Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Моцартов триумф на инструменталните концерти в зала "България"

Зала "България" посреща на 27 януари от 19.00 ч. почитателите на класическата музика със специална концертна вечер, посветена на 267-годишнината от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт.

Всяка година музикантите на "Кварто квартет" към Софийска филхармония честват рождената дата на великия австрийски композитор и са подготвили отново необичайна програма с истински Моцартов триумф на инструменталните концерти.

Три концерта, четири солисти и цял оркестър приятели на "Кварто квартет" очакват публиката на този истински празник.

Солисти ще бъдат прочутият пианист проф. Димо Димов, великолепният белгийски флейтист Бертен Д’Оландер с арфистката на Националната ни опера Деница Димитрова и лидерът на “Quarto“ музикантите – виртуозният цигулар Иван Пенчев.

Празничната концертната вечер "Честит рожден ден, Моцарт!" включва Концерт за цигулка и оркестър №3 в Сол мажор, К.216 със солист Иван Пенчев – цигулка, Концерт за флейта, арфа и оркестър в ДО, KV 299 със солисти Бертен Д’Оландер – флейта и Деница Димитрова – арфа, който ще се изпълнява за първи път и Концерт за пиано и оркестър №20 В Ре Минор, КV 466 със солист проф. Димо Димов – пиано.

"Кварто квартет" e създаден през 2005 г. За последните 15 години музикантите имат стотици концерти у нас и по света. От 2012 е официално камерен състав към Софийска филхармония в състав Иван Пенчев (цигулка), Светлана Станчева (цигулка), Татяна Тодорова (виола) и Димитър Тенчев (виолончело).

С активната си дейност, оригинални музикални проекти и висок професионализъм от световна величина Quartoквартет не само привлякоха вниманието на музикантските среди, но и приобщиха голяма аудитория нови любители на класическата музика, като голяма част от тях са вече и трайни почитатели на състава и на класиката във всичките ѝ измерения, в които виртуозните музиканти я представят.

Концертите на "Кварто квартет" се радват на голям интерес и станаха неизменна част от музикално-културния афиш на зала „България“, а вече и на престижни европейски сцени. Най-характерните черти на стила на квартета са великолепната драматургия, изключителната експресия и уникалното сценично присъствие, които създават у зрителя усещането, че съставът не свири, а разказва, танцува и рисува един свой, неповторим свят от звуци и емоции.

В богатия и непрекъснато растящ репертоар на "Кварто квартет" влизат стотици произведения – струнни и клавирни квартети от Хайдн и Моцарт, голяма част от творчеството на Бетовен, клавирни и струнни квартети и квинтети от Шуберт, Шуман, Брамс, Сметана, Дворжак, Чайковски, Малер, Юлиуш Зарембски, Франк Бридж, Хоакин Турина, Барток, Стравински, Пиацола, от българските композитори Любомир Пипков, Марин Големинов и Константин Илиев и много, много други.

Снимки – зала "България"


По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рита Брага без граници

Португалската певица и композитор Рита Брага е на турне в България, организирано от "Аларма Пънк Джаз". Вчера тя свири в Пловдив, а преди това подари на слушателите на предаването дълго интервю. Тази вечер неин концерт ще има във Велико Търново , а утре лайвът ѝ от бар "Сингълс" в София ще бъде излъчен на живо в предаването "Аларма"...

публикувано на 28.03.23 в 15:27

Музиката от ръкописа на мадам Теобон изпълнява Кристоф Русе

През последната година френският клавесинист и диригент Кристоф Русе издаде три компактдиска, като сред тях има един, посветен на операта "Ацис и Галатея" от Люли, и един с най-известните арии от репертоара на Полин Виардо. Но може би най-любопитният от тях се оказва солистичния му проект, в който клавесинистът представя музиката, поместена в..

публикувано на 28.03.23 в 09:25

Соня Йончева в "Норма" на Белини директно от Метрополитън опера

Съботната опера вечер (25 март) предлага поредна среща с голямото оперно изкуство. Творбата е "Норма" от Винченцо Белини, която предаваме директно от Метрополитън опера Ню Йорк. Стилът на Белини покорява с прекрасно познаване за човешкия глас и неговото пълноценно изполване чрез средствата на музиката. След "Медея" на Керубини, "Норма" е втората..

публикувано на 25.03.23 в 08:05
Георги Андреев

Рожден ден празнува българският композитор Георги Андреев

На 24 март композиторът Георги Андреев празнува рожден ден. Той получава и фолклорно, и класическо образование. Завършва Училището за народна музика в Широка лъка с гъдулка и Музикалната академия в София с композиция при проф. Александър Текелиев. Повечето от произведенията му са белязани от фолклора и звучат с много енергия, мащабно и..

публикувано на 24.03.23 в 12:30

Яна Бурова – младост, вдъхновение и талант

Една от представителките на новата генерация български музиканти – цигуларката Яна Бурова е активно концертиращ артист в соловата и камерна музика в България и Европа. Преподавател в "Emanuel School" и "Eltham Church of England", Лондон, тя е една от последните възпитанички на големия цигулков виртуоз Ифра Нийман и винаги търсеща нови хоризонти в..

публикувано на 24.03.23 в 09:30