Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 18 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от български поети: Данила Стоянова
Автор на подборката: Рада Александрова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
Посрещаме нощта с актрисата Дария Симеонова. Разговор за първата й главна роля на големия екран – във филма на Зорница София „Майка“, който от няколко дни е по кината в цялата страна, за силата на майчинството, което понякога далеч надхвърля биологичната връзка между родител и дете, за мисията на изкуството да дарява светлина и надежда на различните от нас и да ги приобщава към света, в който живеем, за спомените, които Дария е запазила от снимките в Кения, както и за проектите й на театрална сцена. В деня на свети Атанасий (Атанасовден) си спомняме за големия наш поет Атанас Далчев с няколко записа от златния фонд на БНР.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз концерт
водещ: Маргарита Заберска
Албумът Broadbent plays Brubeck от 2021 г. на новозеландския оркестратор и пианист Алън Броудбент.
Съдържа единайсет отличителни композиции на големия пианист и представител на куул джаза Дейв Брубек, сред които една на брат му Хауърд Брубек.
Акомпанира щрайх секция от Лондонският Метрополитен оркестър и трио в състав: Алън Броудбент (пиано), Харви Ес (контрабас) и Ханс Декер (барабани).
Гост солист: цигуларят Дейвид Юриц.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна музика от различни райони на Венецуела, в интерпретацията на дуета Рикардо Хонас - Видал Лопес.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Весела и Любен Божкови, Мария Стефанова, Георги Германов и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Как Шелму яздил мравка", татска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Кентървилския призрак" от Оскар Уайлд – 3 част
(Премиера)

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мария Мира Христова, Александър Райчев
• Епизоди от живота: …на българските семейства - наистина ли жените все още вършат повече у дома? Автор: Люба Константинова.
• Тема на деня: Децата бежанци в България – за съдбата им, приобщаването, образованието и юридическите казуси разговаряме с Кристина Гологанова, социален работник, управител на фондация "Рийчаут", и адвокат Диана Радославова, основател на Център за правна помощ "Глас в България".
• Разговорът: В търсене на себе си: за дните, в които пием чай и/или динамично променяме живота си – в разговор с Илияна Елиас, компютърен специалист, преподавател и организатор на фестивали.  
• Времето на редактора: В деня на снежния човек: какви са зимите в Токио и как изглеждат японските снежни човеци "юки дарума" - разговор с дванайсетокласничката Ханае Хара за зимните игри в миналото и за настоящето ѝ на завършваща средното си образование в Япония ученичка.
• Lege Artis
- Липса на медикаменти в аптечната мрежа – какво обеща МЗ и каква е реалната картина? – интервю с Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз
- Дни преди Бабинден – среща с Константин Милчев, психолог, психотерапевт
- Нови антиейдж терапии и подходи – гост д-р Бисер Пукалски, специалист по холистични антиейдж методи и NAD-терапии, старши лекар-консултант в NADclinic в Лондон.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Мария Мутафчиева кани на концерт по повод личния си юбилей и своите 30 години на музикалната сцена;
• Нина Николина представя с концерт новия си албум "Jazz & Traditions Vol. 2", а в нашия ефир и първия сингъл от него;
• Празнуваме с именика Атанас Кателиев и най-новата му песен "Трябва да знам";
• Композиторът Митко Гидишки разказва повече за новата си песен "Когато Бог", изпята от Орлин Горанов;
• Лили Друмева записа с оперния певец Ивайло Михайлов песента "Сухата трева".

