи справедлив енергиен преход разказва Балин Балинов.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Поредица "Човешкият глас": Мецосопран

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Милена Лекова
• "Испански разкази за любовта" – разговор с Любка Спасова, съставител на едноименен сборник, в който тя и нейните студенти в НБУ правят подбор и превеждат разкази за любовта на испански писатели от втората половина на ХІХ и началото на ХХ век.
• Преди четири години сайтът "Българска илюстрация" отправя първата си покана към българските илюстратори по целия свят, като възражда единствения форум за илюстрация в страната от 1990 г. насам и дава поле за изява на авторите. Какво се случва на третото издание на Биенале на илюстрацията – разговор с Милена Радева.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Заедно с тракийската певица Радостина Кънева рисуваме картина на творчеството, пътя и мечтите ѝ.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• Клавирно дуо "Атмосфери" представят своя проект озаглавен "Маргинали" – музикален пърформанс с участието на Венелин Шурелов.
• Мария Вълчанова разговаря с Павел Балев за изпълнението на музика от Марин Големинов в зала Зондерхаузен Германия.
• Кристияна Михайлова с покана за концерт на ансамбъл "Класик Арт".
• Диана Чаушева разказва за впечатленията си като солист на Фестивалния оркестър в Новогодишния концерт под диригентството на Емил Табаков. Гостува и нейната уважавана преподавателка Благородна Танева.
• В предаването звучи документален запис от Новогодишния концерт под диригентството на Емил Табаков състоял се 1 януари 2023 в Националния дворец на културата.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова, Ивайло Кицов
Представяне на най-доброто от българската хеви и ъндърграунд сцена през 2022 година.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещи: Цвети Бахариева, Кристиян Бояджиев
Вокалната формация "Манхатън Трансфър" на 50 години: албум "50". Изпълнения на формациите на Гари Уилис (бас) и Том Костър (клавишни инструменти).

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 20 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Продължението на бразилската тематика е с концерт на Жакоб де Бандолим, Елизет Кардозо и Зимбо трио, наречен "Златната епоха". Годината е 1989, а няколко месеца по-рано, Мишел Петручани, в..

публикувано на 19.05.24 в 08:35

Неделя, 19 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Изложба на рози" от Ищван Йоркени от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 18.05.24 в 07:15

Събота, 18 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Прогресив рок: Отправяме се на междузвездно пътешествие с албум номер девет от фантазната поредица на "Ayreon" - "The Source". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 17.05.24 в 18:11

Петък, 17 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато си на прозореца", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Бойко Ламбовски, Михайлина Павлова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 16.05.24 в 08:05

Четвъртък, 16 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Приказка за неволята", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Нови китарни хубости с Джулиан Лейдж от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 15.05.24 в 08:10