Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Николай Урумов за премиерния спектакъл "Юн Габриел Боркман"

"Юн Габриел Боркман" е най-новото заглавие в репертоара на Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна. Преводът от английски, сценичната редакция и постановката по пиесата на големия норвежки драматург Хенрик Ибсен са на режисьора Пламен Марков.

За главната роля е поканен актьорът Николай Урумов.

"Неслучайно съм взел за ролята на банкера Боркман комедиант като Николай Урумов, който обаче може да играе и трагически роли. Тук аз искам от него да намери една фина междинна степен между трагичната и комичната гротеска", казва режисьорът Пламен Марков.

"Боркман е идеалист, един безумен мечтател. Дори, отстрани погледнат, може в очите на някои да излезе, че е мегаломански мечтател дори. Но за мен той е чист човек, не е користен, не е меркантилен – мечтата му е да направи всички хора богати и щастливи. И в името на тази мечта той жертва любовта си, жертва семейството си, жертва приятелите си, жертва всичко, всичко, което има, свободата си дори", сподели в "Артефир" актьорът Николай Урумов.


С какво му е близък този персонаж

"Със следването на някаква кауза, която винаги ме е водила, когато съм се занимавал с театър. Стремял съм се да не правя театър за самия театър, а да има някаква кауза и позиция, зад която да съм застанал и да отстоявам. Точно такъв е и Боркман – отстоява до последно своята кауза. Друг е въпросът с какъв финал завършва неговата кауза."


В представлението участват още актьорите Милена Кънева, Теодор Каракачанов, Биляна Стоева, Христина Джурова, Михаил Мутафов, Мелин Ердинч, Миглена Везирова.

Сценографията и костюмите са дело на Мира Каланова, музика – Калин Николов.

Премиерните представления са на 17 и 18 януари.


По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иван Милев и литературата

Музей "Ахинора" в Казанлък показва литературното наследство на художника Иван Милев в серия изложби, като първата вече е факт. Нарича се "Писма от степта" по един от ръкописите – така е озаглавен от автора, който изложбата представя.  Създаден е между 6 и 8 октомври 1917 година. От същия период във фонда на Художествената галерия в Казанлък се..

публикувано на 10.12.23 в 08:38

IX Международно триенале на графиката в София

Изложбени зали на галерията на СБХ – "Шипка" 6 представят внушителна панорама на съвременното световно и българско графично изкуство до 31 януари 2024 година. Поводът е деветото Международно триенале на графиката в София и неговата богата съпътстваща програма, включваща гостуващи изложби, лекции и демонстрации. Триеналето има близо 30-годишна..

публикувано на 10.12.23 в 08:30
младата художничка Мая Манолова

Мая Манолова – един млад творец на пълен работен ден

Мая Манолова е талантлива млада художничка, дъщеря на големия художник Димитър Манолов. Мая винаги е търсила свободата в изкуството.  И за да може да твори извън всякакви рамки и ограничения, в продължение на години ползва езиците, които владее, за да работи в корпоративната матрица, което отнема огромна част от времето ѝ.  Но с подкрепата на съпруга..

публикувано на 09.12.23 в 10:15

Режисьорът Антон Угринов за "Последният страстен любовник"

В Сатиричния театър "Алеко Константинов" на 10 декември 2023 г. от 19.30 часа е премиерата на "Последният страстен любовник" от Нийл Саймъ н. Постановката е на Антон Угринов, сценографията на Свила Величкова, а музиката на Калин Николов. Опитвали ли сте да изневерите? На пръв поглед една несложна задача, която си поставя Барни Кешмън. В свят..

публикувано на 09.12.23 в 09:15

Китайските приказки и техните магични послания

Книгата "Китайски приказки" разкрива традициите за предаване на древните истории на Китай. Красивото издание ни въвежда в един необятен магичен свят – любопитен, както за децата, така и за най-възрастните. Великолепните илюстрации на талантливия художник Борис Стоилов са уловили мъдростта на древните текстове и спомагат пред читателите да оживее..

публикувано на 09.12.23 в 08:50