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Премиера на спектакъла "Хоро" по Антон Страшимиров на Камерната сцена на Народния театър "Иван Вазов". Разговор с театроведа Майя Праматарова и Василена Радева – сценична адаптация и режисура.
Спектакълът е част от платформата "Театър+" за обмяна на идеи и представяне на нови драматургични и сценични тенденции на съвременния театър.
• Премиера във Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров" на спектакъла "Юн Габриел Боркман" от Хенрик Ибсен. Разговор с актьора Николай Урумов, изпълнител на главната роля.
• Нощ на четенето 2023 във Френския институт в София. Разговор с Ана Методиева от "Медиатеката" на културната институция.
• Международен проект "Богатство от цветове и традиции" на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Разговор за инициативата с участието на шест национални библиотеки в Европа с Десислава Попова, експерт "Проекти и програми" в библиотеката.
• Международна изложба живопис и смесена техника в столичната галерия "Леседра". Среща с художника Георги Колев, основател на галерията и автор на проекта.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водеща: Цветана Тончева
В деня, отреден за опера от следобедната музикална линия "Класично и романтично", представяме един… не точно оперен албум. Компактдискът "Толкова много звезди" е сред най-популярните регистрации на една великолепна оперна дива от САЩ с изумителен гласов диапазон и завладяващо красив тембър. Катлийн Батъл беше сред най-ярките примадони на Метрополитън опера през 80-те и 90-те години на миналия век, преди да бъде уволнена заради… нека го наречем особености на характера. "Толкова много звезди" е реализиран през 1995 г. заедно с няколко водещи американски джаз интерпретатори, сред които прочутият саксофонист Гроувър Уошингтън младши.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Румен Леонидов
Премълчаната история на "атиловите" империи
Какво е съдбата на новите империи, вкл. и на евентуалната  евразийска, за която мечтае Дугин, а Путин се стреми да я постигне?
"Тя ще е същата, като на досегашните "атилови" империи: триумф→ авторитарен контрол→ всеобща бедност→ умора/досада (и най-накрая)→ паническо бягство (от отговорност). Ако се оставим да бъдем въвлечени в подобно евроазиатското) геополитическо торнадо най-накрая българите ще се окажем пак всред купища рушевини. Ние, българите, вече четвърт век не успяваме всред тях да открием здравата почва, за да почнем да градим наново."
Това са редове от новата книга на арх. Христо Генчев, който продължава: "Българският народ знае-разбра, че емоцията е високо рискова геополитическа инвестиция и затова подхожда рационално (често ограничено), но все пак разчитайки на разумни аргументи. И затова не желае вливането му в някакво евразийско-славянско море; това вече сме го преживяли. Това обаче може да му бъде натрапено при евнтуално западно капитулиране. Да се бори пък със собствени сили в полза или срещу глупотевината – измислената дилема "моно/многополярен свят", не му идва наум.
Българският народ вече изразходва-съсипа силите си в името на далеч по-завладяващи идеи като "национално обединение" и/или социалистическия глобализъм на "световната революция".
В актуалната дискусия участват проф. арх. Христо Генчев, известен публицист, общественик и независим геополитически експерт, историкът проф. Никола Г. Алтънков, както и Илия Налбантов, програмен директор в Асоциация "Джордж Маршал – България",  неправителствената организация, чиято цел е да дава обективни оценки и да развива стратегии за сигурността и стабилността в Югоизточна Европа и Черноморския регион.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Анета Янакиева
Българите в културната памет на Европа
Първи епизод: Българските сюжети в стара Европа
Старши научен сътрудник Даниел Вачков разказва за периода на третата Уния. В развитието на процесите на духовна и политическата еманципация на българите през XIX век в пределите на Османската империя, група деятели за църковна независимост и отделяне от юрисдикцията на Цариградската патриаршия стигат до идеята за уния с Рим. Историкът Веселина Вачкова за значимостта на първите български знаци в историята на Европа. Проф. Рая Заимова напомня за единствения паметник на чужденец в Константинопол – този на българина, който е изграден в чест на Тервел, заради победата му над арабите през 718 година.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Изкуството на случайността и историите, които съдбата ни подарява. Актрисата и автор Ина Добрева и журналистът (в случая куратор) Светослав Тодоров за документалната изложба "Намерих тези писма"- разказ за една случайна среща,за несигурността, емиграцията и какво е да си млад във времена на големи промени.
• Моята история, моята тема: изкуството, коментира проблемите на съвремието - Боряна Пандова и Тодор Карастоянов за проекта си "Голяма работа", посветен на основните критични теми в екологията.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Можете да слушате чудесни, мелодични песни на различни езици и темпераментни танци в различни стилове от слънчевите Кариби – Ямайка, Тринидад и Тобаго, Пуерто Рико, Доминикана, Куба, Мартиника и др.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
Представяме творчеството на 10 жени композиторки: Гражина Бацевич, Рут Гибс, Дороти Хауел, Флорънс Прайс, Карин Ренквист, Татяна Козлова-Йоханес, Хелена Тулве, Лиза Хирш, Галина Григориева и Ан-Софи Содеквист.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Западна Африка и Южните Балкани – блус паралели. Обявяване на програмата на фестивала "Джаз Фабрика" в Битола, чийто специален гост тази година е малийският грио (пазител на паметта, церемониална фигура с обществени фукнкции, потомствен музикант и разказвач) и мултиинструменталист Баба Сисоко. Ще разкрием и каква е пряката връзка между идването на Баба Сисоко на Балканите и "Аларма".
Венци Благоев за езика на импровизацията, който винаги е по-истинен от думите. Представяне на международния проект Gathering с негово участие, включващ пиеси на Монк, Гершуин и Зорн.

от 23.00 до 24.00 часа
Кантате юбилате
водещ: Мануела Манчева
• 25 години Младежка формация към Хора на софийските момчета, създадена на 1 ноември 1997 г. - интервю с диригента и основател на формацията проф. д-р Адриана Благоева
• Изпълнения на емблематични момчешки хорове от Европа и Обединеното кралство.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 29 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 41 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците в "Музиката, която обичам", са както обикновено, посветени на нашите "кръстници"..

публикувано на 28.10.24 в 08:25

Понеделник, 28 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 40 част от 0.30 до 2.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов Нов български джаз по света – представяме албумите на дуото Noise Linguistix (Михаил Иванов и Александър Логозаров) Tissue of Trust (със специалното участие на..

публикувано на 27.10.24 в 14:48

Неделя, 27 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "В полите на Витоша" от Пейо К. Яворов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Летящата читалня". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Ансамбъл..

публикувано на 26.10.24 в 08:15

Събота, 26 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна..

публикувано на 25.10.24 в 13:49

Петък, 25 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 39 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 24.10.24 в 08:15