Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Корабът на глупците на Мара - Мариела Димитрова

В пространството на списание "Еуропео" (L'Europeo) са разположени най-новите произведения (с малки изключения) на художничката Мара - Мариела Димитрова, която има по-различен подход и изява на нашата художествена сцена.  

Изложбата се нарича "Корабът на глупците", аналогия с прочутото класическо произведение, и включва около 30 изключително интересни като подход и възглед към нашата реалност, с разнообразните средства, които авторката използва. 

За своите произведения, които са своеобразни скулптури, както и живописни творби с акрил, тя използва различни материали от бита и човешката среда, винаги с ирония и с леко намигване. 

Мара възкресява за нов живот тези парчета от минала реалност и ги превръща в разкази за любов, в образи на ангели, хората и техните копнежи, скрити мисли и тайни желания, но със средствата на видните смисли на всеки един от предметите – било звънец, било дантела, било дървеса и старинни рамки, нещица, взети и видени често като ненужни, но превърнати в истинско изкуство.

Заглавията на произведенията на Мара - Мариела Димитрова подсказват това съобразно изграждане на картините, на отношението им към човешката съдба, история, минало и настояще – 

"Корабът на глупците" – която носи и заглавието на изложбата, "Любезният лос", "Коза Ностра", "Леда и Лебеда", "Малката русалка – феминистка", "Вълк + шапка", "Тутанкамонка" и др.

Чуйте как артистично и интересно представя Мара своите обекти в тази изложба, назована "Корабът на глупците".

Снимки – Мара - Мариела Димитрова, личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деница Езекиева: Списъкът с номинации за ИКАР ни казва, че не всичко се случва в столицата

Световният ден на театъра се отбелязва от 1962 г. по инициатива на Международния театрален институт (International Theatre Institute ITI). Датата е 27 март, защото на този ден се открива сезона на "Театър на нациите" ("Theatre of Nations"). За поредна година в Световния ден на театъра - 27 март, Съюзът на артистите в България ще връчи..

публикувано на 27.03.23 в 12:20

"Съединение" – авторски проект на Калина Терзиева

"Съединение" е авторски проект на мултидисциплинарния артист Калина Терзиева. Той включва работилница за експерименти с художествени материали “Махало”, реализирана с ученици от СУУУС Проф. Д-р Дечо Денев, като извънкласно занимание, както и “Рисуване на живо”, пърформанс с участието на публиката. Проектът цели да експериментира с..

публикувано на 25.03.23 в 10:15

Двойна премиера на Палми Ранчев

Палми Ранчев рядко прави премиери на своите книги, които вече са над двадесет. Последните две – романът „Хаосът в играта на джаги“ и избраните стихотворения „Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства“, съставена от поета Маламир Николов бяха представени едновременно в Културния център на Софийския университет. Съвършено точна,..

публикувано на 25.03.23 в 08:50

"Граници" – спектакъл, смесващ жестов и говорим език

Театър "Цвете" представя на 27 март в град Сандански от 19.00 ч. и на 28 март в София от 19.30 ч. в Националния студентски дом с вход свободен двуезичния спектакъл "Граници". Той е по мотиви от пиесата "Кукунор и Унику" на Ееро Енквист и е реализиран в партньорство с Театър "МИМ-АРТ". Адаптацията и режисурата са на Васил Спасов, а сценографията на Бояна..

публикувано на 24.03.23 в 18:35

Личност с висок дух и безкомпромисна мярка за нещата

Това е седмата самостоятелна изложба на Иван Андонов в галерия "Арте", три от които той лично подрежда навремето. Представени са близо 20 маслени платна на живописеца – от голямоформатни до кавалетни, от ранни пейзажи до поетични абстрактни платна, след 2000 година.  И както казва галеристката Гергана Борисова, "това бяха уроци по естетика от творец с..

публикувано на 24.03.23 в 17:35