Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура

Наследството на Сирака, белязано от отпечатъка на 2023 година

Сирак Скитник
Снимка: Архив

"Сирак Скитник действително може да бъде мислен като една от най-космополитните личности в историята на българското културно поле от първата половина на XX век. Роден през 1883 г., той ще извърви един сравнително кратък път до пролетта на 1943 г. до 5 март, когато ще поеме последната си глътка въздух. В този отрязък от време Сирак Скитник ще успее да се реализира като поет,  художник, театрал".

Това разказва в "Terra Култура" Пламен Петров, историк, изкуствовед и директор на Художествената галерия в Казанлък.

Сирак Скитник ще се превърне в най-големия радетел за утвърждаването на Българското национално радио с името Радио София в началото. А с наредба-закон от 1935 г. радиото става държавно с името Радио София, а за негов генерален директор или негов първи "главен уредник" е назначен Панайот Тодоров Христов или познатият с артистичния си псевдоним Сирак Скитник.

"След 1939 г. светът навлиза в един много мрачен период. В това число и България не остава незасегната от тези събития. В тези години между 1939 г. и 1943 г. той всячески ще отстоява опитите на властта да фашизират радиото и да противостои на цялата тази доста сложна ситуация", допълва Пламен Петров.

Той отбелязва, че публиките трябва да се връщат към словото на Сирак Скитник, защото то е онова, което оставя наистина най-трайни белези след него. 

"Наследството на Сирак Скитник е в цялата културна тъкан на българската история от първата половина на XX век. Това е човек, който успява да обедини около себе си дори противостоящи позиции. Човек, които успява да балансира между изострените погледи към конкретни събития“, казва още Пламен Петров.

Каква трябва да бъде съдбата на къщата на улица "Борова гора“?

Къщата на Сирак Скитник

Домът на Сирак Скитник се намира буквално на няколко крачки от БНР.

"Къщата е в едно изключително добро състояние и се поддържа изключително добре. Вярвам, няма човек в столицата, който да похлопа на вратата и да пожелае да погледне, и хората, които живеят в нея, да не позволят това да се случи. Тя се стопанисва добре и в голяма степен пази духа на случващото се в този иззидан с много любов дом в края на 20-те години на XX век“, посочва Пламен Петров.

Дом, който се превръща в един от невидимите центрове на столичната бохема през 20-те и 30-те години, когато там са Владимир Димитров Майстора, Елин Пелин, Йордан Йовков и кой ли още не. Багряна, която е една близките до Сирак Скитник, особено в края на 30-те години, личности, ще напише за умората на Сирака.

Целия разговор с Пламен Петков можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – архив
По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца и..

публикувано на 24.04.24 в 10:10

Нинко Кирилов: Категорично вярвам в това, че никой не може да бъде научен да пише

В рамките на четири поредни недели – от 12 май до 2 юни – в пространството за литература и култура "Светофар" ще се проведе курс по творческо писане с писателя, поет и драматург Нинко Кирилов. Курсът е подходящ за хора, които искат да говорят за поезия и проза, както и да получат ценни съвети в началото на своя творчески път. Зелена..

публикувано на 24.04.24 в 09:53

Историята на германската фотография в пет имена

На 24 април в Гьоте-институт София започва серията лекции на изкуствоведката доц. д-р Катерина Гаджева, посветени на немската фотография от началото на ХХ век. До ноември в рамките на пет лекции, ще се запознаем с ранната история на немската фотография през творчеството на петима немски майстори на камерата. "Историята на фотографията е низ от..

публикувано на 24.04.24 в 09:36
Марта Радева

Марта Радева: Всеки човек, вярвам, е дошъл с някаква задача на земята

За хората от последните вагони, за училището като единствен свят и неочакваното завръщане към детските мечти – разговор с Марта Радева , автор на книгата с разкази "Човекът от последния вагон" . За Марта Радева осъществяването е най-важният човешки стремеж. " Всеки човек, вярвам, е дошъл с някаква задача на земята . Преди човек да я открие,..

публикувано на 24.04.24 в 09:15