Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Съвети на адвоката – адв. Захари Генов

Мораторната лихва за забава по гражданските дела

Снимка: Ани Петрова, БНР

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси.

Мария Петкова поставя няколко въпроса към предаването: Във Варненския районен съд има заповедно производство срещу нея. Първият въпрос е "Как се изчислява мораторната лихва за забава по гражданските дела? 

Може ли адвокатът да претендира за заплащане на едно договорено адвокатско възнаграждение, когато обаче то не е присъдено с решението?

При заповедно производство по чл. 410 от Гражданския процесуален кодекс, ако длъжникът заплати претендираната сума, ще носи ли отговорност за мораторната лихва за забава и за направените разноски?

Чуйте подробности от звуковия файл.

Снимка – Ани Петрова, БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огън от любов на брега на Огоста

Основна тема в разговорите и на ловци, и на риболовци винаги е била ловното майсторството. Но с председателя на мухаро-спиниг дружеството "Огоста" Николай Иванов и с члена на това дружество Борис Александров си говорим за майсторлъка да запалиш огън в душичките на децата и младите хора – огъня на любовта към реката, към рибата в нея и опазването..

публикувано на 23.03.23 в 16:35

Какво се прави за финансовата грамотност на младежите в България?

Световната седмица на парите е ежегодна глобална кампания за повишаване на информираността относно  важността на финансовата грамотност за младите хора от ранна възраст . Темата на събитието за 2023 г. е “Планирай парите си, планирай бъдещето си“. Какво се прави в областта на финансовата грамотност и от какво се нуждаят младежите, за да вземат..

публикувано на 23.03.23 в 15:25
Томчо Томов, директор, Национален център за оценка на компетенциите - БСК

Дигиталната трансформация налага промяна на бизнес моделите

60% от българските предприяти я се определят на ниско и умерено ниско ниво на дигитализация . Останалите 40% се определят с умерено високо 32% . С високо ниво на дигитализация са едва 8% .Това показват резултатите от проведените анализи и проучвания в рамките на проект "Готови за дигитална трансформация“. Той се реализира от Българската..

публикувано на 23.03.23 в 13:00

Даян Шаер за човечността

Писателката на романи от българо-сирийски произход Даян Шаер разказва за своите корени, семейство и спомени за мирна Сирия. Част от тези истории са вплетени в сюжетната линия на книгата "Има ли места в рая", която, освен за красотата на Сирия, разказва за хорските съдби по време на войната, описва премеждията на обикновения човек, принуден да живее в..

публикувано на 23.03.23 в 12:45

Защо е нужен Национален ученически парламент?

Националният ученически парламент е независима платформа, която обединява ученическите съвети и парламенти от цяла България и представлява учениците на местно, национално и международно ниво. Парламентът се стреми да мотивира учениците да поемат инициатива за участие в промяната и подобряването на образованието и учебната среда със своите идеи..

публикувано на 23.03.23 в 11:21