Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

SOS екранни деца

Екранната зависимост при децата има симптоми, сходни с аутистичните

Снимка: Pexels

Изтъкани от добри намерения родителите често дават на малките деца екрани, за да могат да ги нахранят, за да учат песнички, чужд език или просто за да спечелят няколко минути, в които да успеят да свършат нещо. Смята се, че ако детето не прекалява с играенето на игри и не гледа неподходящо съдържание, екранът е добра бавачка.

Само, че излагането на екран от ранна детска възраст има много тежки последствия върху детското развитие. Лекари и специалисти алармират, че клиниките са пълни с деца, които не прохождат, не проговарят, имат забавено телесно, емоционално и умствено развитие и дефицит на комуникативни способности, а нерядко и симптоми като при аутизъм. Нерядко на деца се дават диагнози като дефицит на вниманието, хиперактивност или апатия, когнитивни и поведенчески дефицити.

"Не е трудно да се разбере кога е започнала екранната зависимост – казва доц. Стоян Везенков, защото развитието спира тогава. Когато видим дете на 3 години, което не е проговорило, не общува и още е с памперс, ясно може да се види кога е започнала екранната зависимост и ако това е станало на 6 или 8-месечна възраст, развитието е спряло там. При подходяща терапия, детето се връща към нормален цикъл на развитие, което означава, че няма аутизъм, с каквато диагноза е било доведено".

Осъзнат проблем в обществото е съдържанието (гейминг, хазарт, социални мрежи, насилие, порнография), което деца и подрастващи възприемат чрез екран, но и самото седене пред екран уврежда развитието.

"Екранът кара мозъка да стане зависим от този тип стимулация, затова екранната зависимост всъщност е поведенческа. Тя тренира състояние на "сънищност" и изключване от средата и в реалността детето не може да се ориентира или да действа. То се "зарибява" към екрана, по същия начин, по който се развиват зависимостите от алкохол, наркотици, хазарт и пр. И когато му отнемем екрана, то се държи така, сякаш нещо от него е откъснато.

Нещо повече – екранната зависимост усилва всяка друга патология и съществуваща зависимост. Днес това е особено видно с хазарта, който по всякакъв начин се промотира като форма на забавление и прекарване на свободното време през екран. Вече не е необходимо да отидеш до казино или игрален автомат, достатъчно е да отвориш съответното приложение в телефона си и да заявиш, че имаш навършени 18 години.

Когато изчезне будността – изразяваща се в мислене, справяне, творчески подход – тялото се отказва и изгубваме защитните сили, които се борят за смисъл. Психичните процеси влияят и на имунния отговор и когато сме приспани от екраните, защитните ни сили падат.
Към това се добавят и хроничните проблеми с безсънието – когато през деня сме в сънищно състояние и нервната ни система спи, няма как да имаме хубав качествен сън нощем.
Често при нас идват пациенти с паник атаки и тревожност, а нервната им система спи.
Промени могат да настъпят, само когато се събудим за реалния живот, за непосредствените си проблеми и за човека до нас и човека вътре в нас“.

Чуйте разговора с доц. Стоян Везенков за разрушаващото въздействие на екранната зависимост при възрастни и деца.Доц. д-р Стоян Везенков е доцент по неврофизиология с докторска степен по невробиология от Георг-Август Университет, Гьотинген, Германия. Бил е декан на Факултет Обществено здраве към ЮЗУ „Неофит Рилски“ до 2019 г. Той е ерготерапевт и неврофийдбек терапевт. От 2018 г. основава и ръководи първия частен научно-изследователски Център за приложни невронауки Везенков в София, където се изследват и развиват цялостни биопсихосоциални терапевтични и тренировъчни програми с психофизиологични апаратурни методи, вкл. биофийдбек и ЕЕГ неврофийдбек.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Н.Пр. Мачей Шимански: За етиката при снимането на птици и за уроците, на които ни учи орнитологията

Когато говорим за птици – за обикновени и застрашени видове, всъщност говорим за онова, което обикновено премълчаваме – че птиците около нас са един добър индикатор, който може да ни подскаже колко чист е светът, в който живеем. С Н.Пр. Мачей Шимански, посланик на Полша в България, говорим не само за света на птиците и за неговия опит като фотограф..

публикувано на 25.03.23 в 12:50

Часът на Земята тази година застава зад местообитанията

За 16 поредна година се отбелязва глобалната инициатива, посветена на опазването на планетата ни. Милиони хора угасват светлините вкъщи, а знакови обществени сгради по света биват затъмнени частично или напълно. Това става всяка последна събота на месец март. Тази година "Часът на Земята" се отбелязва в над 7 хиляди града в 190 държави. В..

публикувано на 25.03.23 в 09:05

Посланикът ни във Варшава Маргарита Ганева: Половин милион поляци летуват у нас

Геометричният център на Европа се намира близо до Варшава, затова в израза "Полша е сърцето на Стария континент" няма поетично преувеличение. За някои от нас тази славянска държава е Фредерик Шопен, за други – Мария Склодовска-Кюри, за трети – крал Владислав Варненчик, а за всички – вкусните ябълки в магазина и днес и красивите блондинки на плажа в..

публикувано на 24.03.23 в 08:25

Премълчаната история на Протагонистите

"Балканска фотография. Протагонистите – Тома и Никола от фотографската фамилия Хитрови" – така се казва новата книга на Зафер Галибов, фотограф, фотожурналист и изследовател на българската светлопис. Протагонист означава главен герой. В случая главните герои на това изследване са Тома и Никола Хитрови, представители на известната фотографската..

публикувано на 23.03.23 в 12:25

Истанбул е град, който нито поетите, нито художниците могат да уловят

"За да разгледа човек Истанбул и за да започне да го опознава, се изисква много време. Наистина трябват много дни, дори години. И в същото време в Истанбул все още има на много места, където продължават архитектурните разкопки и градът се променя. Разкопките при Бешикташ показаха, че на това място са пребивавали за известно време дори траките. В тази..

публикувано на 23.03.23 в 11:27