Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Прокълнатите" поети – жалони в българската история

Мариета Иванова-Гиргинова, Владо Любенов и Бойко Ламбовски в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: БНР

Говорим за българските "прокълнати" поети и писатели, по-късно отречени от идеологически мотивираното литературознание. За символисти и декаденти, ужким "преодолени" от здравия пролетарски мироглед. Учебникът по литература на един от групата около сп. "Хиперион" – Иван Радославов от 1935 г., представя достиженията на Теодор Траянов, Николай Лилиев, Емануил Попдимитров, Христо Ясенов, Людмил Стоянов и др. като венец на новата ни литература и възможност за себепознание на народния дух, но сетне самият Радославов е низвергнат като изследовател и вече няма възможност да пише.

Какво се крие зад съдбите на слабоизвестните и днес на широката публика автори от началото на века? Коя е например жената, наречена Люсиен, заради която Димитър Бояджиев се самоубива, обезсмъртена в прочутото му стихотворение "Писмо"?

Според доцент Елка Димитрова, зам.-директор на Института за литература към БАН, българските символисти са изиграли голяма роля за модернизиране на обществото ни, а техни творчески наследници могат да се намерят и във втората половина на ХХ век, и дори днес. Доцент Мариета Иванова-Гиргинова разказва за българските драматурзи символисти и за присъствието им в културния живот на епохата, както и за съвременни проекти, свързани с популяризиране на творчеството им. Владо Любенов пък говори за своя филмов проект за възкресяване и полузабравени поети, и разказва за своя леля от Пазарджик, която вероятно е музата в стихотворението "Писмо" на самоубилия се през 1911 г. Димитър Бояджиев поради нещастна любов.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Росица Попова

Отслабването – естетика или влошено здраве?

Модата е странна приумица – през годините диктува ту начина на обличане, ту обноските, телефоните, колите, жилищата ни и тяхното обзавеждане. Има обаче "модни тенденции", които крият определени рискове за здравето ни. Една от тях – отслабването и постигането на естетичен вид. В стремежа към това няма нищо рисково, опасностите идват от начините на..

публикувано на 21.03.23 в 12:05

София – един различен поглед

За един необичаен туристически пътеводител разказва Гергана Дойчинова от фондация "Ела и ти". Интерактивният пътеводител за столицата –  "Моята София – един различен поглед"  е създаден от хора в неравностойно положение, в които те представят културните забележителности по свой начин – като разказ, снимка, рисунка, пластика и т.н.  По думите на..

публикувано на 20.03.23 в 13:50

Задният двор на Сейшелите – чорлав, но с чар

Да попаднеш в задния двор на Сейшелите е също толкова очарователно, колкото да се дивиш на луксозната формула там – един остров, един хотел. Само че някак невчесано. Въпреки палавата рошавост ежедневните Сейшели те посрещат като стар приятел, сутрин те будят с домашно приготвена закуска с манго, папая, яйца от близкия пазар и сладкото на домакинята, а..

публикувано на 20.03.23 в 08:25

Как хапчето за отслабване превзе света

Хапчето за отслабване е мечта на човечеството, поне от времето, когато затлъстяването се превърна в сериозен проблем за богатия глобален север. И ето че вече го има. Както много други неща, открити случайно и свойствата на Оземпик да води до загуба на килограми не са били непосредствената цел. Измислено е като лекарство при диабет тип 2. През 2021..

публикувано на 19.03.23 в 08:35

В Сингапур наказанието за пиян шофьор е бой с пръчки на голо

За повечето хора Сингапур е град-държава, отдалечена от България на почти 10 хиляди километра. Високи технологии, висок стандарт, висока влажност – все пак е почти на Екватора. Който е ходил, разказва с блеснал поглед за изрядните чистота и ред. Честно казано, на мен лично те ми дойдоха в повече, но ако човек трябва да избира между абсолютно спокойствие и..

публикувано на 18.03.23 в 15:01