Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Концерт "Фалмис и приятели" на сцената на "Театро"

Концертът "Фалмис и приятели" е част от събитията по случай честването на 25-годишнината от създаването на концепцията "Фалмис".

Ансамбъл "Фалмис" е създаден през 2016 г. към Дружеството на банатските българи в България. Целта на ансамбъла е да съхрани фолклора, традициите и културата на банатските българи. Получили убежище в областта Банат, част от някогашната Австроунгарска империя. Фолклорът на банатските българи е съчетание от северняшки, унгарски и румънски движения и музика. В тях се усеща западноевропейското влияние, което внимателно се преплита със самобитния български фолклор, пазен грижливо през вековете на изгнание.

За годините на своето съществуване ансамбъл "Фалмис" успя да създаде приятелства и да си сътрудничи с различни фолклорни формации, обогатявайки репертоара си постоянно. В редиците на "Фалмис" танцуват както потомци на банатски българи, така и много сподвижници и приятели, които споделят страстта ни към историята и танците.

Проектът се осъществява по Програма за възстановяване и развитие на любителски организации в областта на любителското творчество на Национален фонд "Култура".

Чуйте разговора със Светлана Караджова, председател на Дружеството на банатските българи в България, основателка на "Фалмис".

Снимка – Ансамбъл "Фалмис"

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обща книга на Иван Теофилов и Георги Господинов

"Сега повече от всякога виждам какво съм постигнал, пропуснал или пропилял“, заявява Иван Теофилов в края на книгата "За радостта и езика". В нея той разговаря в писма с Георги Господинов. А в заключението добавя: "Остава ми надеждата, вярата в преосмислянето, преимуществото на доброто, на което съдбовно му е отсъдено да надделява…" Нейната необичайна..

публикувано на 28.03.23 в 08:50

Успехът на Поетите

Те ни говорят от сцената. Споделят ни думи, по-силни от всяка стихия. Те провокират чувства, емоции, вълнение. Казват ни какво е времето – в нас и извън нас, кои са непримиримите и за какво не мълчат те. Те са актьори и за миг от света ни припомнят Поетите. Диана Алексиева създава проекта с желание да даде нов, съвременен прочит на някои от..

публикувано на 28.03.23 в 08:20
Емил Янев и Георги Джилянов

Прошепнати изповеди

В епизод 495 "Трамвай по желание" среща своята публика с философа, оперния бас, композитора, белетриста и поета Георги Джилянов. Последната творческа изява на многопрофилния автор е неочакваната от мнозина аудиовизуална любовна лирика, озаглавена "Прошепнато". Обикновено хората на младини са поети, а в зряла възраст стават философи. При Джилянов..

публикувано на 27.03.23 в 18:00

"Арт позитив" – да влезеш в "обувките" на природата

В галерия "Капана" към Градската художествена галерия в Пловдив се представя една винаги очаквана с интерес експозиция – 16-о издание на проекта за съвременно изкуство "Арт позитив".  Темата на този проект е посветена на проблемите на екологията, връзката човек – природа, въобще ЕКО проблематиката в изкуството на съвременните артисти.  Сега..

публикувано на 27.03.23 в 17:15

Филмът "13 август", който говори честно за насилието

Киното, казват, трябва да е освежаващо. Да вади човека от ежедневието му и сивото в живота. Зрителите навярно ще се съгласят с това. Киното обаче може да бъде и много други неща. И именно то е добре да повдига въпросите, за които предпочитаме да мълчим. Да ни говори директно, та дори и грозно понякога. Да е сурово и дръзко, какъвто всъщност е и самият..

публикувано на 27.03.23 в 16:04