Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доц. Живка Стойкова:

Защо е важна профилактиката при аортни заболявания?

Аортни заболявания - скрининг
Снимка: Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ

През февруари започва безплатен скрининг на аортни заболявания. Подходящи за специализирани прегледи са пациенти с данни или съмнение за заболяване на аортата, както и за такива, преминали оперативно или ендоваскуларно лечение, които повече от една година не са правили профилактично образно изследване.  

Заболяванията на аортата са два основни вида – заболявания, свързани с разширение на аортата и нарушение целостта на аортната стена. Това са аневризми и дисекации, и заболявания, свързани със стеснение на аортата, при които поради образуване на тромби се нарушава кръвоснабдяването след стеснения или запушен участък. 

"Аортните заболявания могат да засегнат голяма група от хора с множество рискови фактори. Те споделят рисковите фактори на т.нар. "исхемична болест на сърцето" – тютюнопушене, висок холестерол и кръвно налягане."

Това казва в "Нашият ден" доц. д-р Живка Стойкова, началник на Интензивно кардиологично отделение към Аджибадем Сити Клиник.

Според нея аортните заболявания се развиват във времето асимптомно, симптомите са неприятни и силни. При дисекация на аортата има много остра, режеща болка в различни участъци на тялото. Ако разслояването на аортата засегне артерии, които хранят жизненоважни органи, включително крайници, глава, може да се прояви с исхемия в тези зони. Появява се артериална недостатъчност. 

"По отношение на диагностиката включваме като базисно ниво доплер, ехокардиографията и измервания на налягания. Както и ехография с оценка на абдоминална аорта, която ангиолозите извършват“, казва доц. д-р Живка Стойкова.

При необходимост от уточняване на състоянието може да се прави компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс, както и по-специализирани методики.

"Има вариант за ендопротезиране – метод, който все повече навлиза в световната практика“, допълва доц. д-р Живка Стойкова.

Чуйте подробности в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво е да откриеш приказка?

20 март се отбелязва като Ден на приказката от 90-те години на миналия век. Възниква в Швеция като “Ден на разказвачите на приказки“, но постепенно се разпространява и става по-известен като “Международен ден на приказката“. Всеки делнична сутрин, малко преди седем часа, в рубриката “Ранобудно петленце“ по програма “Христо Ботев“ на БНР звучат..

публикувано на 20.03.23 в 12:45

20 март - Международен ден на щастието

20 март е провъзгласен за Международен ден на щастието през 2012 г. от Общото събрание на ООН.  Чуем ли “Ден на щастието“ се сещаме за онази малка държава в Хималаите Бутан, който отрича брутния вътрешен продукт като основен показател за развитие и го заменя с брутно национално щастие, като от 1971 г. въвежда официално измерване на индекс на..

публикувано на 20.03.23 в 11:10

Настъпва астрономическата пролет

Пролетното равноденствие тази година ще се случи днес, точно в 23:24 часа българско време, когато настъпва астрономическата пролет. Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката ще пресече равнината на екватора в пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера ще премине в северната. Астрономическата пролет настъпва..

публикувано на 20.03.23 в 09:25

Същността на кръста и кръстоносенето

Три пъти в църковната година се възпоменава кръста Христов на 14 септември, когато честваме Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен, в третата неделя от Великия пост и на Разпети петък. Днес ние се покланяме на Христовия кръст, като си припомняме невинните страдания и изкупителния подвиг на Господ Иисус Христос.   Както пътник уморен от..

публикувано на 19.03.23 в 09:15
Снимката е илюстративна

Покупко-продажба, прехвърляне и заверка на пълномощно

Нотариус Камен Каменов отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Весела Коцева, София: Задължително ли е прехвърляне на наследени автомобили? Баща ѝ е починал и оставил 8 МПС. Наследници са трима, като двама са упълномощили третия да се разпорежда, както намери за добре с автомобилите. Необходимо ли е да бъдат сменени талоните на..

публикувано на 17.03.23 в 15:50