Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Милен Панайотов

Снимка: личен архив

Предаването "Контемпо" от 25 януари посветихме на годишнината от кончината на Милен Панайотов – музикален журналист, композитор, приятел. Свои спомени споделиха инструменталисти, композитори, приятели и съмишленици на композитора у нас и в чужбина. В звуковия файл имате възможност да чуете цялото предаване.Милен Стефанов Панайотов завършва Държавната музикална академия "Панчо Владигеров" с композиция в класа на проф. Димитър Тъпков. По-късно се усъвършенства в майсторските класове по композиция на Дьорд Куртаг, Хулио Естрада, Петер-Михаел Хамел, Алехандро Иглесиас-Роси, Паул-Хайнц Дитрих. В периода декември 2006 – февруари 2007 специализира композиция при проф. Марк Копитман в Йерусалимската академия за музика и танц.

От 1995 г. Милен Панайотов работи в програма "Христо Ботев" на БНР, където води предавания предимно за джаз и импровизирана музика ("Спонтанни инвенции", "Спонтанно и след полунощ"), но също така прави и обзорни предавания за музикалния живот ("Метроном"), портрети на музиканти ("Български изпълнители"), едночасови представяния на опери ("В джобен формат"), а до есента на 2000 г. е в екипа на предаването за съвременна и старинна музика "Контрапункт". От 2000 до 2011 г. е член на организаторския екип на международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO.

От 2004 г. сътрудничи на руския джаз-портал Джаз.Ру и неговото електронно издание "Полный Джаз", в което отразява международните джазови фестивали "Варненско лято", "Джаз+", Скопския джазов фестивал, а също и публикува интервюта с големи съвременни джазови музиканти като Боян Зулфикарпашич, Жулиен Луро, Дейв Холанд, Паоло Фрезу. Публикува критики и рецензии и във в-к "Култура".


Като делегат на БНР Милен Панайотов взема участие в работата на Международната трибуна на композиторите под егидата на ЮНЕСКО (Париж 2002, Виена 2005); в срещите на различни групи на Еврорадио: на "Еврокласик ноктюрно" (Варшава 2004; София 2008; Истанбул 2011); на джазовите продуценти (Кьолн, 2008, Букурещ 2009), както и в сесиите на Международния радио-телевизионен университет (URTI) във Френското радио (Париж, 2008). Три от творбите на Милен Панайотов са представени на Международната трибуна на композитора на Международния съвет за музика при ЮНЕСКО: "Da re diesis al mi bemolle" за две пиана (1996) "No Keys" за пиано (без да се свири по клавишите, 2003); и "Musica per archi senza percussione e celesta" (2007). На 13-ия фестивал на модерното изкуство "Два дни и две нощи нова музика", през април 2007 г. в Одеса, Украйна, Милен Панайотов и художничката Марианжела Анастасова представят своя мултимедиен проект "Знаци и звуци".
На 24 април 2007 в зала "България" Софийските солисти под диригентството на Пламен Джуров осъществяват световната премиера на "Musica per archi senza percussione e celesta". През май същата година пиесата е записана за БНР от същите изпълнители. Сред изпълнителите на творбата са още Азербайджанският камерен оркестър, дир. Володимир Рунчак (4 декември 2010 г. Баку) и Оркестърът за съвременна музика "Губайдулина", дир. Бенямин Юсупов (21 октомври 2011 г. Казан).
На 3 ноември 2011 г. е световната премиера на "Гайшувир (оркестърът като гайда)" в изпълнение на Софийската филхармония, под палката на Мартин Пантелеев.


За своята работа като журналист и композитор Милен Панайотов получава награди и стипендии:
• "Осма муза" за предаването "В джобен формат: операта "Марко Поло" от Тан Дун" (2003);
• "Златен чадър" за предаването "В джобен формат: операта "Хензел и Гретел" от Енгелберт Хумпердинк" (13. международни медийни събития, Албена, 2006);
• Стипендия на Бранденбургската музикална академия (Бранденбургски колоквиум за нова музика, Райнсберг, 1995);
• Стипендия на Центъра за изкуства "Сорос" и Дармщатските курсове за нова музика (Дармщат, 1998);
• Грант на Фондация "Валпараисо" за едномесечна резиденция (Мохакар, 2011).
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30