Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 19 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от български поети: Елин Рахнев
Автор на подборката: Рада Александрова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай
водещ: Божидар Любенов
За приказките...
С доц. д-р Йордан Ефтимов – поет, литературен историк и критик, главен асистент по теория на литературата в Нов български университет, и Румен Дечев ще "разказваме" приказки. Ще разговаряме за приказките от фолклора и авторските приказки – като литературен и социален феномен – както и за ролята на приказните сюжети при формирането на нашия светоглед. А също и за живота, който живеем днес, за надеждите за 2023 година и за... мечтите.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Цвети Бахариева
Концертна версия

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентичен фолклор от Скандинавието (Швеция).

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Васил Василев, хор и оркестър към НУФИ - с. Широка лъка, Василка Дамянова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Защо мяукат котките", автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Бяла приказка" от Валери Петров

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Христина Симеонова, Нина Цанева
• Епизоди от живота: Какво помним от събитията в Чехословакия през 1968? Как са били отразявани у нас и заслужава ли си да протестираш, когато другите се примиряват? Анкета по повод годишнината от трагичната гибел на чешкия студент Ян Палах.
• Темите на деня: Важните теми в дневния ред на община Добрич през 2023-та, през призмата на обществените нагласи към градоустройството и местното управление.
• Темата на деня: Съществува ли оптимистичен поглед към стратегиите за развитие на градската среда? Гости: архитект Явор Панев и адвокат Цвета Йоцова, които вярват, че този въпрос може да има положителен отговор. Какъв трябва да е механизмът на архитектурните конкурси за генериране на здравословна конкуренция и добри решения в благоустройството и градския дизайн.
• Разговорът: Фотографът Емил Рашковски за творческите метаморфози по пътя и визуалните послания, чиято мисия е да провокират размисли и въпроси. Защо най-логичното име за една снежнобяла изложба е "Здравей, лято!" и как изглеждат следите от къмпинг културата и отпускарския сезон под покривалото на снега? Истории, които Емил документира със ски и фотоапарат в ръка в продължение на 5 години край няколко родопски язовира.
• Времето на редактора: В деня на националните протести срещу увеличаването на пенсионната възраст във Франция – размисли за работата и свободата с гласовете на улицата и редактора Люба Константинова.
• Денят делово
Какво предвижда новата енергийна стратегия на България, която беше представена за обществено обсъждане?
Какви отговори намират в нея въпросите, станали причина за желанието на страната ни за предоговаряне на Националния план за възстановяване и устойчивост?
• Какви отговори дава тазгодишната среща в Давос на предизвикателствата пред европейската и световната икономика?

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Двойният албум Sounds For The Open Road Vol. 2 от 2020 г. на италианския ню джаз музикант Нерио Поджи.
С участието на певците Том Гебъл, Глиция Алоизи, Марвин Паркс, Франческа Граменя, Дагмар Сегберс, Кристиана Полегри, Ели Бруна, Алън Скафарди, Даниела Фиорентино, Аниезе Качола, Ида Ландсберг, Дарио Данелуз, Сара Джейн Морис, Франсис Алина, Надя Страча, Филипо Пербелини, Франки Ловекио, Надин Ръш, Кенет Бейли, The Soultrend Orchestra.
Освен авторски композиции, изпълняват музика на Донълд Фейгън, Енио Мориконе, Доменико Модуньо, Франсис Ле, Бари Уайт, Куинси Джоунс, Род Темпъртън, Лайънъл Ричи, Бил Уидърс, Бърнард Едуардс, Найл Роджърс, Морис Уайт и др. (първа част)

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Силвия Чолева
• Яна Букова за книгата "Зрящият е хляб" на Биньо Иванов от поредицата "Поет за поета".
• Людмил Станев издаде разказите си в том "Избрано" – разговор с автора.
• Любомир Илиев за "Кучешки години" на Гюнтер Грас.
• Ан дьо Колбер-Христофоров с изложба в София.
• Изложба "сме и не сме" – Калина Мавродиева, Камен Старчев, Юлий Таков в галерия Little Bird Place.
• Галерия "Арте" гостува на галерия "Средец" с изложбата "Стъпки във времето - II част" – живопис и скулптура.
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Мануела Манчева
Из творчеството на Джордж Гершуин

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• Екранната зависимост – една от съвременните пандемии - е тема на няколко поредни издания на "Лабиринти на познанието". Доц. Стоян Везенков, доктор по невробиология и основател на Център за приложни невронауки, разказва за състоянието на "приспаност" и упадъка на когнитивните способности, до които води непрестанно увеличаващото се екранно време.
• Зелени минути: разговор с експерта "Климат и енергия" към "WWF България" Апостол Дянков по актуалния въпрос за затварянето на въглищните тецове.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Поредица "Човешкият глас": Алт.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Ивайло Маджаров
Изпълнения на Димка Владимирова и Любомир Владимиров.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• Световна премиера в първия концерт за 2023 на Симфоничния оркестър на Българското национално радио.
• Интервю с композитора Петър Керкелов.
• Интервю с гост-диригента Константин Добройков.
• На 22 януари Софийската филхармония застава "Рамо до рамо" на една сцена с филхармония "Пионер" и солист Емануил Иванов. Интервю с диригента Любомир Денев-син.
• Диригентът Диан Чобанов, музикален директор на Пловдивската опера, след дебюта си в голямата зала на Берлинската филхармония с Нова филхармония Хамбург и за предстоящите събития в Пловдив.
• Светлин Русев с впечатления след първия си концерт за 2023 година със Софийската филхармония и предстоящите му участия в България.
• Калина Василева с покана за концерт на 26 януари, посветен на рождения ден на Волфганг Амадеус Моцарт. Солист в програмата е Ивайло Василев.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• Как се събират средства за благотворителни каузи - това е темата в центъра на форум "Ускори успеха" на фондация BCause, чието трето издание ще се състои в петък (20 януари). Форумът е заключително събитие на третия Акселератор по набиране на средства на фондация BCause и част от поредица дейности в рамките на проект "Информиране, ангажиране, успех".
• Какви са стъпките за подобряване на капацитета и устойчивостта на гражданския сектор – разговор с Людмила Атанасова, директор Програми за НПО във фондация BCause, и Радина Велчева, директор и основател на фондация "Искам бебе".
• А сега внимавайте: Поклон пред творчеството на Джеф Бек.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещи: Цвети Бахариева, Кристиян Бояджиев
Пиеси и изпълнения на Брад Мелдау, Антони Дончев, Кармен Мак Рей, Джони Мичъл, Даян Рийвс, Чарли Мингъс, Джако Пасториъс, Роланд Кърк.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 17 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато си на прозореца", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Бойко Ламбовски, Михайлина Павлова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 16.05.24 в 08:05

Четвъртък, 16 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Приказка за неволята", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Нови китарни хубости с Джулиан Лейдж от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 15.05.24 в 08:10

Сряда, 15 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Метафора", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Приказни сюжети в развитие с Ела Фицджералд, Ал Джароу, Орегон и Тонбрукет от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 14.05.24 в 15:03

Вторник, 14 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Миниатюри от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Чик Кърия Илектрик бенд. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30..

публикувано на 13.05.24 в 08:45

Понеделник, 13 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Без депресия", разказ от Людмил Станев 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • "Краят на радиото" (по едноименната песен на нойз-рок триото Shellac, но с голяма въпросителна): в памет на легендарния американски музикант и саунд инженер Стив Албини (1962-2024),..

публикувано на 12.05.24 в 08:10