Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как осъзнаваме основанията си и ги превръщаме в знание?

Според речника на BBC мисинформацията и дезинформацията са вид фалшиви новини, като основната разлика между двете е, че при дезинформацията имаме съзнателно намерение за заблуждаване.

Дезинфирмацията се дефинира като "нарочно заблуждаваща или изкривена информация; манипулирани факти или наративи; пропаганда". Целта и е хората да бъдат убедени да мислят по определен начин за реализирането на финансова или друга печалба. 

Една от темите, свързани с изложените проблеми за обосноваването, са в основата на новата книга на Мадлен Ангелова-Елчинова, озаглавена "Отвътре навън. А priori обосноваване, интуиции и концептуално владеене". Тази книга е първата част от проекта на Мадлен Елчинова за философия отвътре навън, в нея за обоснованите убеждения се търси външна основа, а съдържанието на мислите се оказва зависимо от средата, в която се намираме.

Мадлен Ангелова-Елчинова, гл. асистент в катедра "Философия" на ФФ в СУ "Св. Климент Охридски" и автор на книгата "Отвътре навън. А priori обосноваване, интуиции и концептуално владеене", разказва в "Аларма" какво е мисловно равновесие, концептуално владеене и осъзнаваме ли какво всъщност знаем. 

Чуйте разговора с Мадлен Ангелова-Елчинова, гл. асистент в катедра "Философия" на ФФ в СУ "Св. Климент Охридски".


Снимки – личен архив и Университетско издателство
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
„Благовещение“, илюстрация от края на XVI век от южнославянски зограф.

Ролята и мястото на жената в Църквата

На Благовещение Църквата по особен начин почита жените и майките. Жената има много достойно място в Църквата и в света, което Бог ѝ е отредил. Образът на Божията Майка ни подсказва, каква е ролята на жената, която Бог ѝ е отредил, но дали ние се замисляме за това. Св. Григорий Палама казва, че Въплъщението щеше да е също толкова невъзможно без..

публикувано на 26.03.23 в 09:35

Вписване на българите в конституцията – ще изпълни ли РСМ последното условия за начало на европреговори?

В четвъртък министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок заяви в Скопие след разговори с колегата си Буяр Османи, че промяната на Конституцията на Република Северна Македония и включването на българите в нея са последното условие за начало на преговори за присъединяване към ЕС. Бербок в Скопие: Включването на българите в..

публикувано на 24.03.23 в 15:15

Референдумите – възможна реалност?

Референдумите – възможна реалност ли е това? Във времето на предизборна надпревара за парламент паралелно се събират и подписи за провеждане на национални референдуми по различни въпроси. Как може да продължи процедурата по провеждане на национални референдуми при отсъствие на парламент? Инициативен комитет с участници Слави Трифонов и още 11 члена..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

За спасените евреи, ромите и Светите земи

Всичко тръгва от проф. д-р Христо Кючуков, който е български ром, но живее в Берлин . Той се ровил в историята, търсил по архиви и библиотеки исторически данни за ромите по време на Втората световна война. И открил такива за жени от ромски произход от различни европейски държави, които по различни начини спасявали еврейски и ромски деца от..

публикувано на 24.03.23 в 13:35

Системата "Хауала"

Кои са древните основи на схемите за изпиране на пари, финансиране на тероризма и пролиферация? Етимологията на системата "Хауала" – същност и функционални особености като алтернативен, неформален метод за прехвърляне на парични средства. Класификации на "бели" и "черни" хауала трансакции. Системата "Хауала" в концептуализацията на Доктрината на..

публикувано на 24.03.23 в 12:35