Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Разговорът:

Маестра Любомира Александрова: С его или без – красотата и талантът се виждат

Удивително и респектиращо е, че Смесеният хора на БНР стана на 70 години

Любомира Александрова - диригент на Смесения хор на БНР
Снимка: Ани Петрова

"Добре е да загърбваме егото и да вървим по пътя си, каквито сме. С его или без – красотата и талантът се виждат" – Така мисли маестра Любомира Александрова.

За хорово изкуство с днешна дата – за имената, юбилеите, сцената, смисъла и признанието на таланта – "Разговорът" е с диригента на Смесения хор на БНР Любомира Александрова.

"Хоровото изкуство е изкуство на обединението. Ако хората помежду си не са мислещи в една посока, не преглътнат личното си его, не може да съществува това изкуство. Много условия са необходими. На първо място, финансови и битови условия, за да съществуват такива състави. На второ място – талантливи певци. Що се касае до самодейното изкуство, там е по-специфично, то трябва да бъде подпомагано с изяви, каквито имаше много в минало време, когато имаше безкрайно много детски хорове. А това е всъщност истината за съществуването на хоровото изкуство. От там се започва. Когато у децата се възпита това чисто отношение към музиката, тази необходима за това изкуство самодисциплина, да се научат децата на професионална и човешка дисциплина, на етика и добри взаимоотношения. В един детски хор това се възпитава и се отразява на целия живот, защото има подставени такива взаимоотношения, които се градят на обща цел и на единомислие." 

Смесеният хор на БНР

Смесеният хор на БНР

"Удивително и респектиращо е, че Смесеният хора на БНР стана на 70 години. Да се съхрани един такъв творчески колектив, уникален за България, защото неговата функция не е само концертна, но и звукозаписна, наистина е удивително и много ценностно! И това се дължи точно на ръководствата на тази изключителна институция. БНР е и продуцент на всички музикални състави. Така се съхраняват и произведенията на българските композитори – това е мисия и на нашия състав.

Всички концерти в предстоящия сезон са подчинени на 70-годишнината от основаването на Смесения хор. Освен това има и 100-годишнина от рождението на основателя на този хора маестро Михаил Милков, който повече от 40 години е работил със състава. Заедно са преживели звездни моменти с много турнета в цяла Европа и по света. Една история, която наистина е славна, защото този състав е представял българското хорово изкуство по света." 

Маестра Любомира Александрова разказа и за предстоящите изяви на Смесения хор.

Чуйте целия разговор от звуковия файл.

Снимки – Ани Петрова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дидона и Еней" от Пърсел в запис от Роял Албърт Хол

По случай Европейския ден на ранната музика, който от 2013 г. се отбелязва на 21 март, в предаването "Музика хисторика" представяме запис на операта "Дидона и Еней" от Хенри Пърсел, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. Постановката е от фестивала Би Би Си Промс в Лондон и в главните роли влизат мецосопраното Алис Кут – Дидона,..

публикувано на 21.03.23 в 08:40

70 години от откриването на Пловдивската опера

Пловдивската опера е един от водещите български театри. Този сезон тя отбелязва 70 години от създаването си. През 1953 г., шест години след формирането на Държавен симфоничен оркестър в града , на 20 март излиза постановлението за създаване на Държавен оперен театър в Пловдив . Прави се конкурс за солисти, певци и оркестранти. За..

публикувано на 20.03.23 в 11:20

"Евгений Онегин" в Брюксел – изчистен сценичен подход и великолепна музикална реализация

Кралският театър "Ла Моне" представи "Евгений Онегин" в поредица от 11 спектакъла през февруари. Начело на постановъчния екип бе Лоран Пейи, известен най-вече с постиженията си в по-лекия и комичен оперен жанр. Френският режисьор е познат на брюкселката публика с постановките на "Пепеляшка" на Масне, "Златното петле" на Римски-Корсаков и "Дон..

публикувано на 19.03.23 в 12:10

Триптихът на Пучини в нова сценична реализация

Последната голяма творба на Джакомо Пучини "Триптихът" намира свой нов прочит на миналогодишното издание на Залцбургския фестивал. "Разпънати между рая и ада и една безкрайна ситуация на чакане, която постоянно обещава изход – чистилището – трите едноактни пиеси изобразяват различни аспекти на съществуването, индивидуални съдби от един свят, който..

публикувано на 18.03.23 в 08:05

Детският радиохор кани пролетта с концерт

На 17 март от 19 часа в зала "България"  Детският хор на Българското национално радио с главен диригент Венеция Караманова ще изнесе традиционния си  Пролетен концерт . "Стараем се в пролетните концерти винаги да има традиция. Произведения, които се пеят от десетилетия в хора и нови пиеси, които са нашият музикален подарък." Това казва в..

публикувано на 17.03.23 в 11:25